Kalinowo. Mięso z ubojni w Kalinowie wysyłane było do 10 krajów. Główny Lekarz Weterynarii zapewnia, że mięso w sklepach jest bezpieczne

redakcja TO
Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk
Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk x-news/TVN24
W sprawie afery dotyczącej nielegalnego uboju mięsa w zakładzie pod Ostrowią Mazowiecką, w Kalinowie, zwołano konferencję prasową. Główny Lekarz Weterynarii Paweł Niemczuk powiedział, że mięso z podostrowskiej ubojni zostało wysłane do 10 krajów i około 20 punktów w Polsce.

Jak mówił, że 9,5 tony mięsa 2,7 trafiło za granicę naszego kraju. Znalazło się ono w: Finlandii, Portugalii, Słowacji, Estonii, Rumunii, Szwecji, Francji, Hiszpanii, na Litwie i Węgrzech.

Obecnie jest ono wycofywane.

- Nasi sąsiedzi dopytwali mnie o nadzór, o to, jak sobie poradziliśmy i co będziemy robić dalej. Sądzę, że przekonałem wszystkie kraje członkowskie, że w Polsce to był jednostkowy proceder, że został zlikwidowany i nie będzie już go w naszym kraju - mówił Paweł Niemczuk.

Podczas konferencji prasowej zapewniono też, że mięso dostępne w sklepach jest bezpieczne. O tym, że nie ma zagrożenia dla zdrowia ludzie, mówił Główny Inspektor Sanitarny Jarosław Pinkas.

Zapowiedziano też niezapowiedziane kontrole w rzeźniach w całym kraju. Zaproponowano również uszczelnienie przepisów.

Przypomnijmy, że cały proceder ujawnili dziennikarze "Superwizjera". Jeden z nich zatrudnił się w ubojni pod Ostrowią Mazowiecką, w Kalinowie, w której miało dochodzić do uboju chorych krów. Zakład został zamknięty, a śledztwo w tej sprawie wszczęła Prokuratura Okręgowa w Ostrołęce.

od 16 latprzemoc
Wideo

CBŚP na Pomorzu zlikwidowało ogromną fabrykę „kryształu”

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 11

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

R
Realista
Pewnie więcej jest takich kombinatorów w całej Polsce. Żryjcie sobie teraz to sami.
I
Igi
To sqrwysyny trują nas z kazdej strony ,wszystko naszprycowane chemikaliami to do tego jeszcze padlina
K
Kwp
Powiedzcie mi co się stało z tysiącami ton tego mięsa rocznie? Te 9 ton to z jednej nocy...a gdzie reszta? Sądzę że każdy z nas już go je od dawna o niczym nie wiedząc pod taką czy inną postacią. Nie umiem sobie wyobrazić jak można w ten sposób. ... I to zarówno od strony traktowania zwierząt jak również ludzi. Brawo dla tego redaktora. Może dzięki niemu przejrzymy trochę na oczy....
D
Dorota
Ciekawe ile w tym wszystkim jest prawdy A ile medialnego show .Może za jakiś czas sie dowiemy albo i nie ...bo dziennikarze dbają o poczytnosc swoich artykułów. A przecież sie nie przyzna ze troche artykul zmontowal i podpicowal.
G
Gość
ciekawe czy główny inspektor zjadłby to ,, misko ,,?
G
Gość
zamknać oszustów, a do wiezienia dociagnać na sznurze za głowę, nogę .........
i
i są na to naukowe dowody
W ciągu ostatnich stu lat nikt nie zatruł się mięsem z tych ssaków. O szczegółach poinformowała Ewa Kopacz w słynnym już nie tylko w całej Polsce, ale i na świecie wywiadzie.
g
gota
a czy ten pseudominister ardanowski swoja porcie padliny z tej ubojni zjadl na obiad?
G
Gość
POTRZEBNY ZAKAZ INSTNIENIA FIRM HANDLUJĄCYCH BYDŁEM GDZIE FIRMA TO SAMOCHÓD. NIEZBĘDNE JEST ZORGANIZOWANIE POWIATOWYCH URZĘDOWYCH TARGOWISK. DRUGI PROBLEM TO SPOSÓB FINANSOWANIA NADZORU ZA KTÓRY PŁACĄ NADZOROWANI. Ktoś kto ma wpływ na prawo może to przeczyta. Lekarze Weterynarii nadzorujący na zlecenie Powiatowego Lekarza nie będą chcieli zmian ale najrozsądniej jest zmienić tą patologię. Pozdrawiam
L
Lilka
9 i pół tony a może 95 ton. 9 t mięsa można uzyskać z 30 sztuk a tyle tam zabijano przez jedno noc
L
Lelija
To gdzie wkraju sprzedano reszte tego mięsa Panie Pinkas?
Wróć na i.pl Portal i.pl