1/8
Nie zerwiemy już prosto z krzaka albo drzewa, nie wyrwiemy z...

Jakie warzywa i owoce jeść zimą? Nie masz pojęcia, ile dobra jest... w brukselce!

Nie zerwiemy już prosto z krzaka albo drzewa, nie wyrwiemy z ziemi, ale to nie przeszkoda, by sięgać po warzywa i owoce! Witamin i substancji mineralnych potrzebujemy przez cały rok, więc zimą również udajemy się po ich naturalne źródła. Gdy nie ma sezonu na dane warzywo czy owoc, można sięgnąć po jego alternatywę w postaci ich przetworów. Gdzie i jakich witamin szukać? Mamy krótki przegląd.

Brukselka
Jest pełna dobroczynnych składników, przypomina Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. Brukselka, wyglądająca jak maleńkie główki kapusty, zawiera dużo błonnika oraz białka. Z tego powodu jest polecana wegetarianom.

Brukselka jest także bogata w potas, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Brukselka powstała ze skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą. Rośnie na wysokich łodygach, po ok. 80 sztuk na każdej.

2/8
Surowego buraka wykorzystuje się do tłoczenia soku, którego...

Burak

Surowego buraka wykorzystuje się do tłoczenia soku, którego spożywanie zgodnie z doniesieniami naukowymi zwiększa wydolność organizmu i działa krwiotwórczo. Burak od starożytności ceniony jest za swoje właściwości zdrowotne, obecnie coraz większym uznaniem cieszą się buraki kiszone w postaci zakwasu stanowiące naturalny probiotyk. Burak podobnie jak brukselka charakteryzuje się wysoką zawartością potasu, a dodatkowo jest źródłem folianów. Już niebawem, w czasie świąt, dzięki burakom zjemy czerwony barszcz.

3/8
Znany nam głównie jako składnik przygotowania zup i sosów,...

Por

Znany nam głównie jako składnik przygotowania zup i sosów, ale również zapiekanek czy sałatek. Z uwagi na obecność olejków eterycznych i związków siarki jest łatwiejszy do strawienia po obróbce termicznej lub z niektórymi przyprawami (kminkiem, majerankiem).

4/8
Trafia do koktajli, zapiekanek, a nawet ciast.  Szpinak jest...

Szpinak

Trafia do koktajli, zapiekanek, a nawet ciast. Szpinak jest polecany osobom z anemią (warzywo zawiera żelazo) i kobietom w ciąży (jest bogaty w foliany). Przez obecność w nim kwasu szczawiowego, w dużych ilościach nie powinny go spożywać osoby zmagające się z kamicą nerkową. Warto wiedzieć, że 100 g szpinaku dostarcza organizmowi około sześciokrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę K.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Manchester City nie obroni tytułu. Real zameldował się w półfinale!

Manchester City nie obroni tytułu. Real zameldował się w półfinale!

Karambol dwóch osobówek i busa. Dwie osoby nie żyją! Osiem jest rannych

Karambol dwóch osobówek i busa. Dwie osoby nie żyją! Osiem jest rannych

Sukienki na wesele dla 50-latki. Tak olśnisz wszystkich na imprezie!

Sukienki na wesele dla 50-latki. Tak olśnisz wszystkich na imprezie!

Zobacz również

Kwiecień zaskoczył bzami i konwaliami, ale nie tylko one oszalały. Zobacz

Kwiecień zaskoczył bzami i konwaliami, ale nie tylko one oszalały. Zobacz

Wielkie remontady w Lidze Mistrzów ostatnich lat [GALERIA]

Wielkie remontady w Lidze Mistrzów ostatnich lat [GALERIA]