Jakie warzywa i owoce jeść zimą? Nie masz pojęcia, ile dobra jest... w brukselce!

AGW
Nie zerwiemy już prosto z krzaka albo drzewa, nie wyrwiemy z ziemi, ale to nie przeszkoda, by sięgać po warzywa i owoce! Witamin i substancji mineralnych potrzebujemy przez cały rok, więc zimą również udajemy się po ich naturalne źródła. Gdy nie ma sezonu na dane warzywo czy owoc, można sięgnąć po jego alternatywę w postaci ich przetworów. Gdzie i jakich witamin szukać? Mamy krótki przegląd.BrukselkaJest pełna dobroczynnych składników, przypomina Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. Brukselka, wyglądająca jak maleńkie główki kapusty, zawiera dużo błonnika oraz białka. Z tego powodu jest polecana wegetarianom. Brukselka jest także bogata w potas, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Brukselka powstała ze skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą. Rośnie na wysokich łodygach, po ok. 80 sztuk na każdej.
Nie zerwiemy już prosto z krzaka albo drzewa, nie wyrwiemy z ziemi, ale to nie przeszkoda, by sięgać po warzywa i owoce! Witamin i substancji mineralnych potrzebujemy przez cały rok, więc zimą również udajemy się po ich naturalne źródła. Gdy nie ma sezonu na dane warzywo czy owoc, można sięgnąć po jego alternatywę w postaci ich przetworów. Gdzie i jakich witamin szukać? Mamy krótki przegląd.BrukselkaJest pełna dobroczynnych składników, przypomina Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. Brukselka, wyglądająca jak maleńkie główki kapusty, zawiera dużo błonnika oraz białka. Z tego powodu jest polecana wegetarianom. Brukselka jest także bogata w potas, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Brukselka powstała ze skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą. Rośnie na wysokich łodygach, po ok. 80 sztuk na każdej.
Nie zerwiemy już prosto z krzaka albo drzewa, nie wyrwiemy z ziemi, ale to nie przeszkoda, by sięgać po warzywa i owoce! Witamin i substancji mineralnych potrzebujemy przez cały rok, więc zimą również udajemy się po ich naturalne źródła. Gdy nie ma sezonu na dane warzywo czy owoc, można sięgnąć po jego alternatywę w postaci ich przetworów. Gdzie i jakich witamin szukać? Mamy krótki przegląd.

Brukselka

Jest pełna dobroczynnych składników, przypomina Fundusz Promocji Owoców i Warzyw. Brukselka, wyglądająca jak maleńkie główki kapusty, zawiera dużo błonnika oraz białka. Z tego powodu jest polecana wegetarianom.

Brukselka jest także bogata w potas, który pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu nerwowego, mięśni, a także pomaga w utrzymaniu prawidłowego ciśnienia krwi. Brukselka powstała ze skrzyżowania jarmużu z kapustą głowiastą. Rośnie na wysokich łodygach, po ok. 80 sztuk na każdej.

Burak

Surowego buraka wykorzystuje się do tłoczenia soku, którego spożywanie zgodnie z doniesieniami naukowymi zwiększa wydolność organizmu i działa krwiotwórczo. Burak od starożytności ceniony jest za swoje właściwości zdrowotne, obecnie coraz większym uznaniem cieszą się buraki kiszone w postaci zakwasu stanowiące naturalny probiotyk. Burak podobnie jak brukselka charakteryzuje się wysoką zawartością potasu, a dodatkowo jest źródłem folianów. Już niebawem, w czasie świąt, dzięki burakom zjemy czerwony barszcz.

Jabłko

Przerwa na owoc! Jabłka są spożywane najczęściej w postaci świeżej lub przetworów, przede wszystkim soków. Jabłka, tak samo jak soki z nich pochodzące są ogólnodostępnym źródłem polifenoli. Już jedna szklanka (ok. 200 ml) soku jabłkowego zapewnia pomiędzy 50 a 100 mg polifenoli. Jabłka są również źródłem pektyn – dobroczynnego, rozpuszczalnego błonnika pokarmowego, mającego korzystny wpływ na jelitową florę bakteryjną.

Jarmuż

I wracamy do warzyw. Znawcy przekonują, że jarmuż należy do najzdrowszych warzyw z rodziny kapustnych. Choć znany w Polsce od lat, dopiero od niedawna zyskuje popularność jako składnik sałatek, zup i baza koktajli. Jarmuż ma niską wartość energetyczną oraz wysoką gęstość odżywczą. Jest źródłem błonnika oraz bogaty jest w przeciwutleniacze.

Por

Znany nam głównie jako składnik przygotowania zup i sosów, ale również zapiekanek czy sałatek. Z uwagi na obecność olejków eterycznych i związków siarki jest łatwiejszy do strawienia po obróbce termicznej lub z niektórymi przyprawami (kminkiem, majerankiem).

Seler

Kolejna z propozycji do zimowego menu to seler. Składniki zawarte w selerze mają pozytywny wpływ na wiele funkcji w naszym organizmie, m.in. wspomagają przemianę materii i poprawiają perystaltykę jelit. W Polsce uprawiany jest głównie seler korzeniowy, rzadziej naciowy, który jednak zyskuje coraz większe zainteresowanie.

Seler korzeniowy jest źródłem witaminy B6, która m.in. pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a także przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia i znużenia. Seler naciowy natomiast charakteryzuje się wysoką zawartością witaminy K, która przyczynia się do prawidłowego krzepnięcia krwi i pomaga w utrzymaniu zdrowych kości.

Szpinak

Trafia do koktajli, zapiekanek, a nawet ciast. Szpinak jest polecany osobom z anemią (warzywo zawiera żelazo) i kobietom w ciąży (jest bogaty w foliany). Przez obecność w nim kwasu szczawiowego, w dużych ilościach nie powinny go spożywać osoby zmagające się z kamicą nerkową. Warto wiedzieć, że 100 g szpinaku dostarcza organizmowi około sześciokrotność dziennego zapotrzebowania na witaminę K.

Żurawina

Ostatnią propozycją na dziś są czerwone kuleczki, czyli żurawina. To źródło witaminy C, która m.in. pomaga w prawidłowej produkcji kolagenu w celu zapewnienia prawidłowego funkcjonowania naczyń krwionośnych i skóry. Między innymi dlatego jest z powodzeniem wykorzystywana zarówno w kuchni, jak i kosmetyce. Także ze względu na swoje dobroczynne działanie na drogi moczowe jest surowcem dla licznych preparatów farmaceutycznych.

Źródło: informacja prasowa

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Jakie warzywa i owoce jeść zimą? Nie masz pojęcia, ile dobra jest... w brukselce! - Gazeta Pomorska

Wróć na i.pl Portal i.pl