5/10
Składniki (1 porcja):...
fot. 123RF

Wytrawny twarożek z chrupkim pieczywem

Składniki (1 porcja):
• twaróg ok. ½ kostki,
• kilka łyżek jogurtu, mleka, a nawet wody do nadania pożądanej konsystencji,
• dodatki: np. pokrojone oliwki, suszone pomidory, świeże warzywa, konserwowe ogórki lub szczypiorek,
• zioła: oregano, bazylia, papryka słodka i pieprz oraz sól,
• kilka kromek pełnoziarnistego, chrupkiego pieczywa.

Sposób przygotowania: W miseczce rozdrobnij biały ser i dodaj jogurt oraz zioła. Wymieszaj, aby stworzyć gęstą kremową konsystencję. Dodaj pokrojone dodatki, jakie znajdziesz w swojej lodówce. Masę rozłóż na pieczywie.

6/10
Składniki (1 porcja):...
fot. Pixabay.com

Owsiany omlet na słodko z owocami

Składniki (1 porcja):
• 2 jajka,
• 2-3 łyżki płatków owsianych albo dowolnej mąki,
• dodatkowo: łyżka suszonych owoców, łyżeczka kakao,
• łyżeczka oleju rzepakowego,
• dowolne owoce: jabłka, kiwi, banan, pomarańcza.

Sposób wykonania: Płatki lub mąkę wymieszane z kakao i suszonymi owocami zalej wrzątkiem i poczekaj, aż namiękną. Potem dodaj jaja, wymieszaj i wylej masę na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Przykryj patelnię pokrywką i zmniejsz ogień na najmniejszy płomień. Odczekaj, aż góra zmięknie, a wtedy przewróć na drugą stronę. Podaj omlet z dowolnymi owocami.

7/10
Składniki (1 porcja):...
fot. 123RF

Warzywny omlet fritatta

Składniki (1 porcja):
• 2-3 jaja,
• dowolne warzywa (ok. 200 g) np. cukinia, cebula, pieczarki, szpinak, papryka, pomidor, mieszanka mrożonych warzyw (każde, jakie można podsmażyć),
• łyżeczka oleju rzepakowego lub oliwy,
• zioła do smaku: pieprz, sól, zioła prowansalskie, czosnek granulowany,
• pieczywo.

Sposób przygotowania: Na patelnię wlej olej, a po chwili dodaj pokrojone warzywa. Podsmaż je chwilę, aż będą lekko rumiane. Wówczas wlej rozbełtane z przyprawami jaja. Przykryj patelnię pokrywką i poczekaj, aż góra omletu się zetnie – wtedy przerzuć go na chwilkę na drugą stronę. Zjedz z kromką pieczywa.

8/10
Składniki (1 porcja):...
fot. 123rf

Jajecznica z dodatkami i pieczywem

Składniki (1 porcja):
• 2 jaja,
• łyżeczka oleju rzepakowego, oliwy lub klarowanego masła,
• papryka, cebula, pieczarki, cukinia, pomidory, grzyby – ok. 200 g dowolnych warzyw,
• 2 plasterki wędliny,
• 2 kromki pieczywa, najlepiej razowego na zakwasie.

Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż dodatki. Gdy lekko się zarumienią, dodaj jaja oraz przyprawy i przygotuj jajecznicę. Zjedz ją z pieczywem.

Pozostały jeszcze 2 zdjęcia.

Polecamy

Zapomnij o Como! Te włoskie jeziora zawrócą ci w głowie

Zapomnij o Como! Te włoskie jeziora zawrócą ci w głowie

Ależ to były (w)czasy! Zobacz Kołobrzeg oczami starszych pokoleń

Ależ to były (w)czasy! Zobacz Kołobrzeg oczami starszych pokoleń

Tłuste koty z Lecha Poznań opanowały internet. Oto nowy trend w social mediach LISTA

Tłuste koty z Lecha Poznań opanowały internet. Oto nowy trend w social mediach LISTA

Zobacz również

Kto wygrał pierwszy „Taniec z gwiazdami”? Pamiętasz zwycięzców wszystkich edycji?

Kto wygrał pierwszy „Taniec z gwiazdami”? Pamiętasz zwycięzców wszystkich edycji?

Tłuste koty z Lecha Poznań opanowały internet. Oto nowy trend w social mediach LISTA

Tłuste koty z Lecha Poznań opanowały internet. Oto nowy trend w social mediach LISTA