Jak upiec chleb? Wypróbuj łatwy domowy chleb z formy, szybki bochenek bez drożdży i przepis na bułki z ziarnami

Anna Rokicka-Żuk
Anna Rokicka-Żuk
Domowy chleb nie wymaga wiele pracy i najlepiej smakuje świeży, jednak należy go jeść dopiero po całkowitym ostudzeniu na kratce, na którą powinien zostać wyjęty po upieczeniu. Hans/pixabay.com
Zainteresowanie domowym chlebem rośnie, bo coraz rzadziej wychodzimy na zewnątrz. Z powodu epidemii koronawirusa nie mamy też zbytniego wyboru, gdy już kupujemy pieczywo. A że do najczęściej gromadzonych na zapas produktów należą mąka i drożdże, to właśnie jest czas na własnoręczne wypieki. Sprawdź, jak w łatwy sposób upiec proste chleby i bułki!

Co zrobić, jeśli w domu brakuje chleba, a nie zamroziliśmy żadnego bochenka? Warto sięgnąć do zapasów mąki, które w czasach epidemii koronawirusa większość osób zgromadziła w swoich kuchniach i spiżarniach. Proponowane przez nas przepisy są proste, sprawdzone i nie wymagają trudno dostępnych składników, dlatego warto je wypróbować.

Chleb z foremki na drożdżach

Najprostszy przepis na chleb uwzględnia tylko 5 podstawowych składników. Wypiek najlepiej przygotować w podłużnej prostokątnej foremce. Przepis pochodzi z książki Barbary Jakimowicz-Klein „Upiecz swój chleb” (Weltbild), według której można przygotować w domu ponad 175 rodzajów pieczywa.

Szybki chleb na drożdżach
Składniki:

  • 1 kg dowolnej mąki pszennej, żytniej lub ich mieszanki,
  • 40 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1/2 l ciepłej wody lub mleka,
  • sól do smaku,
  • olej do posmarowania foremki.

Przygotowanie:

  1. Przesiej mąkę do miski, zrób w niej zagłębienie i wlej w nie mieszankę drożdży z cukrem i 1/2 szkl. ciepłej wody lub mleka, po czym połącz składniki. Rozczyn powinien mieć konsystencję śmietany.
  2. Gdy mieszanka podwoi swoją objętość, dodaj resztę wody lub mleka oraz sól do smaku (ok. 1/2 łyżki), po czym niezbyt starannie wyrób ciasto, aż zacznie odklejać się od dłoni i ścianek miski.
  3. Posmaruj cienko olejem wnętrza 2 podłużnych, prostokątnych foremek do pieczenia (albo wyłóż je pergaminem) i wlej ciasto, napełniając je do połowy ich wysokości.
  4. Zwilżoną dłonią wygładź powierzchnię ciasta, przykryj foremki czystą kuchenną ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do czasu wyrośnięcia ciasta.
  5. Wstaw formy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza i piecz, aż ciasto odklei się od brzegów formy i przyrumieni na wierzchu. Jeżeli górna część chleba ma być chrupiąca, w trakcie pieczenia kilkukrotnie posmaruj ją gorącą wodą.

ZOBACZ: Jak upiec chleb na zakwasie, chleb bez mąki z ziaren, żytni i inne.

Przepis na chleb – domowy bochenek na 10 sposobów. Sprawdź, ...

Przepis na chleb bez drożdży

Drożdże to podstawowy składnik pieczywa, wykorzystywany jest również w większości chlebów na zakwasie. Z przyczyn zdrowotnych niektóre osoby muszą jednak z nich zrezygnować. A ponieważ przygotowanie chleba wyłącznie na zakwasie jest procesem długotrwałym i pracochłonnym, rozwiązaniem w takiej sytuacji może być przygotowanie bochenka chleba na proszku do pieczenia.

Przepis pochodzi z książki Sarah Rainey „Trzyskładnikowe wypieki” (Insignis) pełnej pomysłów na proste i szybkie dania z udziałem trzech produktów spożywczych.

Irlandzki chlebek z maślanką
Składniki:

  • 450 g mąki samorosnącej (czyli 435 g mąki pszennej z dodatkiem 1,5 łyżeczki proszki do pieczenia i 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej),
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 300 ml maślanki lub 285 ml mleka ubitego z łyżką soku z cytryny.

Przygotowanie:

  1. Do przesianej mąki samorosnącej z dodatkiem 2 łyżeczek sody dodaj maślankę i delikatnie wymieszaj, by nie tracić powstających w cieście pęcherzyków powietrza.
  2. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką i delikatnie uformuj bochenek o wysokości ok. 5 cm.
  3. Przełóż ciasto na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, zrób na wierzchu duże nacięcie w kształcie krzyża na głębokość ok. 0,5 cm i wstaw na 10 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 240 stopni Celsjusza lub 220 stopni z termoobiegiem.
  4. Zmniejsz temperaturę piekarnika do 190 stopni Celsjusza (lub 170 stopni z termoobiegiem) i piecz jeszcze 20 min, aż drewniany patyczek wbity w środek chleba będzie suchy.
Nasiona stosowane jako posypka do pieczywa to wartościowy dodatek, którego warto nie żałować w domowych wypiekach.
Nasiona stosowane jako posypka do pieczywa to wartościowy dodatek, którego warto nie żałować w domowych wypiekach. Irikiki/pixabay.com

Jak zrobić owsiane bułki grahamki?

Pieczywo graham to wypieki z mąki pszennej typu graham, którą uważa się za rodzaj pośredni między mąką białą a pełnoziarnistą. Mąka graham składa się z mąki oczyszczonej ze środka ziarna i rozdrobnionych części ich okrywy w postaci ok. 15 proc. otrąb i kilku procent zarodków pszennych, które są pierwotnymi kiełkami.

Pieczywo graham łączy więc w pewnym stopniu zalety pieczywa białego (lekkość i łatwa strawność) i razowego (obecność poprawiającego trawienie błonnika, związków mineralnych i witamin z grupy B). Wraz z owsem bogatym w związki obniżające poziom cholesterolu we krwi i podobnie działającymi odżywczymi ziarnami, jakie często stosuje się w charakterze posypki bułek i chlebów, daje to sycącą i wartościową podstawę kanapek.

Przepis na grahamki pszenno-owsiane z mieszanką ziaren pochodzi z książki Darii Rybickiej i Katarzyny Bonczek „Apetyczna książka dla całej rodziny” (Wyd. Daria Rybicka), która jest nietypowym na polskim rynku zbiorem receptur i porad kulinarnych dla rodziców nawet bardzo małych dzieci.

Bułki grahamki z owsem i nasionami
Składniki:

  • 1 szkl. mąki graham,
  • 1 szkl. mąki owsianej lub zmielonych płatków owsianych,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 szkl. wody,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 15 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szkl. mieszanki ziaren, np. słonecznika, siemienia lnianego, pestek dyni, płatków owsianych, otrębów itp.

Przygotowanie:

  1. Podgrzej mleko z wodą, dodaj roztopione masło i pokruszone drożdże, wymieszaj do ich rozpuszczenia i dodaj resztę składników oprócz ziaren i jajka.
  2. Wymieszaj ciasto, w razie potrzeby dodając więcej mąki lub wody, a gdy stanie się sprężyste, przykryj je czystą ściereczką kuchenną i odstaw na 1-2 godziny w ciepłe miejsce.
  3. Wyłóż ciasto na blat oprószony mąką, uformuj z niego walec, pokrój na 8 kawałków i uformuj z nich bułki.
  4. Przełóż bułki na blachę wyłożoną pergaminem do pieczenia, lekko spłaszcz z wierzchu, posmaruj roztrzepanym jajkiem, posyp ziarnami i wstaw na ok. 20 minut do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni Celsjusza.

ZOBACZ: Więcej przepisów na domowe pieczywo

Wideo

Materiał oryginalny: Jak upiec chleb? Wypróbuj łatwy domowy chleb z formy, szybki bochenek bez drożdży i przepis na bułki z ziarnami - Strona Zdrowia

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

d
datura

A do wyrabiania ciasta na chleb przyda się porządny robot kuchenny wyposażony w odpowiedni hak. Przygotowanie chleba zajmuje wtedy chwilę :) Jak ktoś ma wątpliwości, jaki robot wybrać, to niech koniecznie zajrzy tutaj: https://dociekliwa.pl/2019/10/22/test-kenwood-chef-xl-elite-najlepszy-robot-kuchenny-jaki-testowalam-moje-opinie/

Dodaj ogłoszenie