4. Poszukaj zdrowszych odpowiedników kalorycznych dań
Lubisz pizzę, hamburgery i frytki? Poszukaj w sieci przepisów na ich zdrowsze alternatywy! Ciasto na pizzę można wykonać z pełnoziarnistej mąki, a w ramach dodatków wybrać niskotłuszczowy ser, mnóstwo świeżych i różnorodnych warzyw oraz chudą wędlinę, bądź kawałki grillowanego kurczaka.
Robiąc burgera, wykorzystaj bułkę grahamkę, dodaj więcej warzyw, a mniej majonezu. Tym sposobem solidna porcja zostanie zubożona nawet o 100-150 kalorii, a ponadto nasyci na dłużej! Zamiast smażyć frytki na grubym tłuszczu – upiecz je z niewielkim dodatkiem oleju. W alternatywie dla ziemniaczanych wypróbuj wielowarzywne z marchewki, pietruszki oraz batatów.
5. Podczas zakupów nie sięgaj po przekąski
Będąc na zakupach, nie pakuj do koszyka batoników, ciasteczek, ani chipsów. Jeśli zrobisz sobie zapasy prawdopodobieństwo, że w chwili słabości sięgniesz po opakowanie przysmaku, jest ogromne. Inaczej, gdy najdzie Cię ochota na „coś słodkiego”, a w domu nie znajdziesz niezdrowych przekąsek. Wyjście do sklepu w obecnej sytuacji nie jest dobrym rozwiązaniem, a więc wygrana będzie po Twojej stronie.
6. Wybieraj chudszy nabiał i mięso
Aby oszczędzić sporo kalorii, kupuj chude mięso drobiowe, wołowe, a rzadziej wieprzowe. Do niskotłuszczowych kawałków należą m.in. każde mięso z kurczaka i indyka bez skóry, polędwiczka wołowa lub wieprzowa, szynka, czy schab. Unikaj natomiast gotowego mielonego mięsa wołowo-wieprzowego, karkówki, boczku oraz golonki.
Wybierając jogurty, mleko, czy kefir stawiaj na te o zawartości tłuszczu na poziomie ok. 1,5-2 procent. Twaróg wybierz chudy lub półtłusty, a śmietanę 12-18 procent.
7. Spróbuj włączyć do diety sycące strączki
Fasola, ciecierzyca, soczewica czy groch to zestaw zasobnych w sycący błonnik pokarmowy, żelazo, cynk, magnez, potas i witaminy z grupy B, nasion roślin strączkowych. Z konserwowych lub ugotowanych można przygotować przepyszną pastę na kanapki – wystarczy rozgnieść porcję nasion widelcem, dodać ziołowe przyprawy, oliwki i odrobinę wody, aby stworzyć pyszną alternatywę dla wędliny. Wdrażaj strączki powoli, aby dać organizmowi czas na przyzwyczajenie się do wyższej niż zwykle, zawartości włókna pokarmowego w diecie. Pamiętaj, aby równocześnie pić więcej wody.