Ile gotować jajko na miękko? To nie takie proste! Sprawdź przepis i dowiedz się, jak idealnie ugotować jajka na miękko

Marcin Koziestański
Marcin Koziestański
Ile gotować jajka na miękko? Pytanie wydaje się banalne, a jednak niewiele osób zna idealny przepis. Sprawdźcie, jak ugotować jajko w taki sposób, aby białko się ścięło, a żółtko było wciąż płynne.

Ile gotować jajko na miękko? Tak, aby białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne? Ugotowanie jajka ma miękko wcale nie jest tak proste, jak mogłoby się wydawać. Jednak przestrzeganie tych kilku zasad pozwoli ci ugotować je idealnie.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Portal i.pl codziennie. Obserwuj i.pl!

Przede wszystkim pamiętaj, że czas gotowania jajka na miękko zależy od jego wielkości. Małe jajko nie będzie potrzebowało tyle czasu, co duże. Rozmiar jajek zwykle jest podany na ich opakowaniu (S/M/L)

Ile gotować jajko na miękko? Przepis

Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy ją do wrzenia. Garnek musi być takiej wielkości, aby można było ułożyć na jego dnie wszystkie jaja, które chcemy ugotować.

Kiedy woda się zagotuje, za pomocą łyżki delikatnie wkładamy do niej jajka (tak, żeby nie popękały) i od tego czasu liczymy:

  • 3,5 minuty w przypadku małego jajka (S)
  • 4,5 minuty w przypadku średniego jajka (M)
  • 5,5 minuty w przypadku dużego jajka (L)

Po tym czasie należy wylać wodę z garnka i zalać jajka zimną wodą, aby przerwać gotowanie.

Ile gotować jajko na miękko z lodówki?

Najlepiej aby jajko, które chcemy ugotować, było wcześniej wyjęte z lodówki i ogrzane do temperatury pokojowej. Co jeśli nie mamy na to czasu?

W takim wypadku możemy wyjąć jajko z lodówki i potrzymać je przez chwilę pod kranem z ciepłą wodą. W ten sposób jajko się ogrzeje i będziemy mogli ugotować jajko na miękko w taki sam sposób, jak to o temperaturze pokojowej.

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

R
Robert M
Przeczytałem i sprawdziłem pewien przepis na jajko/a na miękko. Prosta sprawa. Mianowicie wyciągany tyle jajek ile potrzebujemy. Do garnka wkładamy jajka, wsypujemy łyżeczkę soli, żeby skorupka łatwo dała się zdjąć. Zalewamy jajka zimną wodą i gotujemy. W momencie kiedy woda zaczyna mkipieć zdejmujemy garnek, wstawiamy go do zlewu i hartujemy jajka zalewając je zimną wodą. Kiedy jajka są ciepłe, ale nie gorące wyjmujemy spokojnie jajka z wody i smacznego.
G
Gość

Jajka L misze gotowac 6.5 minuty. Jajka M to 5.5 minuty. Inaczej wychodzi czesciowo plynne bialko. To kto ma racje ?

P
Pio

Gówno dupa, gotowałem M (średnie) 4 min i wyszły na poltwardo. Dziękuje.

Wróć na i.pl Portal i.pl