Co szkodzi wątrobie? Fruktoza
Choć występuje naturalnie w owocach, jej nadmiar trafia do wątroby, gdzie zamienia się w tłuszcz. Powoduje on stres oksydacyjny, który stopniowo uszkadza jej komórki. Dlatego owoce warto jeść z umiarem, i wybierać je zamiast owocowych soków.
Maksymalnie ograniczyć należy natomiast produkty przemysłowe, w których jest dodatkiem, głównie w postaci sztucznie pozyskiwanego syropu glukozowo-fruktozowego. To przede wszystkim słodzone napoje, ale też słodycze, płatki śniadaniowe i inne wysokoprzetworzone produkty.
Lepszym wyborem jest naturalna żywność, np. małe porcje owoców, bezcukrowe płatki z owocami, gorzka czekolada.
Co szkodzi wątrobie? Grejpfruty
Wszystkie owoce są zdrowe, ale grejpfruty jedzone w nadmiarze (np. w ramach modnych diet odchudzających) mogą naprawdę zaszkodzić wątrobie. Zawierają one furanokumaryny, które hamują naturalną zdolność tego narządu do usuwania niektórych leków. Stwarza to możliwość ich przedawkowania, a zależność ta dotyczy co najmniej 50 rodzajów farmaceutyków (a nie wiadomo, jakich jeszcze innych związków, m.in. zanieczyszczeń, z którymi stykamy się na co dzień).
Należy pamiętać, że nawet niewielkie dawki wielu z nich powodują uszkodzenia. Tak jest m.in. w przypadku środków hormonalnych czy popularnych i ewidentnie nadużywanych w Polsce środków przeciwbólowych.
Dlatego nawet nie przyjmując medykamentów warto ograniczyć spożycie grejpfrutów najlepiej do jednej sztuki tygodniowo.
Co szkodzi wątrobie? Ukryte cukry
Wątroba nie lubi nadmiaru cukrów, ale te ukrywają się nawet w 80 proc. produktów dostępnych na sklepowych półkach! Zawarte są nie tylko w ewidentnie słodkich produktach, ale też tych, po które sięgamy na co dzień.
Pieczywo, słone przekąski, warzywa z puszki, a nawet „naturalne” jogurty czy płatki śniadaniowe (np. kukurydziane czy pszenne) – to wszystko bogate źródła cukrów. Podobnie działają produkty z oczyszczonej mąki, takie jak biały chleb, ciasto na pyzy czy pierogi, ale też biały ryż.
Zamiast nich warto wybierać produkty pełnoziarniste i bez dodatku cukrów na liście składników.
Co szkodzi wątrobie? Złe tłuszcze
Wątroba nie lubi nie tylko nadmiaru tłuszczu, ale również jego szkodliwych rodzajów. To nie tylko te przetworzone, przegrzane (np. wskutek smażenia), ale też zjełczałe (nie pierwszej świeżości, co dotyczy również mięs), a przede wszystkim sztucznie przekształcone, jak ma to miejsce w chemicznie utwardzanych olejach roślinnych, w których powstają izomery kwasów tłuszczowych typu trans.
Tłuszcze utwardzone są obecne nie tylko w pieczywie cukierniczym, ale również w twardych margarynach (wciąż używanych do pieczenia), przemysłowych słodyczach (głównie nadziewanych, ale nie tylko) czy produktach mrożonych.
Zamiast przemysłowych tłuszczów warto wybierać świeże tłuszcze naturalne, najlepiej z wysoką zawartością kwasów tłuszczowych typu omega-3, które mają ochronne działanie na wątrobę. Ich źródłem są nie tylko tłuste ryby morskie o wysokiej jakości, ale też oleje roślinne (m.in. rzepakowy czy z lnianki) oraz nasiona oleiste, takie jak siemię lniane i konopne.