Gwiazdki Michelin 2019. Najlepsze restauracje w Polsce w najnowszym wydaniu Czerwonego Przewodnika Michelin. Restauracja Gessler usunięta

Jakub Oworuszko
fot. mat. prasowe
Właśnie opublikowano kolejną edycję Czerwonego Przewodnika Michelin „Main Cities of Europe 2019”. To prestiżowe zestawienie najlepszych restauracji z całego świata. Atelier Amaro oraz Senses z Warszawy kolejny rok z rzędu zachowały swoje Gwiazdki Michelin. Tym samym to jedyne lokale w Polsce z tym wyróżnieniem. W zestawieniu nie ma już jednej z restauracji należącej do Magdy Gessler.

W tym roku na liście restauracji wyróżnionych w Czerwonym Przewodniku Michelin „Main Cities of Europe 2019” pojawiły się trzy nowe miejsca z Warszawy – Chłodna 15 by Wilamowski, Europejski Grill oraz Bez Gwiazdek – natomiast aż sześć zniknęło z zestawienia - w tym restauracja Magdy Gessler - informuje Wprost.pl.

Łącznie inspektorzy Michelin wyróżnili w przewodniku 27 lokali ze stolicy, w tym dwa z nich utrzymały Gwiazdkę Michelin, która od wielu lat jest uznawana za najwyższe wyróżnienie sztuki kulinarnej i jednocześnie stanowi marzenie szefów kuchni. Kolejny rok z rzędu dokonały tego Atelier Amaro i Senses. Dodatkowo Kieliszki na Hożej zdobyły wyróżnienie Bib Gourmand przyznawane za korzystny stosunek jakości potraw do ich ceny.

W Krakowie, gdzie w przewodniku znalazło się 25 restauracji, zmian było dużo mniej – tylko jeden lokal zniknął z listy.

Jak informują organizatorzy konkursu, już samo znalezienie się w zestawieniu „Main Cities of Europe” jest dla właścicieli, szefów kuchni i całej obsługi dużym sukcesem. Uwzględnienie lokalu w przewodniku to decyzja inspektorów Michelin, którzy przygotowują rekomendacje i oceniają restauracje. Ich wizyty są zawsze anonimowe, aby zapewnić obiektywizm oceny. Inspektor może wprawdzie ujawnić swoją tożsamość, jednak dopiero po uregulowaniu rachunku. W przeciwieństwie do Gwiazdek Michelin, które przyznawane są kolegialnie, decyzję o umieszczeniu restauracji w przewodniku może podjąć jeden inspektor.

Jedna Gwiazdka Michelin oznacza bardzo dobrą restaurację w swojej kategorii, dwie to rewelacyjna kuchnia warta odwiedzenia, a trzy – wyjątkowa kuchnia warta specjalnej podróży.

Łącznie tegoroczna edycja przewodnika „Main Cities of Europe” opisuje ponad 1900 restauracji z 38 największych miast w 22 krajach Europy.

Firma Michelin zajmuje się nie tylko produkcją opon, ale wydaje także słynne mapy oraz przewodniki kulinarne i turystyczne. Przewodnik Michelin „Main Cities of Europe” pojawia się na rynku od ponad 100 lat i jest uznawany za najważniejszy przewodnik kulinarny na świecie – stanowi numer jeden zarówno pod względem wysokości sprzedaży, jak i historii oraz reputacji.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Panie Michale polecam jeszcze sprawdzić Bez Tytułu, White One oraz Ed Reda. Co do Sypkiej Mąki, w tej na Ursynowie mają bardzo dobrą pizze.
M
Michał
To wielkie wyróźnienie dla restauratorów i szefów kuchni, a przede wszystkim dobry znak, świadczący o tym, że polskie restauracje się bardzo rozwijają. Miałem szczęście odwiedzić w minionym roku Senses i Amaro i nigdy nie wyszedłem tak zadowoloy z restauracji. W Warszawie doskonale widać, jak mocno rozwija się teraz kuchnia azjatycka, ile jest koreańskich/japońskich/chińskich restauracji, zarówno tych z wyższej półki jak i małych lokali w których można po prostu dobrze zjeść. Oczywiście dochodzi jeszcze masa restauracji z włoską kuchnia, bardzo dobrą pizza i makaronem. Tutaj śmiało mogę polecić restauracje Focaccia i obie Sypkie Mąki.
Wróć na i.pl Portal i.pl