1/10
Jak przygotować grzyby? Grzyby suszone, marynowane, smażone,...

Jak przygotować grzyby? Grzyby suszone, marynowane, smażone, solone, kiszone!

2/10
GRZYBY PASTERYZOWANE...

GRZYBY PASTERYZOWANE

Grzyby dokładnie myjemy, kroimy w paski kroimy i gotujemy przez 10–15 minut w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego (na 1 szklankę wody1/4 łyżeczki kwasku).

Gorące grzyby razem z zalewą przekładamy do słoików, zamykamy i pasteryzujemy przez godzinę.

Po 24 godzinach pasteryzujemy ponownie przez pół godziny. Odstawiamy do ostudzenia i gotowe. Można je ustawić na przykład w na półkach w piwnicy, czy spiżarni.

Za to można dostać mandat w lesie! Sprawdź, czego nie wolno robić w lasach

3/10
GRZYBY MROŻONE...

GRZYBY MROŻONE

Nie tylko suszenie, ale też mrożenie grzybów - tak jak na przykład w przypadku warzyw, czy owoców – wydłuża ich kulinarną „żywotność”.
Grzyby wystarczy oczyścić, opłukać, osuszyć (rydze i kurki lekko obgotować w lekko osolonej wodzie, żeby utraciły goryczkę).
Następnie układamy na tacy i wstawiamy do zamrażalnika. Dobrze zmrożone przekładamy do plastikowych pojemników, zamykamy i ponownie wkładamy do zamrażalnika.
Dzięki temu nie stracą swych wartości nawet przez pół roku.Tak przygotowane grzyby możemy przechowywać pól roku.

Jak uprawiać pieczarki w domu?

4/10
GRZYBY SUSZONE...

GRZYBY SUSZONE

Są doskonałym dodatkiem do zup, czy sosów i odpowiednio przechowywane w suchych słojach, puszkach lub płóciennych woreczkach na przykład w przewiewnym miejscu na strychu mogą nam służyć latami.
Mają jeszcze jedną wielką zaletę – są bardziej aromatyczne niż świeże grzyby.
Warto pamiętać, że do suszenia nadają się niemal wszystkie gatunki – poza gąskami, kurkami i gołąbkami.
Przez suszeniem trzeba je oczywiście dokładnie oczyścić (na przykład nożykiem, czy szczoteczką), ale uwaga – nie płukać!
Nie ma znaczenia czy suszymy je w kawałkach, same kapelusze, czy w całości. Najlepiej robić to oczywiście na słońcu, ale jesienią z tym różnie bywa, więc możemy wykorzystać piekarnik.
Pospiech przy suszeniu nie jest wskazany. Lepiej robić to dłużej w niezbyt wysokiej temperaturze (60-70 stopni Celsjusza) przy uchylonych drzwiach piekarnika, układając je uprzednio na blasze (pojedyncza warstwa).

Te objawy mogą świadczyć o zatruciu grzybami

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Youtuberka krytykuje markę odzieżową. Firma straszy pozwem, a potem... przeprasza

Youtuberka krytykuje markę odzieżową. Firma straszy pozwem, a potem... przeprasza

Zobacz również

Zarobki Biało-Czerwonych w Miami Open. Kto liderem na liście płac? GALERIA

Zarobki Biało-Czerwonych w Miami Open. Kto liderem na liście płac? GALERIA

To nie skoczkowie najwięcej zarobili tej zimy! Oto sportowcy z największym zyskiem!

To nie skoczkowie najwięcej zarobili tej zimy! Oto sportowcy z największym zyskiem!