1/8
Salmonella w jajkach i sezamie, bakterie w kiełbasie, E....
fot. Szymon Starnawski

Salmonella i inne bakterie w jedzeniu! Te produkty zostały wycofane przez GIS [OSTRZEŻENIA GIS, LISTA]

Salmonella w jajkach i sezamie, bakterie w kiełbasie, E. coli w serze... W kwietniu i maju 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych dla zdrowia produktów.

Główny Inspektorat Sanitarny w kwietniu i maju 2019 wydał nowe decyzje o wycofaniu znanych produktów ze sklepów.

Sprawdź, których produktów należy unikać! Zgodnie z ostrzeżeniami GIS, wskazanych partii produktów nie należy spożywać.

Których produktów dotyczą najnowsze ostrzeżenia GIS? I z jakiego powodu zostały wycofane ze sprzedaży? Informujemy na następnych slajdach >>>

Czytaj koniecznie: Rakotwórczy składnik w popularnym produkcie! Firma wypłaca gigantyczne odszkodowania!


Agro Pomorska odcinek 64

2/8
W maju 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych...
fot. GIS

Salmonella i inne bakterie w jedzeniu! Te produkty zostały wycofane przez GIS [OSTRZEŻENIA GIS, LISTA]

W maju 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych dla zdrowia produktów. Główny Inspektorat Sanitarny w maju 2019 wydał nowe decyzje o wycofaniu znanych produktów ze sklepów.

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie Listeria monocytogenes w produktach: Kiełbasa surowa Metka Bawarska oraz Polska w Folii.

Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną.

Czytaj o tym: Nowe ostrzeżenie GIS! W kiełbasach spod Osia wykryto groźną bakterię

Produkt – Kiełbasa surowa Metka Bawarska
Numer partii – 20190516
Producent – PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A, 86-150 Osie, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008
Termin przydatności do spożycia – 30.05.2019

Produkt – Polska w Folii
Numer partii – 20190515
Producent – PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A, 86-150 Osie, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008
Termin przydatności do spożycia – 04.06.2019

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu ustalił, iż kwestionowanych partii nie ma w magazynie zakładowym oraz, że kwestionowane produkty sprzedano klientom indywidualnym poprzez sklepy firmowe lub inne sklepy detaliczne na terenie województwa kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.

Ponadto, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu zakazał podmiotowi produkcji produktów niepoddanych obróbce termicznej do czasu uzyskania zadowalających wyników badań mikrobiologicznych.

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.

Czytaj koniecznie: Rakotwórczy składnik w popularnym produkcie! Firma wypłaca gigantyczne odszkodowania!

3/8
W maju 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych...
fot. GIS

Salmonella i inne bakterie w jedzeniu! Te produkty zostały wycofane przez GIS [OSTRZEŻENIA GIS, LISTA]

W maju 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych dla zdrowia produktów. Główny Inspektorat Sanitarny w maju 2019 wydał nowe decyzje o wycofaniu znanych produktów ze sklepów.

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: stwierdzenie pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj.

Obecność bakterii Salmonella Enteritidis wykryto na powierzchni skorupek jaj.

Czytaj o tym: GIS ostrzega: kolejne jajka skażone Salmonellą trafiły do sklepów. Sprawdź! [NOWE OSTRZEŻENIE GIS]

Produkt – JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M
Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)
Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307
Producent – Ferma „Złote Jajko”, 09-213 Gozdowo, Bonisław 75
Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała :
– Powiatowego Lekarza Weterynarii w Sierpcu, właściwego ze względu na siedzibę producenta;
– Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie, właściwego ze względu na siedzibę zakładu pakowania jaj;
– „EUROCASH” Spółka Akcyjna, ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, w której pobrano próbkę produktu. Spółka uruchomiła procedurę wycofania ww. produktu z obrotu handlowego. Komunikat o konieczności wycofania towaru z wadliwej partii został przekazany również klientom.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Czytaj koniecznie: Rakotwórczy składnik w popularnym produkcie! Firma wypłaca gigantyczne odszkodowania!

4/8
W maju 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych...
fot. GIS

Salmonella i inne bakterie w jedzeniu! Te produkty zostały wycofane przez GIS [OSTRZEŻENIA GIS, LISTA]

W maju 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych dla zdrowia produktów. Główny Inspektorat Sanitarny w maju 2019 wydał nowe decyzje o wycofaniu znanych produktów ze sklepów.

GIS wydał decyzję o wycofaniu dwóch rodzajów sera z surowego mleka krowiego: SAINT FELICIEN, 180 g oraz SAINT MARCELLIN, 80 g z powodu możliwego zanieczyszczenia Escherichia coli.

W wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie ww. serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów. Sery wymienione w ostrzeżeniu, wyprodukowane z surowego mleka krowiego mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). W związku z powyższym producent francuska firma Fromagerie Alpine podjął decyzję o wycofywaniu wszystkich partii tych serów począwszy od partii o numerze 032 do partii o numerze 116.

Czytaj o tym: GIS ostrzega: bakterie E. coli w popularnym serze! Dwa rodzaje serów wycofane ze sklepów

Produkt – SAINT FELICIEN 180 g
Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE
Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116
Data przydatności do spożycia – od 06.02.2019 do 21.05.2019

Produkt – SAINT MARCELLIN 80 g
Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE
Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116
Data przydatności do spożycia – od 04.02.2019 do 21.05.2019

Producent firma Fromagerie Alpine wycofuje wszystkie partie serów SAINT FELICIEN, 180 g oraz SAINT MARCELLIN, 80 g od numeru 032 do numeru 116. Firma Scawar Sp. z o.o. przygotowała i rozesłała plakat do wszystkich sklepów sieci Leclerc w celu poinformowania klientów o wykrytym zagrożeniu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktów z obrotu w Polsce.

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów. Zgodnie z informacją zamieszczoną na plakacie możliwy jest zwrot zakupionego w sieci Leclerc produktów.

Czytaj koniecznie: Rakotwórczy składnik w popularnym produkcie! Firma wypłaca gigantyczne odszkodowania!

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Śmiertelny wypadek Złochowicach. 56-latka myślała, że najechała na worek ze śmieciami

Śmiertelny wypadek Złochowicach. 56-latka myślała, że najechała na worek ze śmieciami

Śmiertelny wypadek na DK 74. Zginął kierowca hyundaia

Śmiertelny wypadek na DK 74. Zginął kierowca hyundaia

Zarobki Biało-Czerwonych w Miami Open. Kto liderem na liście płac? GALERIA

Zarobki Biało-Czerwonych w Miami Open. Kto liderem na liście płac? GALERIA

Zobacz również

Polak wyceniony na ponad 100 mln. A Lewandowski? Gorzej od rezerwowego bramkarza!

Polak wyceniony na ponad 100 mln. A Lewandowski? Gorzej od rezerwowego bramkarza!

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli

Świątek wykorzystana (świadomie?) do promocji nowego filmu z Zendayą w głównej roli