1/8
Salmonella w jajkach i sezamie, bakterie w kiełbasie, E....
fot. Szymon Starnawski

Salmonella i inne bakterie w jedzeniu! Te produkty zostały wycofane przez GIS [OSTRZEŻENIA GIS, LISTA]

Salmonella w jajkach i sezamie, bakterie w kiełbasie, E. coli w serze... W kwietniu i maju 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych dla zdrowia produktów.

Główny Inspektorat Sanitarny w kwietniu i maju 2019 wydał nowe decyzje o wycofaniu znanych produktów ze sklepów.

Sprawdź, których produktów należy unikać! Zgodnie z ostrzeżeniami GIS, wskazanych partii produktów nie należy spożywać.

Których produktów dotyczą najnowsze ostrzeżenia GIS? I z jakiego powodu zostały wycofane ze sprzedaży? Informujemy na następnych slajdach >>>

Czytaj koniecznie: Rakotwórczy składnik w popularnym produkcie! Firma wypłaca gigantyczne odszkodowania!


Agro Pomorska odcinek 64

2/8
W maju 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych...
fot. GIS

Salmonella i inne bakterie w jedzeniu! Te produkty zostały wycofane przez GIS [OSTRZEŻENIA GIS, LISTA]

W maju 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych dla zdrowia produktów. Główny Inspektorat Sanitarny w maju 2019 wydał nowe decyzje o wycofaniu znanych produktów ze sklepów.

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: wykrycie Listeria monocytogenes w produktach: Kiełbasa surowa Metka Bawarska oraz Polska w Folii.

Obecność bakterii Listeria monocytogenes wykryto w trakcie badań zleconych przez Inspekcję Weterynaryjną.

Czytaj o tym: Nowe ostrzeżenie GIS! W kiełbasach spod Osia wykryto groźną bakterię

Produkt – Kiełbasa surowa Metka Bawarska
Numer partii – 20190516
Producent – PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A, 86-150 Osie, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008
Termin przydatności do spożycia – 30.05.2019

Produkt – Polska w Folii
Numer partii – 20190515
Producent – PHU Zakład Masarski Różycki i Wilkowski S.c., Miedzno 32A, 86-150 Osie, weterynaryjny numer identyfikacyjny 04144008
Termin przydatności do spożycia – 04.06.2019

Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu ustalił, iż kwestionowanych partii nie ma w magazynie zakładowym oraz, że kwestionowane produkty sprzedano klientom indywidualnym poprzez sklepy firmowe lub inne sklepy detaliczne na terenie województwa kujawsko-pomorskiego oraz pomorskiego.

Ponadto, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Świeciu zakazał podmiotowi produkcji produktów niepoddanych obróbce termicznej do czasu uzyskania zadowalających wyników badań mikrobiologicznych.

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów.

Czytaj koniecznie: Rakotwórczy składnik w popularnym produkcie! Firma wypłaca gigantyczne odszkodowania!

3/8
W maju 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych...
fot. GIS

Salmonella i inne bakterie w jedzeniu! Te produkty zostały wycofane przez GIS [OSTRZEŻENIA GIS, LISTA]

W maju 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych dla zdrowia produktów. Główny Inspektorat Sanitarny w maju 2019 wydał nowe decyzje o wycofaniu znanych produktów ze sklepów.

GIS wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: stwierdzenie pałeczek Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj.

Obecność bakterii Salmonella Enteritidis wykryto na powierzchni skorupek jaj.

Czytaj o tym: GIS ostrzega: kolejne jajka skażone Salmonellą trafiły do sklepów. Sprawdź! [NOWE OSTRZEŻENIE GIS]

Produkt – JAJA KURZE Jaja z chowu klatkowego 10 sztuk, klasa A, klasa wagowa M
Data minimalnej trwałości będąca jednocześnie numerem partii: 20.05.2019 (12)
Kod na skorupkach jaj: 3-PL14271307
Producent – Ferma „Złote Jajko”, 09-213 Gozdowo, Bonisław 75
Zakład pakowania jaj – Ovos Sp. z o.o., ul. Borek 5, 09-320 Bieżuń, weterynaryjny numer identyfikacyjny PL 14375901

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli
O wyniku badania Państwowa Inspekcja Sanitarna poinformowała :
– Powiatowego Lekarza Weterynarii w Sierpcu, właściwego ze względu na siedzibę producenta;
– Powiatowego Lekarza Weterynarii w Żurominie, właściwego ze względu na siedzibę zakładu pakowania jaj;
– „EUROCASH” Spółka Akcyjna, ul. Wiśniowa 11, 62-052 Komorniki, w której pobrano próbkę produktu. Spółka uruchomiła procedurę wycofania ww. produktu z obrotu handlowego. Komunikat o konieczności wycofania towaru z wadliwej partii został przekazany również klientom.

Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać jaj, szczególnie na surowo, o numerze partii i kodzie na skorupce wskazanym w komunikacie z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Czytaj koniecznie: Rakotwórczy składnik w popularnym produkcie! Firma wypłaca gigantyczne odszkodowania!

4/8
W maju 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych...
fot. GIS

Salmonella i inne bakterie w jedzeniu! Te produkty zostały wycofane przez GIS [OSTRZEŻENIA GIS, LISTA]

W maju 2019 GIS wydał nowe ostrzeżenia w sprawie groźnych dla zdrowia produktów. Główny Inspektorat Sanitarny w maju 2019 wydał nowe decyzje o wycofaniu znanych produktów ze sklepów.

GIS wydał decyzję o wycofaniu dwóch rodzajów sera z surowego mleka krowiego: SAINT FELICIEN, 180 g oraz SAINT MARCELLIN, 80 g z powodu możliwego zanieczyszczenia Escherichia coli.

W wyniku postępowania epidemiologicznego oraz śledzenia dystrybucji podejrzanych produktów we Francji stwierdzono, że spożycie ww. serów wiąże się z wystąpieniem kilkunastu przypadków zespołu hemolityczno-mocznicowego u konsumentów. Sery wymienione w ostrzeżeniu, wyprodukowane z surowego mleka krowiego mogą być zanieczyszczone bakterią Escherichia coli wytwarzającą toksynę Shiga (STEC). W związku z powyższym producent francuska firma Fromagerie Alpine podjął decyzję o wycofywaniu wszystkich partii tych serów począwszy od partii o numerze 032 do partii o numerze 116.

Czytaj o tym: GIS ostrzega: bakterie E. coli w popularnym serze! Dwa rodzaje serów wycofane ze sklepów

Produkt – SAINT FELICIEN 180 g
Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE
Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116
Data przydatności do spożycia – od 06.02.2019 do 21.05.2019

Produkt – SAINT MARCELLIN 80 g
Producent – FROMAGERIE ALPINE, 37 Avenue des Allobroges, 26100 Romans Sur Isère, weterynaryjny numer identyfikacyjny FR 26 281 001 CE
Numer partii – wszystkie partie produktu od 032 do 116
Data przydatności do spożycia – od 04.02.2019 do 21.05.2019

Producent firma Fromagerie Alpine wycofuje wszystkie partie serów SAINT FELICIEN, 180 g oraz SAINT MARCELLIN, 80 g od numeru 032 do numeru 116. Firma Scawar Sp. z o.o. przygotowała i rozesłała plakat do wszystkich sklepów sieci Leclerc w celu poinformowania klientów o wykrytym zagrożeniu.

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej nadzorują wycofanie produktów z obrotu w Polsce.

Nie należy spożywać wskazanych w komunikacie partii produktów. Zgodnie z informacją zamieszczoną na plakacie możliwy jest zwrot zakupionego w sieci Leclerc produktów.

Czytaj koniecznie: Rakotwórczy składnik w popularnym produkcie! Firma wypłaca gigantyczne odszkodowania!

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.

Polecamy

Wielka Brytania przekaże Polsce myśliwce. "Będą patrolować polskie niebo"

Wielka Brytania przekaże Polsce myśliwce. "Będą patrolować polskie niebo"

Groźny wypadek! Osobówka została doszczętnie zniszczona

Groźny wypadek! Osobówka została doszczętnie zniszczona

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Zobacz również

Tawuła japońska to idealny krzew do małego ogrodu. Wygląda pięknie i zmienia kolory

Tawuła japońska to idealny krzew do małego ogrodu. Wygląda pięknie i zmienia kolory

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz

Takie jedzenie wywołuje biegunkę! Zastanów się dwa razy, zanim zjesz