Gdzie i jak kupować dobre mięso? 15 rzeczy, które musisz wiedzieć

Materiał informacyjny
Poznaj piętnaście cennych wskazówek dotyczących świadomego kupowania mięsa i wędlin. Zmień kilka nawyków, by poprawić swoją dietę i jakość spożywanego przez twoją rodzinę mięsa. Dowiedz się, jak i gdzie kupować dobry schab, karkówkę, drób i polędwicę.

1. Wybieraj mięso z lady

Często z wygody sięgasz po mięso na tackach w supermarkecie? To poważny błąd. Jeśli chcesz mieć pewność wysokiej jakości drobiu, wieprzowiny czy wołowiny, wybieraj mięso z lady. Nie do końca przezroczyste opakowania ze żłobieniami, błyszcząca folia i duże nalepki na produktach paczkowanych utrudniają sprawdzenie świeżości, jędrności i przede wszystkim formy zapakowanych kawałków. Często dopiero w domu okazuje się, że z wierzchu ładnie wyglądające porcje są od dołu poszarpane i poprzerywane. Piersi z kurczaka z paczki czasem mają dodatkowe kawałki chrząstki, które wpływają na wagę produktu i cenę, a przecież są po prostu odpadem.

Mięso z lady nie tylko możesz dokładnie obejrzeć z każdej strony, by sprawdzić świeżość, ilość tłuszczu czy jakość obróbki. Możesz też zdecydować, z którego kawałka twoja porcja zostanie ukrojona i w jaki sposób zostanie poporcjowana. Co ważne, wcale nie musisz iść po dobry towar do specjalistycznego sklepu mięsnego. Wiele sieci, takich jak np. Delikatesy Centrum, oferuje mięso na wagę. Delikatesy Centrum wyróżniają się bardzo wysoką jakością obróbki schabu, szynki czy łopatki. Mięso nie będzie więc pokrojone niedbale ani poszarpane.

2. Pamiętaj, że kupując z lady, możesz spytać o skład wyrobów mięsnych

Nie kupujesz wędliny z lady, bo nie masz możliwości przeczytania jej składu? A co gdybyś dowiedział się, że w każdej chwili możesz zapytać o składniki szynki, polędwicy czy baleronu osobę obsługującą stoisko. Ma ona obowiązek sprawdzić na opakowaniu, jak wygląda skład produktu i okazać go klientowi. Dzięki temu możesz przestać kupować mniej opłacalną wędlinę z paczki (płacisz też za opakowanie). Jednocześnie będziesz generować mniej śmieci. Pamiętaj – kupowanie z lady jest bardziej ekologiczne.

3. Kupuj schab bez warkocza

Tak zwany warkocz to dodatkowa przyległość mięsa. Jest to część mięśnia, która z punktu widzenia kupującego jest mniej wartościowa, zaważa jednak na wadze całego kawałka i sprawia, że przepłacamy za coś, czego nie potrzebujemy. Kupując schab, chcemy przecież mieć jeden ładny kawałek mięsa, którego nie trzeba już dodatkowo obrabiać na pieczeń. Otrzymując go z warkoczem, i tak odkrawamy tę zbędną przyległość. Oczywiście można warkocz dodatkowo wykorzystać, np. do gulaszu czy na zupę, jednak trzeba się trochę pogłowić nad jego zastosowaniem. Jeżeli nie chcesz mieć takiego problemu, kupuj ładne anatomiczne kawałki schabu i nie przepłacaj. Takie mięso znajdziesz w Delikatesach Centrum , które sprzedają schab z lady bez warkocza. Mięso z lady można też dokładnie obejrzeć i sprawdzić, czy jego kształt i kolor są zadowalające.

4. Poproś o porcjowanie przy ladzie

Czy wiesz, że wcale nie musisz samodzielnie porcjować mięsa? W sieciach takich jak Delikatesy Centrum możesz poprosić nie tylko o odkrojenie pasującego ci fragmentu danego kawałka, ale również o:

  • porcjowanie na kotlety,
  • porcjowanie na gulasz,
  • zmielenie.

Specjalista w fachowy sposób podzieli mięso. Uzyskasz ładne, nieposzarpane kawałki idealne do szybkiej obróbki w domu.

Infografika: o czym warto pamiętać przy zakupie mięsa?

5. Nie zostawiaj mięsa w bagażniku. Przechowywanie mięsa

Jeśli robisz zakupy w kilku sklepach po kolei w ciepły dzień, nie zostawiaj mięsa w rozgrzanym samochodzie. Straci ono swoją świeżość i może zacząć się psuć. Jeśli musisz pozostawić zakupy w aucie, zadbaj o specjalną torbę utrzymująca zimno lub pojemnik z wkładem chłodzącym. Dzięki temu kupione przez ciebie produkty pozostaną świeże i smaczne.

6. Kurczak zagrodowy, wiejski czy kukurydziany? Rodzaje drobiu

Kupujesz piersi, udka lub inne fragmenty kurczaka? Zadbaj, by był to drób wysokiej jakości. W wielu sieciach sklepów sprzedawane są kurczaki różnej klasy. W Delikatesach Centrum dostępny jest zarówno kurczak zagrodowy, kurczak wiejski, jak również kurczak kukurydziany. Czym się od siebie różnią?

  • Kurczak zagrodowy – mięso wysokiej jakości. Ptaki pochodzą z wolnego wybiegu i są hodowane bez użycia pasz GMO. Nie podaje się im antybiotyków. Kurczaki zagrodowe są też hodowane przez 56 dni, czyli o wiele dłużej w porównaniu z innymi ptakami zabijanymi po 36-42 dniach. Mają więcej czasu, by nabrać masy i zdrowo rosnąć.
  • Kurczak wiejski – wiosną i latem ma dostęp do wolnego wybiegu. Jest karmiony niemodyfikowaną pszenicą i kukurydzą.
  • Kurczak kukurydziany – ma dostęp do światła dziennego, ale nie jest wypuszczany na wolny wybieg. Karmi się go jednak paszami bez GMO.

Warto wybierać mięso zwierząt dobrze karmionych i hodowanych w dobrych warunkach. Kotlety i inne potrawy będą dzięki temu lepsze i zdrowsze. Ponadto, kupując dobry drób, niejako głosujemy portfelem za prawidłową hodowlą i możemy przyczyniać się do pozytywnych zmian w postawach hodowców.

7. Chude mięso – jak je znaleźć? Mięso w różnych sklepach ma różną zawartość tłuszczu

Na szczególną uwagę zasługuje tu wieprzowina z Delikatesów Centrum. Nie tylko podlega ona wysokiej kontroli i dobrej obróbce, ale również ma mniej tłuszczu niż w innych popularnych sklepach. Schab i łopatka wieprzowa z Delikatesów Centrum zawierają około 3 razy mniej tłuszczu niż w innych sieciach. Karkówka ma zaledwie do 3 mm przerostu tłuszczowego, a u konkurencyjnych sprzedawców wynosi on nawet ok. 5 mm. Kupując chudsze mięso, nie tylko dbasz o linię, ale zmniejszasz też ryzyko wzrostu złego cholesterolu w organizmie, a co za tym idzie, chorób układu krwionośnego i serca.

8. Sprawdź, czy twój sprzedawca pozyskuje mięso z dobrego źródła

Jeśli masz swój ulubiony sklep, sprawdź w Internecie albo zapytaj sprzedawcę, skąd pozyskiwane jest mięso. Znając nazwę producenta, łatwo sprawdzisz w sieci, czy zapewnia on produkty dobrej jakości, jak wygląda jego hodowla i w jaki sposób przeprowadzany jest ubój. Dzięki temu upewnisz się, że kupujesz wartościowy produkt. Na co warto zwracać uwagę?

  • Lokalne firmy – warto wspierać okoliczne biznesy i lokalną gospodarkę. Małe firmy często też stawiają na większą jakość niż masowi przedsiębiorcy.
  • Tradycyjne wyroby – firmy z tradycjami, które mają tak zwane „babcine” receptury i trzymają się sprawdzonych przepisów, to dobry wyznacznik jakości.
  • Mięso ekologiczne i organiczne – to oczywiste, że zwierzęta żyjące na wolnym wybiegu, niekarmione modyfikowaną paszą i niefaszerowane antybiotykami będą źródłem zdrowszego i lepszego mięsa.

Infografika o dobrym mięsie

9. Rotacja mięsa ma znaczenie. Najlepsze mięso szybko znika

Jeśli co dzień lub prawie codziennie bywasz w tym samym sklepie, łatwo możesz zaobserwować, czy jakiegoś produktu z lady często brakuje. Jeśli tak, to znak, że jest chętnie wykupowany przez klientów i prawdopodobnie warto się nim zainteresować. Analogicznie – jeśli jakieś mięso często zalega za ladą, możliwe, że po prostu nie ma powodzenia i jest gorszej jakości.

10. Zwracaj uwagę na zapach świeżego mięsa

Świeże mięso, niezależnie od rodzaju zwierzęcia, pachnie po prostu „czysto”, czyli nie ma wyraźnego zapachu. Jeśli pokazany przez sprzedawcę kawałek ma odczuwalną woń (nawet niekoniecznie odrzucającą), to powód do zastanowienia. Być może mięso nie jest pierwszej świeżości. Szczególnie złym znakiem jest kwaśny aromat. To sygnał, że rozpoczęły się procesy psucia.

11. Pamiętaj, że nie każde E jest złem wcielonym. Konserwanty spożywcze w mięsie

Oznaczenia rozpoczynające się od litery E na etykietach produktów określają te składniki, które zostały dodane do wyrobu, by ochronić go przed bakteriami i pleśnią. Wiele z nich może wykazywać działania szkodliwe. W Polsce często wykorzystuje się np. azotyny – azotyn potasu (E 249) i azotyn sodu (E 250). Ten ostatni to po prostu sól peklująca, o działaniu konserwującym i barwiącym oraz polepszającym smak. Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) jego dopuszczalne dzienne spożycie (ADI) wynosi 0,1 mg/kg masy ciała/dzień, dlatego warto szukać wędlin, które go nie zawierają.

Jednocześnie dobrze jest pamiętać, że nie wszystkie konserwanty są szkodliwe. E 300, czyli kwas askorbinowy to nic innego jak witamina C. E 101 to witamina B2, a E 162 (często obecne w kiełbasach) to czerwień buraczana i betanina – nieszkodliwy czerwony barwnik.

12. Unikaj MOM. Co to znaczy mięso oddzielane mechanicznie?

MOM to skrót oznaczający mięso oddzielane mechanicznie od kości. Jest ono mieszaniną skórek, ścięgien, chrząstek i tkanek zwierzęcych, które stały się pozostałością mechanicznego oddzielania. Często obecne jest w parówkach, kiełbasach, pasztetach i konserwach. Oczywiście nie ma nic złego w przetwarzaniu pozostałości po głównej obróbce, zwłaszcza w kontekście filozofii „zero waste” i niemarnowania jedzenia. Jednak warto pamiętać, że mięso typu MOM bardzo szybko się psuje. Z tego względu jego produkcja wymaga większej ilości konserwantów, przeciwutleniaczy, wzmacniaczy smaku, substancji spulchniających i emulgatorów. Wyroby zawierające MOM często mają także duże ilości soli.

13: Pamiętaj – nie każde mięso, które pachnie jak wędzonka, jest wędzone

Do wielu wyrobów mięsnych dodaje się aromat dymu wędzarniczego. Jak wskazuje jego nazwa, nadaje on produktom zapach wędzonki. Może to być zarówno aromat bukowo-bekonowy, szynki wędzonej, dymu zimnego wędzenia czy „grill flavour” o charakterystycznej nucie grillowanego mięsa. Nie jest on środkiem groźnym dla zdrowia. Jednak dobrze mieć świadomość stosowania takiego aromatu w tańszych produktach „wędzonych”. Zamiast nich można wybrać prawdziwie aromatyczne wędzone mięso i cieszyć się tradycyjnym, swojskim smakiem.

14: Wybieraj zgrabne kawałki schabu, szynki czy łopatki

Duży kawałek mięsa to niekoniecznie dobry kawałek. Przerośnięty schab może na przykład świadczyć o tym, że zwierzę było stare podczas uboju, a co za tym idzie, jego mięso będzie łykowate po przygotowaniu. Nikt nie lubi schabowych, które są twarde jak podeszwa, dlatego warto wybierać zgrabniejsze i niższe kawałki schabu na kotlety. Wówczas będzie się miało pewność, że pochodzą one od młodszego zwierzęcia.

15. Wykorzystuj promocje

Jeśli widzisz wartościowe mięso na promocji, kup więcej, podziel je na partie. Podpisz pojemniki nazwą mięsa oraz datą zakupu i umieść je w zamrażalniku. Dzięki temu oszczędzisz parę groszy i będziesz mieć pod ręką ładny kawałek schabu, karkówki czy polędwicy. Opisanie daty zakupu pomoże ci w dobrym gospodarowaniu mrożonkami. Pamiętaj, że mięso może leżeć w zamrażalniku tylko określony czas, który w przypadku różnych gatunków jest zupełnie inny:

  • wołowina i cielęcina – do 8 miesięcy,
  • wieprzowina – do 6 miesięcy,
  • mięso drobiowe – do 3 miesięcy.

Istotny jest też sposób obróbki. Mięso w kawałku może spoczywać w zamrażalniku znacznie dłużej niż mielone, które powinno się zużyć przed upływem 2 miesięcy. Pamiętaj też, że mięso raz rozmrożone nie powinno być mrożone ponownie.

Infografika: wykorzystuj promocje
Jak kupować mięso sprytnie i świadomie? Oto kilka trików, które możesz wykorzystać podczas codziennych zakupów.

Advertisement

Dodaj ogłoszenie