Faworki, prosty przepis na najlepszy karnawałowy przysmak. Jak je zrobić? Te chrusty są kruche i delikatne!

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Smacznego!
Smacznego! Katarzyna Puczyńska
Udostępnij:
Święto Trzech Króli (6 stycznia) rozpoczęło czas karnawału. To świetna okazja, by przygotować tradycyjne, smażone faworki. Ten przysmak, zwany także chrustem, jest bardzo prosty w wykonaniu. Podpowiadamy, jak zrobić kruche i delikatne faworki na karnawał krok po kroku.

Faworki (chrusty) to smażony przysmak!

Pyszne faworki, nazywane także chrustami, przygotowuje się zwykle w czasie karnawałowym. Są to kruche ciastka w kształcie złożonej kokardki, smażone w głębokim tłuszczu i obsypane cukrem pudrem.

Tradycyjnie przygotowuje się je jedynie z mąki, żółtek, śmietany, szczypty soli i opcjonalnie z niewielką ilością cukru. Ciasto jest twarde i jego zagniatanie wymaga nieco siły - warto wyrabiać je długo lub nawet "stłuc" wałkiem, by wprowadzić do ciasta jak najwięcej powietrza. Dzięki temu faworki wyjdą wyjątkowo kruche.

Faworki trzeba rozwałkować bardzo cienko i kroić na równej długości paseczki. Do ich smażenia można wybrać olej lub dobrej jakości smalec. My proponujemy dodać także odrobinę alkoholu do ciasta, dzięki temu faworki będą mniej nasiąkać tłuszczem w czasie smażenia.

Prosty przepis na faworki (chrusty)

(duża porcja, czas przygotowania: 1,5 godziny)

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 8 żółtek
  • szczypta soli
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 2 łyżki spirytusu
  • do smażenia ok. 0,5 l oleju lub 3 kostki smalcu
  • cukier puder do posypania

Jak zrobić tradycyjne faworki?

Przygotowanie:

  1. Na stolnice przesiej mąkę. Dodaj żółtka, szczyptę soli i śmietanę oraz spirytus.

  2. Zagnieć ciasto i wyrabiaj przez kilka minut.

  3. Podziel ciasto na 4 części i każdą zawiń w folię spożywczą, by nie wyschła. Odstaw na 30 min.

    Nasza rada: faworki będą bardzie kruche jeśli kilkakrotnie "stłuczesz" je wałkiem tzn. ciasto powinno być kilka razy składane i uderzane wałkiem, by miało więcej pęcherzyków powietrza

  4. Rozwałkuj każdą część ciasta najcieniej jak potrafisz.

  5. Radełkiem lub nożem pokrój ciasto na paski o szerokości ok. 4 cm i długości ok. 7 cm.

  6. W każdym z pasków zrób po środku podłużne nacięcie.

  7. Zwiń faworki - przewlecz jeden z końców przez zrobione wcześniej nacięcie ( tak jak na zdjęciu w galerii). Gotowe przykryj ściereczką, by nie obsychały.

  8. Rozgrzej olej w głębokiej patelni.

  9. Smaż chrust porcjami na złoty kolor. Uwaga! Faworki są cieniutkie i smażą się bardzo szybko.

  10. Gotowe faworki przełóż na ręcznik papierowy, a po wystygnięciu posyp obficie cukrem pudrem. Gotowe!

Przejdź do galerii i zobacz, jak zrobić faworki krok po kroku. Kliknij w przycisk:

Smacznego!

Faworki, prosty przepis na najlepszy karnawałowy przysmak. J...

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Czerwone wino nie takie zdrowe

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

K
Krysia
Ciasto na faworki wystarczy zmielić w maszynce do mięsa. To z powodzeniem zastępuje bicie wałkiem. Najlepsze na faworki jest ciasto piwne.
Dodaj ogłoszenie