Eko Targ pod Krakowem. Z lokalnymi smakołykami - zakwasami, kiszonkami, przetworami, wypiekami

Barbara Ciryt
Barbara Ciryt
Ekologiczny targ na zabierzowskim Rynku
Ekologiczny targ na zabierzowskim Rynku Barbara Ciryt
Pyszne, zdrowie produkty oferowali wystawcy na Eko Targu w Zabierzowie na Rynku. Było ponad 20 wystawców i gotowanie z Andrzejem Polanem. Było ciasto drożdżowe na cztery blachy i zalewajka na selerowym zakwasie.

Na straganach był wielki wybór lokalnych produktów, zdrowych i smacznych.

Wystawcy oferowali pyszne zakwasy z marchwi, selera, buraków, przeróżne kiszone warzywa, przetwory z cukinii, pomidorów, papryki. Były też zupy, tarty, ciasta, wędliny, soki, kawa, zioła, miody, wina i sery. A do tego wyroby ceramiczne - miseczki, kubeczki, talerze, patery, doniczki oraz dziergane serwetki i łapacze snów. Była również biżuteria z "zaklętymi" w żywicy suszonymi kwiatami.

Eko Targ to także okazja do pozbycia się elektrośmieci, zepsutych urządzeń elektrycznych. Do gminnego kontenera mieszkańcy przynosili stare, zużyte komputery, mikrofalówki, była nawet zmywarka i inne urządzenia domowe, które już przestały pełnię swoje role. A do tego odbierano zużyte baterie. Za oddanie takich elektrośmieci można było uzyskać roślinę kwiatki do ogrodu lub do domu.

Poza tym były warsztaty dla dzieci z sadzenia kwiatów, które przeprowadzała firma - współtworząca targ ekologiczny. A dla ludzi z zacięciem artystycznym były warsztaty ceramiczne. Uczestniczyli w nim m.in. członkowie hiszpańskiej delegacji, która uczestniczyła w programie Erasmus. Natomiast mieszkańcy Zabierzowa nie zrobili tłumu ekologicznym targu - mimo różnorodności na stoiskach i świetnej pogody.

Show na scenie za to robił Andrzej Polan, pasjonat gotowania. Opowiadał o swoich przygodach z różnymi smakami, poznawaniem potraw od dzieciństwa, gotował zupę, piekł ciasto drożdżowe. A na koniec każdej z trzech części kulinarnego show pod sceną na zabierzowskim Rynku ustawiały się kolejki na degustację tego co mistrz kuchni przygotował.

Wiosenny Festiwal Kulinarny z niezwykłymi potrawami pań z podkrakowskich KGW

Festiwal kulinarny z pysznościami. Popisy pań z KGW. Wspania...

Wzrósł koszt produkcji wędlin

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Eko Targ pod Krakowem. Z lokalnymi smakołykami - zakwasami, kiszonkami, przetworami, wypiekami - Dziennik Polski

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl