DZIŚ DZIEŃ PIWA. Jak zrobić piwo? Prosty przepis na złocisty trunek [PRZEPIS NA PIWO]

(sim)
5 sierpnia obchodzimy Dzień Piwa. Możecie uczcić ten dzień piwem kupnym, ale pokusić się tez o zrobienie własnego. Zachęcamy :) Od pewnego czasu postępuje coś, co miłośnicy złotego trunku nazywają ,,piwną rewolucją". Chodzi z grubsza o to, że świadomi piwosze mają już dość tzw. eurolagerów, czyli wyzutych z jakiejkolwiek treści i smaku piw koncernowych dolnej fermentacji.

Jak zrobić piwo? Prosty przepis na złocisty trunek [PRZEPIS NA PIWO]

Stąd popularność trunku na bazie amerykańskich, nowofalowych chmieli (Simcoe, Centennial, Summit, Amarillo i wiele innych) i nieznane do niedawna w Polsce piwa gatunku IPA, IIPA, AIPA...

Sęk w tym, że tak zwane nowofalowe piwo, kosztuje 6-9 zł za półlitrową butelkę. Tymczasem, przy minimalnym nakładzie pracy, można zrobić taki napój w domu za... 1-1,50 zł za butelkę. Poniżej receptura na jedno z prostszych do wykonania w domu piw - pale ale. Powyżej wspomniane IPA czy AIPA warzy się bardzo podobnie - różnica w składnikach i liczbie tzw. przerw podczas zacierania.

Oto przepis...

Pale Ale 11,0 Blg

Zestaw surowców na 20 litrów piwa 11,0 Blg / 4,8% alk. obj.

  • słód pale ale Weyermann 3,8 kg
  • słód Carahell 0,2 kg
  • chmiel East Kent Goldings (20 g) - granulat
  • chmiel Fuggles (30 g) - granulat
  • drożdże Safale S-04 (1,5 g)

Jak zrobić piwo? Prosty przepis na złocisty trunek [PRZEPIS NA PIWO]

Przygotowanie:

Do 13 litrów wody wsypać słody i trzymać w temperaturze 67-68 st. C przez około 60 minut. Następnie zacier podgrzać do 76 st. C i filtrować. Wysładzać tak, by zebrać około 22 litrów brzeczki słodkiej.

Filtrujemy w wiadrze z kranikiem, na który zakładamy silikonową rurkę (rurka musi leżeć na dnie naczynia, do którego spływa brzeczka - chodzi o to, by jej nie napowietrzać). Po przełożeniu do wiadra zawartości gara zaciernego, należy odczekać około 15 minut, żeby słód ułożył się na dnie - to on będzie naszym filtrem.

Gotować 65 minut. W 5 minucie gotowania dodać 20 g chmielu East Kent Goldings, 15 minut przed końcem gotowania dodać 20 g chmielu Fuggles, a 5 minut przed końcem pozostałe 10 g. Po ostudzeniu dodać drożdże i fermentować w temperaturze 19-21 st. C przez 7 dni. Fermentacja cicha w tej samej temperaturze przez 14 dni.

Podczas butelkowania dodajemy niecałą łyżeczkę cukru na butelkę celem nagazowania piwa. Zabutelkowane trzymać w temperaturze pokojowej przez co najmniej dwa tygodnie, następnie przenieść w miejsce o temperaturze poniżej 15 st. C na 1-2 tygodnie.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: DZIŚ DZIEŃ PIWA. Jak zrobić piwo? Prosty przepis na złocisty trunek [PRZEPIS NA PIWO] - Express Ilustrowany

Komentarze 35

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

M
Michał
24 października, 20:11, bartek:

Jestem zbyt leniwy na produkcję własnego piwa, skoro w sklepie można kupić całkiem niezłe piwo w fajnej cenie. Polecam natomiast poczytać sobie o historii warzenia piwa: http://piwo.to/warzenie/produkcja-piwa-kiedys-i-dzis

Przeczytałem Bartek ten link https://piwo.to/warzenie/produkcja-piwa-kiedys-i-dzis i założę się, że po tych zmianach z akcyzą i podwyżkami, a także konkurencją na rynku i upodobaniami klientów, to jeszcze wiele się zmieni w 2020 roku

b
bartek

Jestem zbyt leniwy na produkcję własnego piwa, skoro w sklepie można kupić całkiem niezłe piwo w fajnej cenie. Polecam natomiast poczytać sobie o historii warzenia piwa: http://piwo.to/warzenie/produkcja-piwa-kiedys-i-dzis

D
Domowy Piwowar
Mam nadzieję, że nikomu nie przyjdzie do głowy robić piwo z tak bzdurnego przepisu. " zemleć go w elektrycznym młynku do kawy i gotować w 6 1 wody przez 3 godz" - słodu się nie gotuje a zaciera w temp 62-72C. Dalej oddzielne gotowanie chmielu i na koniec dodawanie 0,25 kg cukru to następne paranoje kogoś kto nigdy nie zrobił piwa domowego
P
Paweł i Gaweł
W recepturze jest błąd -drożdże w ilości 11,5 g a nie 1,5g.
P
Paweł i Gaweł
W recepturze jest błąd -drożdże w ilości 11,5 g a nie 1,5g.
r
roli
skoczyło mi ciśnienie więc żeby nie było że tylko krytykuje
Piwo jasne I (10 l)
1 l jęczmienia
0,25 kg cukru
20 g chmielu
11 l wody
20 g drożdży
W celu zrobienia z jęczmienia słodu, należy namoczyć jęczmień na 24 godz., następnie przecedzić przez sito, włożyć jęczmień do kuwety (miski), nakryć mokrą ścierką i mieszać w ciągu dnia kilka razy, aby się nie zagrzał, trzymając go tak długo, aż wypuści kiełki. Następnie słód dokładnie wysuszyć na blasze piekarnika w niezbyt wysokiej temperaturze, po czym zemleć go w elektrycznym młynku do kawy i gotować w 6 1 wody przez 3 godz. Oddzielnie ugotować chmiel w 2 l wody, a cukier rozpuścić na gorąco w 3 l wody. Wszystko zmieszać, a gdy brzeczka ostygnie do temp. 25 °C, dodać rozdrobnione drożdże w jednej szklance letniej wody, zamieszać i wlać do czystego gąsiora napełniając go do 3/4 pojemności, szyjkę zawiązać gazą. Po 24 godz. rozlać piwo przecedzone przez płótno do czystych butelek do 3/4 pojemności, szczelnie zamknąć butelki nakrętkami lub pałąkami z uszczelką gumową i przenieść do chłodnej piwnicy. Pić piwo po tygodniu, o temp. 8-10 °C.
r
roli
"... picie domowego piwa, .... szczyny o nazwie "piwo" .." ostro i na temat więc zaglądam a tu:
zagotuj wodę i dodaj "przepis na..." - dla pań
zamontuj spojler płomienie na maskę i masz auto sportowe :) przy np. 60 kW ;/ - dla panów
a powinno być: zacieranie słodu, szyszki,woda i drożdże i z tego przygotowanie brzeczki a nie te same szczyny tylko w swojej butli.
j
jaron
mój dziadek to robił piwo, w całym domu pachniało i to nie był ten sam zapach co współczesne koncernówki, ale chlebem i owocami. sam nie mam na tyle czasu ani cierpliwości co on, dlatego wolę piwo lokalne jak na przykład z browaru czarnków.
T
Tarnobrzeg
Artykuł fajny .Ciekawe kiedy o winach będzie ? Baśniowe jeszcze cieplutkie prosto z wytwórni w bramie z Władkiem walylymy .Ech piękne czasy łzy się same cisną do ocz . 15%%^&*
n
n
Ja piwa nie robiłem bo nie za bardzo się znam . Robiłem natomiast podpiwek i całkiem smaczne .W głowę nie wali za bardzo około 2,5-3% ale fajnie wyszło .Wystarczy garnek 5 litrów ,gotowy zestaw podpiwek kujawski i z kilogram cukru chyba .Cierpliwość 3-5 dni.Na razie //
G
Gość
Przepis wydaje się być całkiem łatwy, ale potrzeba trochę specjalnego sprzętu. Niemniej, chętnie napiłbym się własnoręcznie warzonego piwa.
P
Pedziwiatr
Browary od lat jedynie robią wszystko żeby ten płyn był najtańszy i choć 0,0001% przypominał w kolorze i konsystencji piwo bo o smaku nie ma co wspominać!
P
Pijaku
gófno się zna a się madruje ,.ha ha hah ha :))
L
Lepse
To jest mądruś .Właśnie :------- D
n
nie nie
mądruś to nie ja ! Chodzi o gościa ,który zna się na wszystkim i na każdy temat ma gotową odpowiedź .Co sie opłaca a co nie .Co było najpierw jajo czy kura idt..itd.. :/
Wróć na i.pl Portal i.pl