Drożdże - cenne źródło witamin

    Drożdże - cenne źródło witamin

    Małgorzata Wójcik

    Aktualizacja:

    Drożdże to żywe grzyby jednokomórkowe wpływające na fermentację cukru. Są stałym składnikiem wina i piwa, a także pieczywa i wyrobów cukierniczych. Ponadto stanowią cenne źródło witamin, zwłaszcza z grupy B.
    Najpopularniejszym gatunkiem drożdży są drożdże piekarskie.

    Najpopularniejszym gatunkiem drożdży są drożdże piekarskie. ©shutterstock

    Wizytówka



    Najpopularniejszym gatunkiem drożdży są piekarskie, powodujące, że bułki "rosną" i są pulchne (dziurki w cieście to pęcherzyki dwutlenku węgla wyprodukowane przez drożdże podczas fermentacji cukru). Innym produktem tego procesu jest alkohol, co z kolei wykorzystywane jest w produkcji wina i piwa.
    Najcenniejsze dla zdrowia są drożdże piwne i winne. Zawierają wiele składników mineralnych (chrom, selen) i pierwiastki śladowe w łatwych do przyswojenia formach. Są także źródłem witamin z grupy B, witaminy H, kwasu pantotenowego i foliowego. Świeże drożdże dostarczają też organizmowi białka.

    Stosowanie



    Ze względu na bogactwo witamin i minerałów, drożdże są stosowane przez osoby ze słabą odpornością (zawarta w nich witamina B2 pomaga w tworzeniu przeciwciał) oraz chorujące na anemię (witamina B12 ułatwia przyswajanie żelaza). Wzmacniają organizm i regenerują siły, dlatego polecane są osobom starszym oraz młodzieży uczącej się.
    Zawierają chrom, który zmniejsza apetyt na słodycze oraz wpływa na pracę trzustki (produkującej insulinę), dlatego powinni je spożywać cukrzycy. Ponadto uzupełnianie braków chromu podnosi poziom cukru we krwi, co jest ważne w przypadku osób cierpiących na hipoglikemię.

    Witaminy znajdujące się w drożdżach (B2, B12, H) pobudzają proces przemiany materii i likwidują zaparcia. Biotyna wspomaga produkcję ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Z uwagi na duże ilości selenu drożdże są stosowane jako środek zapobiegający nowotworom, zaś z powodu obecności cynku -w leczeniu prostaty.
    Witaminy z grupy B wzmacniają system nerwowy i są często podawane osobom cierpiącym na różnego rodzaju zaburzenia psychiczne, np. depresję. Drożdże wykorzystywane są w dermatologii i kosmetyce: pomagają w leczeniu trądziku i łojotoku, a także hamują nadmierne wypadanie włosów, ponieważ wpływają na funkcjonowanie hormonów. Naturalne drożdże zawierają bezcenne dla cery składniki, takie jak aminokwasy, substancje mineralne i witaminy, które nie tylko odżywiają skórę, ale i poprawiają krążenie, przez co jest ona lepiej dotleniona i oczyszczona z toksyn.

    Dawkowanie



    Drożdże można jeść w produktach spożywczych lub napojach (np. piwie), można też przyjmować preparaty drożdżowe (pastylki). Profilaktycznie łyka się je trzy razy dziennie. Przygotowując napój drożdżowy, należy zalać drożdże wrzątkiem lub gorącym mlekiem, gdyż wówczas nie będą zagrożeniem dla naturalnej flory przewodu pokarmowego.
    Napój drożdżowy poprawiający odporność i kondycję skóry: łyżkę drożdży rozpuścić w zimnej wodzie
    i posłodzić, a następnie odstawić na noc. Pić trzy razy dziennie po jednej szklance. Jeśli chcemy wykorzystać drożdże zewnętrznie, czyli na skórę (maseczki i okłady), nie musimy ich parzyć. Aby poprawić stan przetłuszczonej skóry, wystarczy rozpuścić je w niewielkiej ilości mleka, dodać nieco oliwy z oliwek i rozrobić na papkę. Po 10 minutach należy zmyć maseczkę przegotowaną wodą.

    CZYTAJ TEŻ:

    Zanim zaczniesz odchudzanie...
    Błonnik ułatwia trawienie
    Dermatologia: skóra i włosy

    Czytaj treści premium w Polsce Plus

    Nielimitowany dostęp do wszystkich treści, bez inwazyjnych reklam.

    Komentarze (29)

    Dodajesz komentarz jako: Gość

    Dodając komentarz, akceptujesz regulamin forum

    Liczba znaków do wpisania:

    zaloguj się

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    drodze

    jak (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    Od dwóch tygodni piję drodze.jedną łyżeczkę na pól szklanki gorącej wody.po trzech dniach zauwazylam ze zniknęły mi pryszcze.po tygodniu zauwazylam ze mam lśniące włosy.i skórę promienną.czekam na...rozwiń całość

    Od dwóch tygodni piję drodze.jedną łyżeczkę na pól szklanki gorącej wody.po trzech dniach zauwazylam ze zniknęły mi pryszcze.po tygodniu zauwazylam ze mam lśniące włosy.i skórę promienną.czekam na dalsze efekty.jestem b.zadowolona.a sporo pieniędzy na maści i kremy przeciwtrądzikowe.a tu w pare dni cera gładką jak marzenie.polecam ten specyfik zwanym drożdżami babuni.zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Drożdże jedzone na surowo

    lucy (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2

    Drożdże od jakiegoś czasu zjadam z niedużą ilością prawdziwego miodu. Nie zaparzam jedynie wymieszam z miodem, powstaje płynna zawiesina, którą zjadam.


    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Możesz sobie zaszkodzić

    negatyw (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 4 / 1

    "Nie jemy surowych drożdży. Jedzone w tej postaci mogą być szkodliwe. To żywe organizmy i póki będą aktywne, będą pobierać witaminy z naszego organizmu."

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Drożdże jedzone na surowo

    lucy (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 4 / 3

    Drożdże od jakiegoś czasu zjadam z niedużą ilością prawdziwego miodu. Nie zaparzam jedynie wymieszam z miodem, powstaje płynna zawiesina, którą zjadam.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Zdrowie, największym bogactwem.

    superbohater (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 1

    Najbardziej korzystna temperatura rozpuszczenia drożdży to przedział między 70º - 90 º.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Zdrowie, największym bogactwem.

    superbohater (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 2

    Najbardziej korzystna temperatura rozpuszczenia drożdży to przedział między 70º - 90 º.

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    xaxa

    xaxa (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 16 / 18

    Ech ci specjalisci, nie wiem czy autor ma swiadomosc ale drozdze nie sa organizmami pasozytniczym ukladu pukarmowego, a co za tym idzie zdechna w srodowisku kwasu solnego i niskiego pH soku...rozwiń całość

    Ech ci specjalisci, nie wiem czy autor ma swiadomosc ale drozdze nie sa organizmami pasozytniczym ukladu pukarmowego, a co za tym idzie zdechna w srodowisku kwasu solnego i niskiego pH soku zoladkowego, zabawa z goraca woda tylko wplynie negatywnie na ich wlasciwosci. Flora bakteryjna ukladu pokarmowego czlowiek znajduje sie w jelicie grubym, to co tam dociera to tak zwana "kupa". zwiń

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    ???

    gina (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 24 / 5

    To wrzątkiem , czy zimną wodą zalać

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    ....

    ada (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 3 / 2

    też to zauważyłam

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    max tem

    j (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 6 / 2

    Jaka jest temperatura maxymalna przezycia drozdrzy czy ktos wie????

    Autor komentarza nie dodał zdjęcia
    Drożdże są świetne na wszystko :)

    Dominik (gość)

    Zgłoś naruszenie treści / 15 / 9

    Pije drożdże od miesiąca i widzę poprawę w stanie skóry (nie jest taka napięta jak wcześniej), włosy są zdrowsze i szybciej rosną i w dodatku nie mam już anemii :) Tylko pić, chociaż są niedobre w...rozwiń całość

    Pije drożdże od miesiąca i widzę poprawę w stanie skóry (nie jest taka napięta jak wcześniej), włosy są zdrowsze i szybciej rosną i w dodatku nie mam już anemii :) Tylko pić, chociaż są niedobre w smaku.
    @Magda
    Surowe drożdże są szkodliwe, ponieważ grzyby (czyli drożdże właśnie) mogą się łączyć z cukrem, który jest zawarty w płynach ustrojowych człowieka i nie tylko. Chodzi o to, że drożdże mogą fermentować w żołądku ( wytworzy sie dwutlenek węgla i alkohol), a co za tym idzie, skończy sie to rozregulowaniem układu trawiennego i przykrymi konsekwencjami (torsje etc.).zwiń

    Zapytaj lekarza

    1 3 4 5 ... 28 »
    28 stycznia

    Światowy Dzień Trędowatych

    zobacz więcej »