18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Drożdże - cenne źródło witamin

Małgorzata WójcikZaktualizowano 
Najpopularniejszym gatunkiem drożdży są drożdże piekarskie.
Najpopularniejszym gatunkiem drożdży są drożdże piekarskie. shutterstock
Drożdże to żywe grzyby jednokomórkowe wpływające na fermentację cukru. Są stałym składnikiem wina i piwa, a także pieczywa i wyrobów cukierniczych. Ponadto stanowią cenne źródło witamin, zwłaszcza z grupy B.

Wizytówka

Najpopularniejszym gatunkiem drożdży są piekarskie, powodujące, że bułki "rosną" i są pulchne (dziurki w cieście to pęcherzyki dwutlenku węgla wyprodukowane przez drożdże podczas fermentacji cukru). Innym produktem tego procesu jest alkohol, co z kolei wykorzystywane jest w produkcji wina i piwa.
Najcenniejsze dla zdrowia są drożdże piwne i winne. Zawierają wiele składników mineralnych (chrom, selen) i pierwiastki śladowe w łatwych do przyswojenia formach. Są także źródłem witamin z grupy B, witaminy H, kwasu pantotenowego i foliowego. Świeże drożdże dostarczają też organizmowi białka.

Stosowanie

Ze względu na bogactwo witamin i minerałów, drożdże są stosowane przez osoby ze słabą odpornością (zawarta w nich witamina B2 pomaga w tworzeniu przeciwciał) oraz chorujące na anemię (witamina B12 ułatwia przyswajanie żelaza). Wzmacniają organizm i regenerują siły, dlatego polecane są osobom starszym oraz młodzieży uczącej się.
Zawierają chrom, który zmniejsza apetyt na słodycze oraz wpływa na pracę trzustki (produkującej insulinę), dlatego powinni je spożywać cukrzycy. Ponadto uzupełnianie braków chromu podnosi poziom cukru we krwi, co jest ważne w przypadku osób cierpiących na hipoglikemię.

Witaminy znajdujące się w drożdżach (B2, B12, H) pobudzają proces przemiany materii i likwidują zaparcia. Biotyna wspomaga produkcję ważnych dla zdrowia kwasów tłuszczowych. Z uwagi na duże ilości selenu drożdże są stosowane jako środek zapobiegający nowotworom, zaś z powodu obecności cynku -w leczeniu prostaty.
Witaminy z grupy B wzmacniają system nerwowy i są często podawane osobom cierpiącym na różnego rodzaju zaburzenia psychiczne, np. depresję. Drożdże wykorzystywane są w dermatologii i kosmetyce: pomagają w leczeniu trądziku i łojotoku, a także hamują nadmierne wypadanie włosów, ponieważ wpływają na funkcjonowanie hormonów. Naturalne drożdże zawierają bezcenne dla cery składniki, takie jak aminokwasy, substancje mineralne i witaminy, które nie tylko odżywiają skórę, ale i poprawiają krążenie, przez co jest ona lepiej dotleniona i oczyszczona z toksyn.

Dawkowanie

Drożdże można jeść w produktach spożywczych lub napojach (np. piwie), można też przyjmować preparaty drożdżowe (pastylki). Profilaktycznie łyka się je trzy razy dziennie. Przygotowując napój drożdżowy, należy zalać drożdże wrzątkiem lub gorącym mlekiem, gdyż wówczas nie będą zagrożeniem dla naturalnej flory przewodu pokarmowego.
Napój drożdżowy poprawiający odporność i kondycję skóry: łyżkę drożdży rozpuścić w zimnej wodzie
i posłodzić, a następnie odstawić na noc. Pić trzy razy dziennie po jednej szklance. Jeśli chcemy wykorzystać drożdże zewnętrznie, czyli na skórę (maseczki i okłady), nie musimy ich parzyć. Aby poprawić stan przetłuszczonej skóry, wystarczy rozpuścić je w niewielkiej ilości mleka, dodać nieco oliwy z oliwek i rozrobić na papkę. Po 10 minutach należy zmyć maseczkę przegotowaną wodą.

CZYTAJ TEŻ:

Zanim zaczniesz odchudzanie...
Błonnik ułatwia trawienie
Dermatologia: skóra i włosy

polecane: Flesz - e-papieros zagraża zdrowiu

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze 29

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

j
jak

Od dwóch tygodni piję drodze.jedną łyżeczkę na pól szklanki gorącej wody.po trzech dniach zauwazylam ze zniknęły mi pryszcze.po tygodniu zauwazylam ze mam lśniące włosy.i skórę promienną.czekam na dalsze efekty.jestem b.zadowolona.a sporo pieniędzy na maści i kremy przeciwtrądzikowe.a tu w pare dni cera gładką jak marzenie.polecam ten specyfik zwanym drożdżami babuni.

n
negatyw

"Nie jemy surowych drożdży. Jedzone w tej postaci mogą być szkodliwe. To żywe organizmy i póki będą aktywne, będą pobierać witaminy z naszego organizmu."

l
lucy

Drożdże od jakiegoś czasu zjadam z niedużą ilością prawdziwego miodu. Nie zaparzam jedynie wymieszam z miodem, powstaje płynna zawiesina, którą zjadam.

l
lucy

Drożdże od jakiegoś czasu zjadam z niedużą ilością prawdziwego miodu. Nie zaparzam jedynie wymieszam z miodem, powstaje płynna zawiesina, którą zjadam.

s
superbohater

Najbardziej korzystna temperatura rozpuszczenia drożdży to przedział między 70º - 90 º.

s
superbohater

Najbardziej korzystna temperatura rozpuszczenia drożdży to przedział między 70º - 90 º.

E
Ewa

Czy ten napoj z drozdzy miodu i dzemu odstawic na noc czy zaraz pic

n
niezależny

W Bałtyku NIE HODUJE SIĘ śledzi! Co to za brednie? Jaką niby one karmę dostają???
W Polsce nie ma tzw. marikultur (akwakultur na morzu). Nie hoduje się tutaj żadnych ryb, skorupiaków, ani małży. Wszystko pozyskuje się z dzikich populacji.

A ryby bałtyckie zawierają nie tylko metale ciężkie, ale i dioksyny (to dlatego Szwedzi ich unikają), a to jest znacznie gorsze dla konsumenta.

A
Andrzej

Widzisz kolego, ze młodsi są słabsi. Myśmy w młodosci cały dzień biegali za piłką, kapiele, a zimą cały dzień na nartach, albo łyżwach. Dziś młodzi cały dzień siedzą za komputerem.
Pozdrawiam

x
xaxa

Ech ci specjalisci, nie wiem czy autor ma swiadomosc ale drozdze nie sa organizmami pasozytniczym ukladu pukarmowego, a co za tym idzie zdechna w srodowisku kwasu solnego i niskiego pH soku zoladkowego, zabawa z goraca woda tylko wplynie negatywnie na ich wlasciwosci. Flora bakteryjna ukladu pokarmowego czlowiek znajduje sie w jelicie grubym, to co tam dociera to tak zwana "kupa".

j
jasike

raczej kwas w żołądku ich nie ruszy. Jako argument można przyjąć że drożdże bez problemu sfermentują nawet najkwaśniejsze owoce.

G
Gina

Od dawna piję drożdże i zauważyłam, że nie sparzone mają najlepsze działanie. Z początku zagotowywałam, bo wierzyłam książkom, ale przekonałam się, że zagotowane mają marne działanie i musiałam ich zażywać duże ilości. Teraz do szklanki letniej wody daję łyżeczkę miodu, łyżkę domowego dżemu i ok.3 g drożdży. Działa super przy opryszczce, przeziębieniu, bólu stawów. A jakie pyszne, jak trochę zacznie fermentować.

g
gina

To wrzątkiem , czy zimną wodą zalać

a
ada

też to zauważyłam

a
ada

Też to zauważyłam

Dodaj ogłoszenie