Domowy, rozgrzewający syrop korzenny do kawy [PRZEPIS]

mad
Domowy syrop korzenny z cynamonem, imbirem, goździkami, wanilią i miodem.
Domowy syrop korzenny z cynamonem, imbirem, goździkami, wanilią i miodem. Monika Marmuźniak
Przepis na domowy syrop korzenny z cynamonem, imbirem, goździkami, wanilią i miodem.

Przepisem na syrop korzenny - idealny do kawy i jako słodki dodatek do ciasta lub lodów – podzieliła się z nami Czytelniczka Monika Marmuźniak. Pani Monika jest bibliotekarką i zapaloną miłośniczka wypraw rowerowych. Gotuje, podróżuje i ciągle uczy się czegoś nowego. Uwielbia gotowanie zgodnie z naturą i zgodnie z cyklami sezonów. W wolnych chwilach prowadzi blog Sezony.

Składniki na ok. około 500 ml gotowego syropu

  • 2 laski cynamonu
  • spora szczypta gałki muszkatołowej
  • starty imbir (około 3 cm)
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • łyżeczka goździków
  • pół laski wanilii
  • 3 łyżki miodu
  • pół szklanki cukru
  • litr wody


Wykonanie

Najpierw połączyć wszystkie przyprawy. Wanilię przekroić na pół. Dodać cukier, miód oraz wodę. Całość postawić na małym ogniu – im wolniej będzie się gotowało, tym intensywniejszy w smaku będzie syrop. Kiedy woda odparuje, a płyn będzie gęsty (jak syrop) przecedzić go przez sitko do buteleczki. Ja w swoim syropie zostawiłam wanilię oraz część cynamonu, aby wciąż oddawały smak.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Domowy, rozgrzewający syrop korzenny do kawy [PRZEPIS] - Gazeta Krakowska

Wróć na i.pl Portal i.pl