Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Do poczytania: 70 przepisów Moniki Mrozowskiej na zupy pełne mocy i smaku

mad
Zupy moc
Zupy moc materiały prasowe
Na czym polega moc zupy? Ile jej znajdziemy w zupie oraz czy moc i doskonały smak idą w parze? Monika Mrozowska w swojej najnowszej książce Zupy Moc udowadnia, że zupy łączą w sobie doskonały smak i wartości odżywcze.

Czy wiecie, że Polacy zjadają najwięcej zup na świecie? W ciągu roku przeciętny obywatel naszego kraju spożywa... 103 litry zupy! Zapewne macie swoich „zupowych faworytów", ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować innych. Czy słyszeliście o zupie szczi albo o juszce?
Czy mówi Wam coś nazwa salmorejo? Nie? W takim razie musicie sięgnąć do najnowszej książki Moniki Mrozowskiej Zupy moc. W końcu pierwsze miejsce na świecie do czegoś zobowiązuje!

Podróż w czasie i nie tylko
Dzięki przepisom zawartym w książce Zupy Moc można wybrać się w podróż w czasie – do dzieciństwa oraz m.in. do aromatycznych Indii, pikantnej Tajlandii, rześkiej Grecji, sycących i pikantnych Węgier lub romantycznej Francji.
Monika Mrozowska nie tylko pomoże odnaleźć beztroskę wczesnej młodości we własnej kuchni. Wyposaży także w zupełnie nowe przepisy - wszystkie sprawdzone pod względem smaku i konsystencji, godne polskiego smakosza, dla którego zamiłowanie do zup jest niemalże jednym z symboli narodowych. Autorka podaje także propozycje na zmiany wzbogacające oryginalne przepisy, dzięki którym o wiele bardziej posłużą zdrowiu.

By zupy były królewskie
Początkiem dla większości zup jest wywar warzywny. Przepis na tę doskonałą bazę smakową znajduje się na samym początku książki. Za nim zaczyna się już karuzela smaków, kolorów i przepisów, a każdy z nich opisany jest mocą, którą ze sobą niesie. Norweska Blomkalsuppe to bardzo lekka zupa o właściwościach odchudzających i antyrakowych, a czas jej przygotowania nie przekracza 15 minut.
Przepisy są wegetariańskie, ale przy wielu z nich znajdują się komentarze autorki ze wskazaniem możliwości dodania mięsa. I odwrotnie: dowiemy się, czym zastąpić mięso. Na przykład jak podsmażanym tofu zastąpić bekon, tradycyjnie dodawany do francuskiej zupy z soczewicy, by była lżejsza.
Książka zawiera także rewelacyjne propozycje na lato: chłodzące i nawilżające gazpacho klasyczne z surowymi warzywami i sycącym błonnikiem lub słoweńska zupa ziemniaczana, doskonała w wersji na zimno, jak i na ciepło. Kimchi, to zupa uważana za jedną z pięciu najzdrowszych zup na świecie – przepis na nią znajduje się także w książce Zupy Moc. Wiele spośród przepisów ma właściwości niwelujące oznaki kaca, wzmacniające pamięć czy detoksykujące.

Dla ciekawskich
Autorka obali pewne mity żywieniowe. Ciekawskim dostarczy wiedzy o wartościach odżywczych poszczególnych składników i ich połączeń, a czasem nawet historii - jak choćby fakt, że orkisz spożywany był przez gladiatorów, ze względu na zawarte w nim źródło siły.
Ta książka jest dla Ciebie, jeśli dania z dzieciństwa przywodzą w pamięci ulubione smaki lub marzysz o przepisach na doskonałe zupy z całego świata, które zawsze się udają.

Zupy Moc. Monika Mrozowska. Grupa Wydawnicza Zwierciadło

ZOBACZ KONIECZNIE:

WIDEO: Jakie mięso jest najzdrowsze?

Źródło: Dzień Dobry TVN/x-news

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na gazetakrakowska.pl Gazeta Krakowska