Uprawa jabłoni w okolicy Grójca została zapoczątkowana w XVI w. przez królową Bonę, która stała się symbolem jabłek grójeckich. W tej chwili jabłka z tego regionu stanowią ok. 40 proc. krajowej produkcji, a intensywność upraw w niektórych gminach sięga 70 proc. Region grójecki jest dziś nazywany "największym sadem Europy".
Jabłka grójeckie charakteryzują się średnio o 5 proc. wyższą kwasowością niż jabłka tej samej odmiany pochodzące z innych regionów. Wyjątkowe właściwości Jabłek Grójeckich, wynikające z ich pochodzenia geograficznego, zostały potwierdzone unijnym certyfikatem Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Jabłka grójeckie są zdrowsze i bezpieczniejsze dla zdrowia - zawierają mniej pozostałości środków ochrony roślin
Po jakie odmiany jabłek konsumenci sięgają najchętniej?
Spośród dwudziestu siedmiu odmian jabłek grójeckich, najpopularniejsze wśród konsumentów są przede wszystkim odmiany: Gala, Jonaprince, Szampion, Ligol.
Jabłka grójeckie podbijają świat
Jabłka grójeckie można już znaleźć na półkach sklepów w całej Europie, a także w Afryce Północnej, krajach Zatoki Perskiej, a nawet Indiach i Wietnamie.
Jabłka grójeckie na ryneczku Lidla
Stowarzyszenie Sady Grójeckie skupia dziś blisko 400 sadowników. Jabłka grójeckie pochodzące z rodzinnych gospodarstw trafiają na półki supermarketów Lidl, od dawna wspierającego polskich producentów. Sieć organizuje liczne promocje mające zachęcić konsumentów, którzy jeszcze nie znają jabłek grójeckich, do ich spróbowania.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?