Oliwa z oliwek i inne oleje roślinne
Do zdrowych źródeł tłuszczu należą m.in. oleje roślinne, a także wcześniej wspomniane orzechy. Choć to w nich rozpuszczają się liczne związki odżywcze (np. likopen zawarty w przetworach pomidorowych), a ponadto zapewniają niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę E i w zależności od wybranego rodzaju również różnorodne antyoksydanty, to z ich dodatkiem do potraw należy zachować umiar. Łyżeczka (5 ml) oleju zapewnia 45 kcal, a łyżka (10 ml) – 90 kcal. Taka porcja w zupełności wystarczy jako zdrowy dodatek do dania, które pozostanie fit.
Pesto
Tradycyjne włoskie pesto to źródło zdrowych tłuszczy, żelaza oraz antyoksydantów. Przygotowuje się je ze świeżych liści bazylii, oliwy z oliwek, orzeszków piniowych, sera grana padano oraz odrobiny czosnku, soku z cytryny, soli oraz pieprzu. Nowoczesne wersje tego sosu zawierają aromatyczne suszone pomidory, liście pietruszki, rukolę i nasiona słonecznika. Bez względu na skład kaloryczność pesto wynosi ok. 400-450 kcal na 100 gramów, czyli jest wysoka. Czubata łyżka (ok. 20-25 g) to ok. 90-110 kcal.
Suszone pomidory
Smaczne suszone pomidory lepiej, aby pozostały jedynie dodatkiem do sałatki lub mięsa, a nie bohaterem dania. Ich kaloryczność jest wysoka i wynika z zatopienia w olejowej zalewie. Na 100 gramów tych pysznych, bogatych w potas, likopen i niestety sód pomidorów, przypada nawet 450 kcal. Kaloryczność można jednak nieco zredukować poprzez odciśnięcie nadmiaru tłuszczu w ręcznik papierowy.
Hummus
Hummus to gęsta, kremowa pasta przygotowana z ugotowanej ciecierzycy z dodatkiem pasty sezamowej (tahini), oliwy z oliwek, soku cytrynowego oraz czosnku. Choć to bardzo zdrowy zamiennik dla wątpliwej jakości serków topionych lub innych past kanapkowych, to lepiej z umiarem smarować nim kromki pełnoziarnistego pieczywa. W 100 gramach hummusu zawarte jest 250-350 kcal, zatem tylko łyżka (ok. 30 gramów) pasty zapewnia 100 kcal!