W skrócie
Domowy sernik na piernikowym spodzie to jedno z moich ulubionych świątecznych ciast. Zaraz za nim plasuje się piernik. Przysmak łączy w sobie dwa świąteczne ciasta, bez których trudno wyobrazić sobie świętowanie w rodzinnym gronie. Przepis na sernik z piernikowym spodem można także zrobić na sylwestra i w ten sposób wykorzystać pierniczki, które zostaną po wieczerzy wigilijnej. Kremowy i puszysty sernik świetnie kontrastuje z aromatycznymi korzennymi ciasteczkami.
Sernik na piernikowym spodzie – idealny przepis na Boże Narodzenie
Liczba porcji: dla 8-12 osób.
Czas przygotowania: 3 godziny + 5 godzin schładzania w lodówce.
Stopień trudności: średni.
Składniki:
Spód:
- 400 g pierniczków lub herbatników,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika (jeśli korzystasz z pierników),
- 150 g masła,
- szczypta soli.
Masa serowa:
- 1 kg półtłustego twarogu z wiaderka,
- 250 g mascarpone,
- 5 jajek,
- 150 g cukru,
- 5 g świeżo startej skórki z pomarańczy,
- 10 g soku z pomarańczy,
- 20 g mąki ziemniaczanej.
Do dekoracji:
- 50 g żurawiny w cukrze,
- 1 tabliczka rozpuszczonej białej czekolady,
- 3 gałązki rozmarynu.
Czytaj także: Szybki piernik. Przepis na miękki i wilgotny piernik
Jak zrobić sernik na piernikowym spodzie?
Sposób przygotowania:
- Pierniczki lub herbatniki z przyprawą do piernika rozdrobniłam w blenderze z ostrzem w kształcie litery S, dodałam sól i roztopione i wystudzone masło. Ponownie zmiksowałam.
- Dno tortownicy o średnicy 23 cm wyłożyłam papierem do pieczenia, boki posmarowałam masłem pozostałym na opakowaniu po maśle. Można też użyć resztek pozostałych w garnku.
- Do tortownicy przełożyłam ciasteczkową masę i obłożyłam nim spód i boki tortownicy. W wyrównaniu powierzchni i stworzeniu równych boków pomoże okrągła szklanka.
- Spód piernikowy włożyłam do lodówki na 30 minut, aby stężał.
- W tym czasie twaróg o temperaturze pokojowej zmiksowałam z jajkami i serkiem mascarpone na jednolitą masę.
- Następnie dodałam do niej cukier, sok i skórkę z pomarańczy. Na koniec wmieszałam przesianą mąkę ziemniaczaną. Wszystkie składniki należy połączyć do momentu wymieszania się składników.
- Piekarnik nastawiłam do nagrzania do temperatury 180° Celsjusza z grzaniem góra-dół.
- Tortownicę z piernikowym spodem wyjęłam z lodówki i przelałam na nią masę serową.
- Wierzch sernika na piernikowym spodzie wyrównałam metalową szpatułką używaną do dekoracji tortów.
- Sernik na piernikowym spodzie wstawiłam do piekarnika i piekłam przez 10 minut w 180° Celsjusza. Potem zmniejszyłam temperaturę do 115° Celsjusza i piekłam przez godzinę.
- Po tym czasie sprawdziłam, czy sernik jest upieczony poprzez wbicie wykałaczki. Wyłączyłam piekarnik, gdy patyk jest suchy.
- Piekarnik delikatnie uchyliłam i zostawiłam sernik na piernikowym spodzie do całkowitego wystudzenia na 30 minut.
- Gdy sernik osiąga temperaturę pokojową, wstawiam go na 5 godzin do lodówki.
- Przed podaniem sernik można oblać polewą z białej czekolady, udekorować żurawiną i świeżym rozmarynem.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?