1/11
Przepisy na dania mączne.
fot. pixabay.com

Przepisy na dania mączne.

2/11
Kopytka Katarzyny Skuty...

Kopytka Katarzyny Skuty

Składniki
0,5 kg ziemniaków 
ok. 0,5 szklanki mąki pszennej 
małe jajko 
sól

Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Przecisnąć przez praskę i pozostawić do wystygnięcia. Do wystudzonych ziemniaków wbić jajko, dodać mąkę i wyrobić ciasto. Mąki być może trzeba będzie dodać trochę więcej, ciasto po wyrobieniu nie powinno się lepić do rąk. 
Odrywać kawałki ciasta, ba blacie podsypanym mąką nadać im kształt rulonu, po czym odcinać nożem kawałki ciasta. Na końcu każdy z nich przygnieść widelcem aby powstały prążki. Gotować w osolonym wrzątku ok 2-3 min od wypłynięcia.

3/11
Leniwe kopytka z serem Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Leniwe kopytka z serem Joanny Tokarz

Składniki
600 g ziemniaków 
400 g białego sera twarogowego 
2 małe jajka 
ok. 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 
sól 
1 łyżka oleju

Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie do miękkości, następnie lekko przestudzić. Przepuścić przez praskę lub maszynkę do mięsa wraz z białym serem. Wbić jajka i dodać większą część mąki, pozostawiając odrobinę do podsypywania. Konsystencja ciasta ma być na tyle zwarta, by nie kleiło się do rąk. Nie można jednak przesadzać z ilością mąki, bo kopytka będą zbyt twarde po ugotowaniu.
Ciasto podzielić na mniejsze części, każdą rozwałkować na długi, cienki wałek, lekko spłaszczyć dłonią lub widelcem i nożem odciąć kawałki w kształcie rombów.
W dużym garnku zagotować wodę z odrobiną soli i oleju, by kopytka się nie sklejały. Wrzucać partiami i delikatnie zamieszać, by nie przywarły do spodu. Po wypłynięciu kopytek na wierzch gotować jeszcze minutę i wyciągnąć łyżką cedzakową. Polać roztopionym masełkiem i posypać cukrem.

4/11
Knedle serowe gospodyń z Nowego Wiśnicza...
fot. archiwum

Knedle serowe gospodyń z Nowego Wiśnicza

Składniki
75 dag twarogu
15 dag mąki
15 dag kaszy manny
2 jajka
30 dag powideł śliwkowych
5 dag masła
5 dag bułki tartej
5 dag cukru

Wykonanie
Twaróg przepuścić przez maszynkę. Dodać do niego mąkę, kaszę i jajka, zagnieść ciasto. Ukształtować z niego wałek, pokroić na dwucentymetrowe kawałki. Każdy rozgnieść płasko na placuszek, położyć na środek powidło i dokładnie zakleić. Maczając dłonie w mące utoczyć kulki. Gotować w lekko osolonej wodzie 3-5 minut do wypłynięcia knedli. Podawać polane stopionym masłem oraz posypane zrumienioną bułką i cukrem.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Plac w Kuźnicach z kostką brukową. Kiedy skończą się roboty i znów wrócą tam busy?

Plac w Kuźnicach z kostką brukową. Kiedy skończą się roboty i znów wrócą tam busy?

Archeolodzy przy kościele przy ul.Grodzkiej odkryli kolejne tajemnice dawnego Krakowa

Archeolodzy przy kościele przy ul.Grodzkiej odkryli kolejne tajemnice dawnego Krakowa

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1  [GALERIA]

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1 [GALERIA]

Zobacz również

Bobry zadomowiły się w Dolinie Kościeliskiej. Wybudowały tamy i żeremie

Bobry zadomowiły się w Dolinie Kościeliskiej. Wybudowały tamy i żeremie

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1  [GALERIA]

Iga Świątek i jej koszmary. Sprawdź, kto dręczy polską numer 1 [GALERIA]