Z kolei Christian Asselin, inżynier rolnictwa reprezentujący INRA (francuski Narodowy Instytut Badań Agronomicznych) z rejonu doliny Loary, opowiadał m.in. o typowych dla regionu szczepach - "chenin" i "muscadet". Niezwykle interesująco wypadła prezentacja młodego producenta wina z Węgier - Davida Brazsila, który mówił też o specyfice prowadzenia winnicy w okolicach jeziora Balaton. Wspominano również o roli wina w zdrowym odżywianiu, jego wpływie na stan zdrowia, a w szczególności roli polifenoli zawartych w winie w zapobieganiu chorobom serca i układu krążenia. Teoretyczne wykłady wspierały zajęcia praktyczne z degustacji prowadzone przez francuskiego fachowca, Ghislaine Guiraud.
Zaskakującą niespodzianką dla zebranych była prezentacja polskich win. Na 17 zaprezentowanych tylko kilka miało defekty, a pięć oceniono jako bardzo dobre. Dr Pierre Chevallet z Instytutu Współpracy z Europą Wschodnią (ICEO) przyznał, że nie spodziewał się, że w Polsce można wyprodukować dobre czerwone wino.
Profesor Carbonneau zadeklarował fachowe wsparcie winiarzom, którzy chcieliby skorzystać z doświadczeń francuskich kolegów. Z pomocy takiej korzysta od paru lat prowadzący winnicę Uniwersytetu Jagiellońskiego inżynier Adam Kiszka, który w ubiegłym roku uczestniczył w winobraniu i początkowej fazie winifikacji w Langwedocji zanim przeprowadził te same zabiegi u siebie w winnicy w Łazach pod Bochnią.
Podczas spotkania narodził się również pomysł utworzenia bractwa winnego z siedzibą w Krakowie.
BOŻENA KLIMOWSKA
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?