1/14
Czym zastępować cukier w napojach i posiłkach? Na pewno...
fot. antonioguillem/123RF

Co warto stosować zamiast cukru? Sprawdź! Poznaj też szkodliwe słodziki, które lepiej omijać

Czym zastępować cukier w napojach i posiłkach? Na pewno naturalnymi słodzikami!

Sprawdź, które zamienniki cukru wybierać, a których najlepiej unikać!

Zobacz kolejne slajdy, przesuwając zdjęcia w prawo, naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

2/14
SŁODZIK NA „TAK”!...
fot. huandi/123RF

Stewia

SŁODZIK NA „TAK”!

Wyciąg z rośliny o nazwie Stevia rebaudiana zawiera glikozydy stewiolowe (E960), które są ok. 100 razy słodsze od cukru. Stosuje się ją więc w tak niewielkich ilościach, że praktycznie nie dostarczają kalorii.

Związki te mają właściwości prozdrowotne, m.in. mogą zmniejszać nadciśnienie o 6-14 procent, a także obniżać poziom glukozy we krwi u osób z cukrzycą.

Inne badania wykazały też, że może poprawiać wrażliwość komórek organizmu na insulinę oraz ograniczać utlenianie cholesterolu LDL i ilość tworzonych przez niego złogów miażdżycowych. Wpływ stewii na zdrowie obejmuje więc profilaktykę cukrzycy, chorób układu sercowo-naczyniowego i innych chorób cywilizacyjnych.

Smak słodzika ze stewią może różnić się w zależności od wytwórcy, dlatego warto poszukać produktu o optymalnych walorach. Należy też unikać tych zamienników cukru, które oprócz związków ze stewii (indeks glikemiczny równy 0) zawierają wypełniacz w postaci maltodekstryny. Związek ten ma wysoki indeks glikemiczny – IG 105, czyli powyżej pierwotnie przyjętej skali! Dla porównania czysta sacharoza ma IG 68.

3/14
SŁODZIK NA „TAK”!...
fot. Sharon McCutcheon/unsplash.com

Ksylitol

SŁODZIK NA „TAK”!

Ksylitol (E967) to cukier brzozowy, pozyskiwany w procesie destylacji z drewna tego drzewa, choć coraz częściej produkowany przemysłowo w ramach fermentacji mikrobiologicznej.

Ksylitol jest alkoholem wielowodorotlenowym (tzw. poliolem), cenionym ze względu na właściwości przeciwgrzybicze, wzmacniające działanie antybakteryjne innych związków (np. przeciwpróchniczych stosowanych w pastach do zębów) i zwalczające niektóre wirusy, np. hRSV.

Ksylitol sprzyja zdrowiu zębów, a działając alkalizująco poprawia gospodarkę mineralną w organizmie, wspomagając profilaktykę osteoporozy.

Nie podnosi przy tym stężenia glukozy i lipidów we krwi, ale nadmiar powoduje wzdęcia i biegunki. Ksylitol zwiększa bowiem ilość w wodzie w jelicie i ulega fermentacji z udziałem obecnych tam korzystnych bakterii. Ten efekt może korzystny dla osób z zaparciami, jednak inni będą chcieć ograniczyć spożycie tego związku do optymalnych ilości. Jego tolerancję łatwo jednak zwiększyć, zaczynając od spożywania niewielkich dawek.

Ksylitol zapewnia 2,4 kcal na 1 g, czyli dostarcza 2/3 dawki kalorii pozyskiwanej z takiej samej ilości zwykłego cukru. Ma przy tym zbliżoną słodycz i smak, choć pozostawia delikatny chłodzący posmak w ustach.

4/14
SŁODZIK NA „TAK”!...
fot. Andy Roberts/flickr.com (CC BY 2.0)

Jakon (yacon)

SŁODZIK NA „TAK”!

Ten mało jeszcze popularny, choć dostępny w Polsce produkt to bulwy południowoamerykańskiej rośliny o nazwie Smallanthus sonchifolius. Najczęściej występuje w postaci syropu o bardzo wysokiej zawartości fruktooligosacharydów (FOS). To związki cukrowe zaliczane do błonnika rozpuszczalnego w wodzie, które stanowią pożywkę dla korzystnej mikroflory jelitowej, czyli są tzw. prebiotykiem.

Dzięki swoim właściwościom syrop z yaconu jest stosowany jako suplement diety wspomagający odchudzanie, który w badaniach okazał się znacznie zwiększać spadek masy ciała u stosujących go kobiet.

Ponieważ syrop z yaconu zawiera przewagę nieprzyswajalnych w organizmie związków, zapewnia jedynie 1/3 kalorii cukru, czyli 133 kcal w 100 g (i 20 kcal w łyżce). Choć jest mniej słodki od sacharozy i trzeba używać go w większych ilościach, ma przy tym bardzo niski indeks glikemiczny (IG 1).

Tak, jak w przypadku wszystkich związków bogatobłonnikowych, nadmiar tych z jakonu również może działać rozluźniająco na stolec, powodować gazy i łagodne dolegliwości trawienne.

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii

Szokujący film policji z pomorskich dróg. Milimetry od tragedii

To nie skoczkowie najwięcej zarobili tej zimy! Oto sportowcy z największym zyskiem!

To nie skoczkowie najwięcej zarobili tej zimy! Oto sportowcy z największym zyskiem!

Zobacz również

To nie skoczkowie najwięcej zarobili tej zimy! Oto sportowcy z największym zyskiem!

To nie skoczkowie najwięcej zarobili tej zimy! Oto sportowcy z największym zyskiem!

Zabójstwo w bloku. Kobieta miała szukać schronienia przed mordercą w windzie

AKTUALIZACJA
Zabójstwo w bloku. Kobieta miała szukać schronienia przed mordercą w windzie