Dlaczego sacharoza jest niezdrowa?
Sacharoza, czyli cukier stołowy, to naturalny składnik produktów roślinnych, głównie owoców. Spożywana w takiej postaci, a zwłaszcza w niewielkich ilościach, ma neutralny wpływ na zdrowie, a nawet wspomaga organizm w sytuacjach wzmożonego wysiłku fizycznego i psychicznego.
Problem w tym, że cukier w postaci oczyszczonej jest wszechobecnym i stosowanym w nadmiarze składnikiem współczesnej żywności. W rzeczywistości tzw. dodane cukry znajdują się w składzie ok. 70 procent wszystkich produktów na sklepowych półkach! Dlaczego? Bo poprawia smak surowców, które na skutek przetwarzania straciły większość swoich naturalnych walorów. Razem z solą i tłuszczem stanowi trio będące tanim wypełniaczem żywności. W takim towarzystwie sprawia, że produkty wydają się smakowite, co wynika ze specyficznego działania na mózg. Gdy dodać do tego wzmacniacze smaku i/lub spożywcze kwasy, otrzymuje się kombinację stymulującą kubki smakowe. Taką żywność trudno przestać jeść, działa ona również uzależniająco.
Spożywanie nadmiaru cukru jest niezdrowe i przyczynia się do nadwagi i otyłości oraz wielu chorób rozwijających się na tle zapalnym. Organizm przestaje sobie radzić z jego przetwarzaniem, co skutkuje zaburzeniami metabolicznymi i prowadzi do rozwoju insulinooporności, a w jej konsekwencji – do rozwoju cukrzycy typu 2.
Nadmierny poziom cukru we krwi uszkadza białka budujące komórki i tkanki organizmu, nasilając stres oksydacyjny w ustroju i przyczyniając się do przyspieszonego starzenia. To warunki, w których szybciej rozwijają się choroby cywilizacyjne. Nadmiar cukru w diecie zaburza ponadto regulację apetytu i nastroju oraz prowadzi do próchnicy, stłuszczenia wątroby i miażdżycy, która jest przyczyną występowania chorób układu krążenia.
Sprawdź, po które słodziki warto sięgać, a które zastępniki cukru są niezdrowe!
Cukier w diecie
Gdy biały cukier stał się „wrogiem numer jeden” we współczesnej dietetyce, zapanowała moda na diety bezcukrowe i niskowęglowodanowe. Wcześniej na celowniku były tłuszcze, co zaowocowało modą na diety niskotłuszczowe. Jednak eliminacja z menu większości węglowodanów (podobnie jak i tłuszczów) jest niezdrowa, a całkowite pozbawianie diety cukru – wcale nie wymagane!
Gdy cukry zapewniają w diecie do 10 procent dziennych dawek energii (i najlepiej pochodzą z naturalnych), mogą stanowić normalny i nieszkodliwy składnik jadłospisu. Niestety, w menu zapewniającym ok. 2000 kcal dziennie to dawka zapewniająca jedynie 200 kcal, co odpowiada porcji 50 g – czyli 10 łyżeczkom cukru. Taką ilość zapewniają już jednak zaledwie 2 szklanki słodkiego napoju, a przecież cukry występują też w pieczywie, wędlinach, przetworach mlecznych i warzywnych, niekoniecznie słodkich przekąskach, a także w gotowych daniach czy fast foodzie. Dodatkowo często jemy jeszcze przetwory owocowe i słodycze, a wiele osób pochłania litry słodkich napojów dziennie!
Czym zastępować cukier stołowy?
W trosce o figurę i zdrowie wiele osób zastępuje cukier jego substytutami w postaci sztucznych i naturalnych słodzików, dodając je do napojów, posiłków i domowych wyrobów. Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów substytutów cukru, z których nie wszystkie są bezkaloryczne czy niskokaloryczne. Popularne są bowiem również naturalne dodatki słodzące, które oprócz cukrów pochodzących z roślin zawierają też składniki korzystne dla zdrowia, jak np. antyoksydanty, składniki mineralne i prebiotyki, czyli związki odżywiające korzystną mikroflorę jelitową. Przykłady to miód, syrop z agawy czy klonowy, melasa i cukier kokosowy.
Czy jednak sięganie po dietetyczne słodziki ma jednak sens i które z nich są najbardziej polecane, a które odradzane? Doniesień na ich temat przybywa i pomimo niezłomnej postawy wielkich koncernów broniących praw do stosowania szkodliwych substancji w swoich wyrobach coraz częściej mówi się o niekorzystnym działaniu powszechnie stosowanych dodatków.
Sprawdź, które słodziki są obecnie na „TAK”, a które – na „NIE”!
ZOBACZ: Czy opodatkowanie cukru to dobry pomysł?