Cydr z polskich jabłek. To może być eksportowy przebój

Joanna Pieńczykowska
Wystarczyła obniżka podatku akcyzowego na cydr ze 158 do 97 złotych za hektolitr, o którą od lat zabiegali m.in. polscy winiarze i sadownicy. W całym kraju ruszyła produkcja cydru - lekkiego, orzeźwiającego napoju na bazie fermentowanego soku jabłkowego, o zawartości alkoholu porównywalnej do piwa.

W powodzenie cydru uwierzyli winiarze. Warecki Warwin w maju wprowadził na sklepowe półki Warkę Cider. Firma Bartex w czerwcu br. zaproponowała polskim konsumentom Desire Cydr, a ostatnio dodała wersję gruszkową. Z kolei Ambra uruchomiła produkcję Cydru Lubelskiego.

W lipcu cydr wprowadził do oferty browarniczy gigant - Kompania Piwowarska. Produkcję uruchamiają też drobni lokalni producenci.

Bo cydr może być alternatywą dla piw smakowych, które ostatnio cieszą się popularnością. Jest lżejszy od piwa, bardziej przypomina lekkie gazowane wino, ale z zawartością alkoholu zbliżoną do piwa, np. Cydr Lubelski, Warka Cider czy Green Mill mają 4,5 proc. alkoholu, Desire Cydr - 5 proc.

Małe browary w woj. śląskim. Znacie? Lokalne piwo ma swój urok

- Cydr jest innym trunkiem niż popularne obecnie napoje piwne. Powstaje w stu procentach z jabłek poddawanych naturalnej fermentacji z wykorzystaniem wyselekcjonowanych drożdży cydrowych - mówi Paweł Kwiatkowski, rzecznik Kompanii Piwowarskiej.

Producenci liczą, że cydr stanie się w Polsce równie popularny jak w innych krajach, m.in. w Szwajcarii, Niemczech, we Francji. Do tej pory rozwój rynku w naszym kraju blokowała jednak wysoka akcyza, znacznie wyższa niż akcyza na piwo.

- Z początkiem roku akcyza została obniżona, co sprawiło, że cena stała się przystępna dla kieszeni rodzimego konsumenta - mówi Elżbieta Pawłowska, dyrektor biura Polskiej Rady Winiarstwa, która od wielu lat zabiegała, by Ministerstwo Finansów obniżyło podatek.

Bartex założył, że cena Desire Cydr w sklepach nie przekroczy 3,90 zł za butelkę 275 ml. Sugerowana cena Warka Cider w butelce 330 ml to 3 zł, Cydr Lubelski w butelce 1 l ma rekomendowaną cenę 9,9 zł.

Producenci wyrobów i sadownicy coraz częściej mówią, że cydr ma szansę stać się polską specjalnością eksportową. Zwłaszcza że Polska jest potentatem w produkcji jabłek: tylko w ostatnim sezonie wyeksportowaliśmy prawie milion ton jabłek deserowych. Jak szacuje GUS, w tym sezonie zbiory mogą być rekordowe, lepsze niż ubiegłoroczne: mogą wynieść 2,9 mln ton.

Zdaniem Jana Świetlika z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa cydr może się stać szansą dla sadowniczych grup producenckich. Wiele z nich już uruchomiło lub planuje uruchomić w najbliższych latach produkcję, by zagospodarować nadwyżki jabłek. - To bardzo cenna inicjatywa, którą wspiera Związek Sadowników RP. Mamy w Polsce dużo taniego, dobrego surowca. Wystarczy, że zagospodaruje się w ten sposób 100 tys. ton jabłek, by w latach nadwyżek uratować rynek i zapobiec załamaniu cen surowca - mówi Świetlik.

Jak dodaje - po pomysł mogą sięgnąć producenci czarnych porzeczek i malin. - W wielu regionach Europy wytwarza się doskonałe wino z porzeczek, które jest specjalnością lokalną. Dlaczego nie w Polsce, która produkuje duże ilości tych owoców? Zwłaszcza że są tańsze niż winogrona. Nasze grupy producenckie mogą zagospodarować w ten sposób nadmiar surowca, zapobiegając spadkowi cen w latach urodzaju. Są pieniądze z Unii na promocję. Musi być jednak dobry produkt, który warto będzie reklamować - dodaje Jan Świetlik.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Cydr z polskich jabłek. To może być eksportowy przebój - Portal i.pl

Wróć na i.pl Portal i.pl