Co trzeci Polak ma nadciśnienie. Poznaj owoc, który ma udowodnione działanie obniżające poziom tętniczego ciśnienia krwi [GALERIA, WIDEO]

Maciej Badowski
Maciej Badowski

Wideo

Co trzeci Polak ma nadciśnienie. Połowa nie zdaje sobie z tego sprawy, bagatelizuje objawy i naraża się na utratę zdrowia. - Tutaj z jednej strony bardzo ważna jest profilaktyka ale równie ważny jest sposób odżywiania- tłumaczy w rozmowie z nami ekspertka.

- Z moich obserwacji wynika, że okres pandemii, to czas wzrostu masy ciała. Oczywiście część osób wykorzystała ten moment i zwraca uwagę na to jak się odżywia, jakie produkty wybiera ale z drugiej strony ten początek pandemii był czasem nasilonego stresu, niepokoju i niewiadomej- tłumaczy w rozmowie z Agencją Informacyjną Polska Press Monika Stromkie- Złomaniec, dietetyk kliniczny.

Produkujemy najwięcej owoców aronii na świecie, ale paradoksalnie nie znamy tego owocu tak dobrze. Świat poznał aronię szybciej niż my. Dla Koreańczyków, Japończyków, Chińczyków, aronia to polski superowoc. Pandemia tylko podbiła jej popularność.

Co trzeci Polak ma nadciśnienie. Poznaj owoc, który ma udowo...

Jednocześnie dodaje, że ludzie częściej popadali w podjadanie i pocieszanie się jedzeniem, co po pół roku, czy po roku skończyło się znaczącym wzrostem masy ciała, co jest jednym z czynników nadciśnienia tętniczego.

- Jeżeli chodzi o Światowy Dzień Serca, to tutaj od razu nasuwa nam się myśl o nadciśnieniu i chorobach układu krążenia. Jeżeli chodzi o nadciśnienie to choruje na nie bardzo dużo ludzi, a znaczna część o tym nie wiem. Tutaj z jednej strony bardzo ważna jest profilaktyka, czyli utrzymanie właściwej masy ciała, ponieważ im wyższa masa ciała, tym wyższe ciśnienie tętnicze krwi- tłumaczy ekspertka.

W kontekście samego leczenia nadciśnienia tętniczego, oczywiście jednym z kroków jest farmakologia ale równie ważny jest sposób odżywiania. - Pierwszy punkt to obniżenie masy ciała, ponieważ z reguły osoby z nadciśnieniem mają podniesioną masę ciała ale w diecie ogromną rolę odgrywają warzywa i owoce- podpowiada.

- Warzywa i owoce są doskonałym źródłem chociażby witaminy C, która powoduje elastyczność naczyń krwionośnych i to również jest korzystne z punktu widzenia nadciśnienia. Kolejna rzecz to masa przeciwutleniaczy. Tutaj chciałabym zaproponować owoc, może mniej znany, jakim jest aronia. Owoc ten ma udowodnione działania obniżające poziom tętniczego ciśnienia krwi- mówi dietetyczka.

Jak wyjaśnia, cała skala różnych produktów spożywczych, obniżenie masy ciała, duży udział warzyw i owoców, przynajmniej połowa zawartości talerza, będzie z jednej strony profilaktyką nadciśnienia tętniczego krwi ale też elementem wspierającym leczenie.

- Kolejna sprawa to chociażby chlorek sodu. Większość z nas kojarzy, że sól i sód będzie podwyższał poziom ciśnienia i co ciekawe warzywa takie jak chociażby pomidory czy kalafiory zawierają potas, który obniża ciśnienie tętnicze krwi z racji tego, że usprawnia wydalanie chlorku sodu. To kolejny argument za tym, żeby połowę talerza zajmowały warzywa i owoce- podsumowuje Stromkie- Złomaniec.

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie