reklama

Co pić na przeziębienie? Domowe sposoby na katar

Materiał partnera zewnętrznego
Przeziębienie to jedna z najczęstszych chorób. Dotyka nas nawet kilka razy do roku, szczególnie w okresie jesienno-wiosennym. Doświadczając jej pierwszych objawów, takich jak kichanie, ból gardła, katar, dreszcze czy bóle głowy, zazwyczaj próbujemy sobie poradzić z kiepskim samopoczuciem na własną rękę, wykorzystując do tego celu m.in. tradycyjne, domowe sposoby. Czy tradycyjna herbata z cytryną wystarczy, czy może lepiej się przekonać do syropu z cebuli? A może warto sięgnąć po nietypowe sposoby? Co należy pić na przeziębienie?

Domowe sposoby na przeziębienie

Wbrew powszechnemu przekonaniu, nie da się przeziębić wyłącznie z powodu zimna – za przeziębienie odpowiadają rozmaite wirusy, zaś do zakażenia dochodzi drogą kropelkową oraz w wyniku kontaktu z zakażonymi przedmiotami. Nie da się jednak ukryć, że przeziębiamy się przede wszystkim jesienią, co spowodowane jest zmianami w błonie śluzowej nosa wynikającymi z wahań temperatury. Na początku pojawiają się bóle głowy, kichanie, ból gardła i dreszcze. Z czasem dochodzą do nich: ogólnie złe samopoczucie, niedrożność nosa, kaszel (zwykle najpierw suchy, a później mokry) oraz katar.

Przy przeziębieniu ważne jest odpowiednie „przechorowanie”, aby uniknąć ewentualnych powikłań. Na czas infekcji najlepiej zostać w domu i jak najwięcej odpoczywać. W wypadku wystąpienia pierwszych sygnałów wyziębienia organizmu warto intensywnie się ogrzać, np. za pomocą gorącego napoju lub ciepłej kąpieli. Pamiętajmy jednak, że przeziębienia nie leczy się, można łagodzić się jego objawy, żeby dochodzenie do zdrowia było dla nas mniej dokuczliwe. Dla wielu osób pierwszym wyborem z pewnością będą leki bez recepty – przeciwbólowe i przeciwgorączkowe, odkażające gardło lub wykrztuśne. Jednak zanim po nie sięgniemy, warto w miarę możliwości zastępować je naturalnymi, domowymi metodami. Przede wszystkim należy przyjmować dużo płynów, zwłaszcza ciepłych. Możemy przygotowywać też domowe mikstury z naturalnymi antybiotykami, takimi jak miód czy czosnek (wiele osób chwali sobie działanie ciepłego mleka z miodem i czosnkiem) oraz syropy na bazie cebuli. Kaszel ograniczą inhalacje z olejków eterycznych (np. olejku eukaliptusowego) lub ziół. Napar z szałwii lub rumianku sprawdzi się również do płukania bolącego gardła. Dodatkowo należy pamiętać o nawilżaniu powietrza oraz częstym wietrzeniu pomieszczeń, w których przebywamy.

Herbata z imbirem czy grzane piwo? Jak się rozgrzać?

Rozgrzewające napoje same w sobie nie wyleczą przeziębienia, jednak pomogą zmobilizować siły potrzebne naszemu organizmowi do walki z chorobą. Rozgrzanie całego ciała ma znaczenie również w sytuacji znacznego wychłodzenia, które w przyszłości mogłoby doprowadzić do osłabienia odporności i pogorszenia samopoczucia. Jednym z najchętniej stosowanych domowych lekarstw jest treściwy rosół. Rzeczywiście, wywar z mięsa i warzyw nie tylko skutecznie rozgrzewa, ale także dostarcza nam wielu cennych substancji odżywczych. W dodatku, jak udowodnił dr Stephen Rennard z University of Nebraska Medical Center, taka zupa łagodzi nadprodukcję śluzu odpowiedzialną za objawy przeziębienia.

Kolejnym chętnie stosowanym sposobem na rozgrzanie się jest ciepła herbata. Warto jednak pamiętać, by w takich chwilach nie sięgać po tę zieloną, która wykazuje działanie wychładzające organizm. Lepszym wyborem będzie rooibos, herbata czarna, napar z czarnego bzu lub lipy. Do herbaty warto dodać plasterki imbiru, sok malinowy lub miód – pamiętajmy jednak, że aby nie stracił on swoich dobroczynnych właściwości, nie powinien być łączony z napojem o temperaturze przekraczającej 40°C. Znakomitą metodą na ogrzanie się jest także picie naparu z samego imbiru.

Nie należy zapominać również o innym uwielbianym napoju, czyli o grzanym piwie. Można je przygotować z dowolnego rodzaju tego trunku, choć najlepiej sprawdzają się piwa niepasteryzowane. Jeśli nie masz pewności, jaki typ tego alkoholu najlepiej odzwierciedla twój gust, poczytaj o różnych jego gatunkach. Aby przygotować popularnego grzańca, należy powoli podgrzewać piwo z wybranymi dodatkami, mieszając je w celu odgazowania. Jego smak oraz właściwości rozgrzewające mogą wzbogacić m.in. imbir, goździki, pomarańcza, cytryna, miód oraz cynamon. Niektórzy dodają do niego również żółtko utarte z cukrem, które nadaje całości kremową konsystencję.

Poznaj historię grzańca i zobacz najciekawsze przepisy na grzane piwo>>

Grzane piwo na przeziębienie – tak czy nie?

Grzane piwo rozgrzewa, poprawia krążenie krwi w błonach śluzowych, a dodatkowo wywołuje przyjemne uczucie rozluźnienia, przez co może pozytywnie wpływać na nasze samopoczucie podczas choroby. Ponadto w jego składzie znajduje się tetracyklina, która jest naturalnym antybiotykiem. Piwo może poprawiać odporność, a nade wszystko ułatwiać zaśnięcie, co potrafi być mocno utrudnione, gdy dokuczają nam typowe infekcyjne dolegliwości. Należy jednak pić je z umiarem – w czasie przeziębienia istotne jest dobre nawodnienie organizmu, a piwo działa moczopędnie. Pamiętajmy też, że nie wolno łączyć alkoholu z lekami, szczególnie tymi zawierającymi paracetamol.

Czy grzane piwo może przyspieszyć zdrowienie? Jest to mało prawdopodobne – zawarte w nim substancje nie zadziałają na wirusy, które najczęściej są przyczyną przeziębienia. Może nam jednak znacząco ułatwić przetrwanie tych trudnych momentów.

Poznaj 7 dobroczynnych skutków spożywania piwa>>

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Dodaj ogłoszenie