Co oznacza "E" na opakowaniu? Pełna lista dozwolonych dodatków do żywności w Unii Europejskiej

Agata Pustułka
Co oznacza e na opakowaniu żywności? Sprawdź
Co oznacza e na opakowaniu żywności? Sprawdź 123rf
Co oznacza symbol "E" na opakowaniu żywności? Czym jest glutaminian? Czy to co jesz jest zdrowe? Na pewno się nad tym zastanawiałeś. Dziś podajemy pełny wykaz grup dodatków do żywności dopuszczonych w Unii Europejskiej. Sprawdź, co oznaczają symbole na opakowaniach żywności.

Co oznacza "E" na opakowaniu żywności? Sprawdź

Polacy deklarują, że chcą się odżywiać zdrowo, jednak wciąż kupujemy głównie to, co znamy z reklam. Dobra wiadomość jest taka: powstaje właśnie pierwszy raport, który pomoże w wybieraniu zdrowej żywności. Choć często wydaje nam się, że kupujemy świadomie, to wybieramy produkty powszechnie uważane za „zdrowe” lub polecane przez znajomych. Tymczasem, żeby wybrać naprawdę zdrowy produkt, nie powinniśmy sugerować się reklamą czy marką, tylko wnikliwie przeczytać jego skład.

Co oznacza "E" na opakowaniu żywności? Sprawdź

Mówi ekspert
Rozmowa z Iwoną Szymalą z Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Katowicach, kierownikiem Pracowni Badań Fizykochemicznych Żywności

Na etykietach aż roi się od różnych dodatków. Czy mamy się ich bać?
Wiele dodatków dopuszczonych przez Unię Europejską nie wymaga limitowania i nie są one szkodliwe dla naszego zdrowia. Zawsze warto wiedzieć, że więcej dodatków jest w produktach wysokoprzetworzonych, niemal gotowych do spożycia. Wybierając gotowe danie musimy pamiętać, że obecność dodatków ma podkreślić walory smakowe oraz często także zapewnić bezpieczeństwo mikrobiologiczne produktu. Obecność niektórych dodatków jest po prostu uzasadniona z punktu widzenia technologicznego, pozwala zachować jakość odżywczą oraz właściwe cechy organoleptyczne żywności. Możemy jednak doradzać, że lepiej sięgać po produkty naturalne i jak najmniej przetworzone.

Mówi się, że konserwanty mają właściwości kancerogenne, sprzyjają powstawaniu nowotworów.
Unia Europejska stosuje bardzo ostre zasady dotyczące bezpieczeństwa żywności. Nie ma możliwości dopuszczenia do stosowania dodatków, które zagrażałyby zdrowiu konsumentów. Dodatki, które nie spełniają wymagań, nie są dopuszczane.

W jaki sposób UE dba o jakość żywności?
W myśl przepisów UE dodatek do żywności może zostać umieszczony w wykazach wspólnotowych tylko w oparciu o dostępne dowody naukowe, gdy nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów oraz gdy istnieje uzasadniony wymóg technologiczny do jego stosowania. Jego stosowanie nie może wprowadzać w błąd konsumenta. Dodatek umieszcza się w wykazach, jeżeli jego zastosowanie przynosi konsumentom korzyści, a zatem spełnia jeden lub większą liczbę następujących celów: zachowuje wartość odżywczą środka spożywczego; dostarcza niezbędnych składników lub elementów środków spożywczych dla grup konsumentów o szczególnych potrzebach żywieniowych; zwiększa możliwość przechowywania lub stabilność środka spożywczego lub polepsza jego właściwości organoleptyczne, pod warunkiem, że charakter, istota i jakość żywności nie zostanie zmieniona w sposób, który wprowadzałby w błąd konsumenta. Poza tym musi pomagać w produkcji, przetwarzaniu, przygotowywaniu, obróbce, pakowaniu, przewozie lub przechowywaniu żywności.

Co oznacza "E" na opakowaniu żywności? Sprawdź

Lista dodatków "E"uznanych przez UE

WYKAZ GRUP DODATKÓW DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA W ŻYWNOŚCI

  • Barwniki E100-E199
  • Substancje konserwujące E200-E299
  • Przeciwutleniacze E300-E399
  • Emulgatory, Stabilizatory, Środki zagęszczające E400-E499 E400
  • Dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu E500-E599
  • Wzmacniacze smaku E600-E699
  • Substancje słodzące E950-969
  • Modyfikowane skrobie E1300-E1399

UNIJNY WYKAZ DODATKÓW "E" DOPUSZCZONYCH DO STOSOWANIA W ŻYWNOŚCI

1. Barwniki

  • E 100 Kurkumina
  • E 101 Ryboflawiny
  • E 102 Tartrazyna
  • E 104 Żółcień chinolinowa
  • E 110 Żółcień pomarańczowa FCF/żółcień pomarańczowa S
  • E 120 Koszenila, kwas karminowy, karminy
  • E 122 Azorubina, karmoizyna
  • E 123 Amarant
  • E 124 Pąs 4 R, czerwień koszenilowa A
  • E 127 Erytrozyna
  • E 129 Czerwień Allura AC
  • E 131 Błękit patentowy V
  • E 132 Indygotyna, indygokarmin
  • E 133 Błękit brylantowy FCF
  • E 140 Chlorofile i chlorofiliny
  • E 141 Kompleksy miedziowe chlorofili i chlorofilin
  • E 142 Zieleń S
  • E 150a Karmel
  • E 150b Karmel siarczynowy
  • E 150c Karmel amoniakalny
  • E 150d Karmel amoniakalno-siarczynowy
  • E 151 Czerń brylantowa PN
  • E 153 Węgiel roślinny
  • E 155 Brąz HT
  • E 160a Karoteny
  • E 160b Annato, biksyna, norbiksyna
  • E 160c Ekstrakt z papryki, kapsantyna, kapsorubina
  • E 160d Likopen
  • E 160e Beta-apo-8’-karotenal (C 30)
  • E 161b Luteina
  • E 161g Kantaksantyna
  • E 162 Czerwień buraczana, betanina
  • E 163 Antocyjany
  • E 170 Węglan wapnia
  • E 171 Dwutlenek tytanu
  • E 172 Tlenki i wodorotlenki żelaza
  • E 173 Glin
  • E 174 Srebro
  • E 175 Złoto
  • E 180 Czerwień litolowa BK

Ciąg dalszy listy dozwolonych dodatków do żywności na następnej podstronie

2. Substancje słodzące

  • E 420 Sorbitole
  • E 421 Mannitol
  • E 950 Acesulfam K
  • E 951 Aspartam
  • E 952 Cyklaminiany
  • E 953 Izomalt
  • E 954 Sacharyny
  • E 955 Sukraloza
  • E 957 Taumatyna
  • E 959 Neohesperydyna DC
  • E 960 Glikozydy stewiolowe
  • E 961 Neotam
  • E 962 Sól aspartamu i acesulfamu
  • E 964 Syrop poliglucitolowy
  • E 965 Maltitole
  • E 966 Laktitol
  • E 967 Ksylitol
  • E 968 Erytrytol
  • E 969 Adwantam

Ciąg dalszy listy dozwolonych dodatków do żywności na następnej podstronie

3. Dodatki inne niż barwniki i substancje słodzące

  • E 170 Węglan wapnia
  • E 172 Tlenki i wodorotlenki żelaza
  • E 200 Kwas sorbowy
  • E 202 Sorbinian potasu
  • E 203 Sorbinian wapnia
  • E 210 Kwas benzoesowy (1)
  • E 211 Benzoesan sodu (1)
  • E 212 Benzoesan potasu (1)
  • E 213 Benzoesan wapnia (1)
  • E 214 p-hydroksybenzoesan etylu
  • E 215 Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu etylu
  • E 218 p-hydroksybenzoesan metylu
  • E 219 Sól sodowa p-hydroksybenzoesanu metylu
  • E 220 Dwutlenek siarki (bezwodnik kwasu siarkawego)
  • E 221 Siarczyn sodu
  • E 222 Wodorosiarczyn sodu
  • E 223 Pirosiarczyn sodu
  • E 224 Pirosiarczyn potasu
  • E 226 Siarczyn wapnia
  • E 227 Wodorosiarczyn wapnia
  • E 228 Wodorosiarczyn potasu
  • E 234 Nizyna
  • E 235 Natamycyna
  • E 239 Heksametylenoczteroamina
  • E 242 Dimetylodiwęglan
  • E 243 Arginian etylowo-lauroilowy
  • E 249 Azotyn potasu
  • E 250 Azotyn sodu
  • E 251 Azotan sodu
  • E 252 Azotan potasu
  • E 260 Kwas octowy
  • E 261 Octany potasu (4)
  • E 262 Octany sodu
  • E 263 Octan wapnia
  • E 270 Kwas mlekowy
  • E 280 Kwas propionowy
  • E 281 Propionian sodu
  • E 282 Propionian wapnia
  • E 283 Propionian potasu
  • E 284 Kwas borowy
  • E 285 Czteroboran sodu (boraks)
  • E 290 Dwutlenek węgla
  • E 296 Kwas jabłkowy
  • E 297 Kwas fumarowy
  • E 300 Kwas askorbinowy
  • E 301 Askorbinian sodu
  • E 302 Askorbinian wapnia

Ciąg dalszy listy dozwolonych dodatków do żywności na następnej podstronie

  • E 304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego
  • E 306 Mieszanina tokoferoli
  • E 307 Alfa-tokoferol
  • E 308 Gamma-tokoferol
  • E 309 Delta-tokoferol
  • E 310 Galusan propylu
  • E 311 Galusan oktylu
  • E 312 Galusan dodecylu
  • E 315 Kwas izoaskorbinowy (kwas erytrobowy)
  • E 316 Izoaskorbinian sodu
  • E 319 Tert-butylohydrochinon (TBHQ)
  • E 320 Butylohydroksyanizol (BHA)
  • E 321 Butylohydroksytoluen (BHT)
  • E 322 Lecytyny
  • E 325 Mleczan sodu
  • E 326 Mleczan potasu
  • E 327 Mleczan wapnia
  • E 330 Kwas cytrynowy
  • E 331 Cytryniany sodu
  • E 332 Cytryniany potasu
  • E 333 Cytryniany wapnia
  • E 334 Kwas winowy (L(+)-)
  • E 335 Winiany sodu
  • E 336 Winiany potasu
  • E 337 Winian potasowo-sodowy
  • E 338 Kwas fosforowy
  • E 339 Fosforany sodu
  • E 340 Fosforany potasu
  • E 341 Fosforany wapnia
  • E 343 Fosforany magnezu
  • E 350 Jabłczany sodu
  • E 351Jabłczan potasu
  • E 352 Jabłczany wapnia
  • E 353 Kwas metawinowy
  • E 354 Winian wapnia
  • E 355 Kwas adypinowy
  • E 356 Adypinian sodu
  • E 357 Adypinian potasu
  • E 363 Kwas bursztynowy
  • E 380 Cytrynian triamonowy
  • E 385 Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego (sól wapniowo-disodowa EDTA)
  • E 392 Ekstrakty z rozmarynu (wyciągi z rozmarynu)
  • E 400 Kwas alginowy
  • E 401 Alginian sodu
  • E 402 Alginian potasu
  • E 403 Alginian amonu
  • E 404 Alginian wapnia
  • E 405 Alginian glikolu propylenowego
  • E 406 Agar

Ciąg dalszy listy dozwolonych dodatków do żywności na następnej podstronie

  • E 407a Przetworzone wodorosty morskie z gatunku Eucheuma
  • E 407 Karagen
  • E 410 Mączka chleba świętojańskiego
  • E 412 Guma guar
  • E 413 Tragakanta
  • E 414 Guma arabska (guma akacjowa)
  • E 415 Guma ksantanowa
  • E 416 Guma karaya
  • E 417 Guma tara
  • E 418 Guma gellan
  • E 422 Glicerol
  • E 423 Guma arabska modyfikowana kwasem oktenylo-bursztynowym
  • E 425 Konjac
  • E 426 Hemiceluloza sojowa
  • E 427 Guma kasja
  • E 431 Stearynian polioksyetylenu (40)
  • E 432 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 20)
  • E 433 Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 80)
  • E 434 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 40)
  • E 435 Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 60)
  • E 436 Tristearynian polioksyetylenosorbitolu (polisorbat 65)
  • E 440 Pektyny
  • E 442 Fosfatydy amonu
  • E 444 Octan izomaślanu sacharozy
  • E 445 Estry glicerolu i żywicy roślinnej
  • E 450 Difosforany
  • E 451 Trifosforany
  • E 452 Polifosforany
  • E 456 Poliasparaginian potasu
  • E 459 Beta-cyklodekstryna
  • E 460 Celuloza
  • E 461 Metyloceluloza
  • E 462 Etyloceluloza
  • E 463 Hydroksypropyloceluloza
  • E 464 Hydroksypropylometyloceluloza
  • E 465 Etylometyloceluloza
  • E 466 Sól sodowa karboksymetylocelulozy, guma celulozowa
  • E 468 Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana, guma celulozowa usieciowana
  • E 469 Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza, enzymatycznie zhydrolizowana guma celulozowa
  • E 470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych
  • E 470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych
  • E 471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych
  • E 472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym
  • E 472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym
  • E 472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym
  • E 472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym
  • E 472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym
  • E 472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego

Ciąg dalszy listy dozwolonych dodatków do żywności na następnej podstronie

  • E 473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych
  • E 474 Sacharoglicerydy
  • E 475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu
  • E 476 Polirycynooleinian poliglicerolu
  • E 477 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego
  • E 479b Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych
  • E 481 Stearoilomleczan sodu
  • E 482 Stearoilomleczan wapnia
  • E 483 Winian stearylu
  • E 491 Monostearynian sorbitolu
  • E 492 Tristearynian sorbitolu
  • E 493 Monolaurynian sorbitolu
  • E 494 Monooleinian sorbitolu
  • E 495 Monopalmitynian sorbitolu
  • E 499 Sterole roślinne bogate w stygmasterol
  • E 500 Węglany sodu
  • E 501 Węglany potasu
  • E 503 Węglany amonu
  • E 504 Węglany magnezu
  • E 507 Kwas chlorowodorowy (kwas solny)
  • E 508 Chlorek potasu
  • E 509 Chlorek wapnia
  • E 511 Chlorek magnezu
  • E 512 Chlorek cynawy
  • E 513 Kwas siarkowy
  • E 514 Siarczany sodu
  • E 515 Siarczany potasu
  • E 516 Siarczan wapnia
  • E 517 Siarczan amonu
  • E 520 Siarczan glinu
  • E 521 Siarczan glinowo-sodowy
  • E 522 Siarczan glinowo-potasowy
  • E 523 Siarczan amonowo-glinowy
  • E 524 Wodorotlenek sodu
  • E 525 Wodorotlenek potasu
  • E 526 Wodorotlenek wapnia
  • E 527 Wodorotlenek amonu
  • E 528 Wodorotlenek magnezu
  • E 529 Tlenek wapnia
  • E 530 Tlenek magnezu
  • E 534 Winian żelaza
  • E 535 Żelazocyjanek sodu
  • E 536 Żelazocyjanek potasu
  • E 538 Żelazocyjanek wapnia
  • E 541 Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny
  • E 551 Dwutlenek krzemu
  • E 552 Krzemian wapnia
  • E 553a Krzemian magnezu
  • E 553b Talk

Ciąg dalszy listy dozwolonych dodatków do żywności na następnej podstronie

  • E 554 Krzemian glinowo-sodowy
  • E 555 Krzemian glinowo-potasowy
  • E 556 Krzemian glinowo-wapniowy (2)
  • E 558 Bentonit (3)
  • E 559 Krzemian glinu (kaolin) (2)
  • E 570 Kwasy tłuszczowe
  • E 574 Kwas glukonowy
  • E 575 Lakton kwasu glukonowego
  • E 576 Glukonian sodu
  • E 577 Glukonian potasu
  • E 578 Glukonian wapnia
  • E 579 Glukonian żelazawy
  • E 585 Mleczan żelazawy
  • E 586 4-heksylorezorcynol
  • E 620 Kwas glutaminowy
  • E 621 Glutaminian monosodowy
  • E 622 Glutaminian monopotasowy
  • E 623 Diglutaminian wapnia
  • E 624 Glutaminian monoamonowy
  • E 625 Diglutaminian magnezu
  • E 626 Kwas guanylowy
  • E 627 Guanylan disodowy
  • E 628 Guanylan dipotasowy
  • E 629 Guanylan wapnia
  • E 630 Kwas inozynowy
  • E 631 Inozynian disodowy
  • E 632 Inozynian dipotasowy
  • E 633 Inozynian wapnia
  • E 634 5’-rybonukleotydy wapnia
  • E 635 5’-rybonukleotydy disodowe
  • E 640 Glicyna i jej sól sodowa
  • E 641 L-leucyna
  • E 650 Octan cynku
  • E 900 Dimetylopolisiloksan
  • E 901 Wosk pszczeli, biały i żółty
  • E 902 Wosk candelilla
  • E 903 Wosk carnauba
  • E 904 Szelak
  • E 905 Wosk mikrokrystaliczny
  • E 907 Uwodorniony poli-1-deken
  • E 914 Wosk polietylenowy utleniony
  • E 920 L-cysteina
  • E 927 bKarbamid
  • E 938 Argon
  • E 939 Hel
  • E 941 Azot
  • E 942 Podtlenek azotu
  • E 943 aButan
  • E 943 bIzobutan
  • E 944 Propan
  • E 948 Tlen
  • E 949 Wodór

Ciąg dalszy listy dozwolonych dodatków do żywności na następnej podstronie

  • E 999 Ekstrakt Quillaia
  • E 1103 Inwertaza
  • E 1105 Lizozym
  • E 1200 Polidekstroza
  • E 1201 Poliwinylopirolidon
  • E 1202 Poliwinylopolipirolidon
  • E 1203 Alkohol poliwinylowy (PVA)
  • E 1204 Pullulan
  • E 1205 Zasadowy kopolimer metakrylanu
  • E 1206 Neutralny kopolimer metakrylanu
  • E 1207 Anionowy kopolimer metakrylanu
  • E 1208 Kopolimer poliwinylopirolidonu-octanu winylu
  • E 1209 Kopolimer szczepiony alkoholu poliwinylowego i glikolu polietylenowego
  • E 1404 Skrobia utleniona
  • E 1410 Fosforan monoskrobiowy
  • E 1412 Fosforan diskrobiowy
  • E 1413 Fosforanowany fosforan diskrobiowy
  • E 1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy
  • E 1420 Skrobia acetylowana
  • E 1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy
  • E 1440 Hydroksypropyloskrobia
  • E 1442 Hydroksypropylofosforan diskrobiowy
  • E 1450 Sól sodowa oktenylobursztynianu skrobiowego
  • E 1451 Acetylowana skrobia utleniona
  • E 1452 Sól glinowa oktenylobursztynianu skrobiowego
  • E 1505 Cytrynian trietylowy
  • E 1517 Dioctan glicerolu (diacetyna)
  • E 1518 Trioctan glicerolu (triacetyna)
  • E 1519 Alkohol benzylowy
  • E 1520 Propano-1,2-diol (glikol propylenowy)
  • E 1521 Glikol polietylenowy

POLECAMY PAŃSTWA UWADZE:

Tak wygląda Maluch dla Toma Hanksa. Jest cudny i biały ZDJĘCIA

MAYDAY Katowice Spodek 2017 ZDJĘCIA + WIDEO

Czy dostałbyś się do policji? PRAWDZIWE PYTANIA TESTU MULTISELECT

Znasz język śląski? Przetłumacz te zdania QUIZ JĘZYKOWY II

Zobacz TU BYŁAM odc. 47 - Kasia Kapusta jako pracownik Pałacu Kultury Zagłębia w Dąbrowie Górniczej pomagała zorganizować koncert LemON

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Co oznacza "E" na opakowaniu? Pełna lista dozwolonych dodatków do żywności w Unii Europejskiej - Dziennik Zachodni

Wróć na i.pl Portal i.pl