Poziomki dobre na wszystko
Poziomki to dobre źródło witaminy C i innych przeciwutleniaczy oraz garbników, dzięki ich obecności wykazują działanie ochronne w stosunku do komórek organizmu i spowalniają procesy starzenia. Działają ponadto przeciwzapalnie i przeciwbakteryjnie, jednocześnie wzmacniając naczynia krwionośne. W leczeniu wielu schorzeń wykorzystuje się także liście poziomek.
Borówki amerykańskie na obniżenie cholesterolu
Regularne spożycie borówek może pomóc obniżyć ciśnienie u osób, które mają problem z nadciśnieniem. Przeciwutleniacze obecne w borówkach zmniejszają utlenianie złego cholesterolu (LDL) i tym samym chronią układ krwionośny przed zmianami o podłożu miażdżycowym. Także one są odpowiedzialne za pomoc w utrzymaniu prawidłowego funkcjonowania mózgu i poprawę pamięci. Ze względu na niską kaloryczność mogą być stałym elementem diety osób, które się odchudzają.
Agrest dostarcza magnezu i wapnia
Spożywanie agrestu – ze względu na wysoką zawartość magnezu i wapnia – zalecane jest osobom, które mają problemy z mineralizacją zębów i kości. Bez obawy mogą jeść go chorzy z insulinoopornością i innymi zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, ponieważ ma niski indeks glikemiczny. Ze względy na zawartość pektyn jest naturalnym środkiem pomagającym na problemy z zaparciami. Należy pamiętać, że niedojrzały agrest może spowodować zatrucie pokarmowe.
Jagody dla cukrzyków
Jagody, inaczej borówki czernice, to owoce leśne niezwykle popularne w Polsce. Ich właściwości lecznicze są wykorzystywane od wieków. Dzięki dużej zawartości garbników jagody działają przeciwbakteryjnie i pomagają usuwać z organizmu zbędne produkty przemiany materii. Świeże owoce wykazują działanie przeczyszczające, pomoce przy zaparciach, natomiast suszone mają właściwości przeciwbiegunkowe.