2/5
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Oprócz tego energię wydatkujemy na termiczny efekt...
fot. Krystian Dobuszyński / Polska Press

Oprócz tego energię wydatkujemy na termiczny efekt pożywienia (TEF) czyli to, co przeznaczamy na strawienie i wchłonięcie składników odżywczych. Jest on podyktowany nie tylko konkretnym rodzajem pożywienia, ale również predyspozycjami genetycznymi. Najbardziej energochłonne są białka – aby je zmetabolizować, potrzebujemy aż 20% energii z tego, co zjedliśmy. Na węglowodany potrzebujemy 5 do 20%, a na tłuszcze tylko 4%. Tłuszcze są więc najbardziej kaloryczne, a jednocześnie ich metabolizm pochłania najmniej energii, dlatego są one największym dostarczycielem zbędnych kilogramów – tłumaczy Katarzyna Lichosik.

Zobacz również

Trzęsienie ziemi na Krecie. Jest ofiara śmiertelna i wielu rannych

Trzęsienie ziemi na Krecie. Jest ofiara śmiertelna i wielu rannych

31 milionów euro. Oto najdroższa jedenastka PKO Ekstraklasy

31 milionów euro. Oto najdroższa jedenastka PKO Ekstraklasy

Polecamy

Kontuzjowany Boruc w... Grecji. Nazwał dziennikarza "pajacem"

Kontuzjowany Boruc w... Grecji. Nazwał dziennikarza "pajacem"

Pandemia u granic – jak Grecja radziła sobie z koronawirusem?

Pandemia u granic – jak Grecja radziła sobie z koronawirusem?

Śmierć płetwonurka w Jaworznie. To obywatel Czech

Śmierć płetwonurka w Jaworznie. To obywatel Czech

Dodaj ogłoszenie