Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów

Agata Siemiaszko
Agata Siemiaszko
Dna moczanowa to poważna choroba, która w zaawansowanym stadium może powodować problemy z prawidłowym poruszaniem się. Sprawdź w galerii, których produktów unikać przy podagrze.
Dna moczanowa to poważna choroba, która w zaawansowanym stadium może powodować problemy z prawidłowym poruszaniem się. Sprawdź w galerii, których produktów unikać przy podagrze. fot/ Getty Images
Kiedyś nazywana „chorobą królów i bogaczy” dna moczanowa lub inaczej podagra spowodowana jest często nieprawidłową dietą. Schorzenie polega na gromadzeniu się kwasu moczowego we krwi, który z czasem odkłada się głównie w tkankach. Objawy podagry to ból i sztywność stawów, a także gorączka, dreszcze i bezsenność. Czy można zapobiec rozwojowi artretyzmu? Przede wszystkim warto zrezygnować z produktów bogatych w puryny. Podpowiadamy, jakich produktów należy unikać przy podagrze.

Spis treści

Tych produktów warto unikać przy podagrze

Leczenie dny moczanowej polega na przyjmowaniu leków farmaceutycznych, które obniżają stężenie kwasu moczowego we krwi oraz na zmianie stylu życia. Lekarze zalecają wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej i stosowanie diety z niską zawartością puryn, które w wyraźny sposób zwiększają poziom moczanów we krwi.

Masz dnę moczanową i nie wiesz, których produktów nie powinieneś jeść? Sprawdź, czego unikać przy podagrze.

Czym jest dna moczanowa i jakie są jej objawy?

Dna moczanowa, inaczej nazywana podagrą lub artretyzmem, to powszechne schorzenie, które kiedyś nazywane było „chorobą królów i bogaczy”, ponieważ zapadały na nią głównie osoby spożywające ogromne ilości mięsa i pijące dużo wysokoprocentowego alkoholu. Szacuje się, że obecnie w Polsce na podagrę choruje ponad 400 tys. osób, z czego największy odsetek stanowią mężczyźni powyżej 60. roku życia.

Zobacz także: Juka ma egzotyczne kwiaty i lecznicze liście. Oczyszcza z toksyn i odtruwa. Przygotuj zdrowotne mikstury

Jakie są charakterystyczne objawy dny moczanowej? Wśród najczęściej występujących wymienia się:

  • ból i obrzęk stawów, szczególnie kolanowego i nadgarstka,
  • guzki dnawe,
  • gorączka i dreszcze,
  • zaczerwienienie skóry i wzrost ciepłoty ciała w okolicy kciuka i dużego palca u stopy,
  • ból stawów podczas poruszania się.

Dnę moczanową rozpoznaje się, gdy stężenie kwasu moczowego we krwi jest wyższe niż 7,0 mg/dl, jednak w momencie ataku podagry jego poziom może być nawet kilka razy wyższy.

Zioła na dnę moczanową w łagodny sposób obniżą stężenie moczanów we krwi

W leczeniu dny moczanowej może pomóc zmiana nawyków żywieniowych oraz wprowadzenie umiarkowanej aktywności fizycznej. Dodatkowo warto wspomagać się naturalnymi sposobami na obniżenie poziomu moczanów we krwi.

Zobacz także: To najlepsza dieta przy dnie moczanowej. Obniża poziom kwasu moczowego, zmniejsza ból i obrzęk stawów

Napary z tych roślin w łagodny sposób zmniejszają stężenie kwasu moczowego i zmniejszają ryzyko ataku podagry:

  • podagrycznik pospolity,
  • liście brzozy,
  • pokrzywa zwyczajna,
  • hakorośl rozesłana, czyli czarci pazur,
  • arnika górska,
  • arcydzięgiel litwor,
  • skrzyp polny,
  • pączki kwiatowe i liściowe jesionu,
  • korzeń lubczyku,
  • nawłoć pospolita,
  • korzeń mniszka lekarskiego.

Napary z tych roślin profilaktycznie można pić raz dziennie, a w przypadku ataku dny zaleca się zwiększyć ilość wypijanych porcji do 2-3.

Cierpisz na dnę moczanową? Tych produktów lepiej unikaj!

Polecjaka Google News - Strona Zdrowia
Dodaj firmę Autopromocja

Zadbaj o optymalne trawienie

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Co to jest zapalenie gardła i migdałków?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Cierpisz na dnę moczanową? Tego nie jedz. Te produkty zwiększają stężenie moczanów. Mogą powodować silny ból i sztywność stawów - Strona Zdrowia

Komentarze 2

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

h
haniaasasa
Na pół szklanki wody bierzemy łyżeczkę witaminy C (ja kupuję kwas askorbinowy w proszku), do tego pół łyżeczki sody oczyszczonej i rozduszoną kapsułkę siarki organicznej MSM. Dobrze mieszamy. Pijemy do momentu, aż objawy związane z dną moczanową miną (czasem nawet kilka miesięcy). Nie jest to sposób zalecany przez lekarza, ale od mojej cioci, chemika, która sama tak się leczyła, skutecznie. Warto również stosować olej CBD o stężeniu 5% - dobry jest produkt od Cannatopia, który ma działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe. Można również pić napar z liści laurowych - szklankę na dzień, małymi łykami i podgarcznik najlepiej z rana..do tego wprowadź moczenie stóp w soli do kąpieli z mentolem, na przykład czeskiej firmy Palacio. Można również posmarować miejsca odczuwające ból maścią mentholką z cannaderm oraz maścią laurową z eukaliptusem i olejem konopnym nie pamietam firmy Wszystkie te produkty możesz znaleźć w konopnej farmacji w Poznaniu, ale mają także sklep online , w przypadku gdybyś nie mogła ich znaleźć lokalnie.
D
Duta
Choruję na dnę od 27 lat, i to co jest napisane nic nowego nie wnosi... a w moim przypadku metodą prób i błędów jem różne rzeczy, i tak w moim przypadku nie mogę za dużo botwinki, buraków... tak buraków tu przy zdjęciu nr bodajże 4 wspomnienie jest iż dobrze jest wprowadzić je do diety... Nic bardziej mylnego, uwielbiam tych wszystkich co powielają ciągle te same tezy... buraki w różnej postaci mogę jeść, ale w bardzo znikomej ilości, tak samo drób i to tylko kurczaka, bo mnie po prostu zakwasza, cała jestem obolała jakbym nie wiem jakie ćwiczenia robiła, coś podobnego do zakwasów po treningu, tylko jeszcze bardziej boli, puchną mi nogi w kolanach przy ataku nie mogę ich zgiąć i paraliżuje do tego stopnia że z bólu nie jestem wstanie wstać z łóżka, zparaliżowana od pasa w dół z temperaturą prawie 40°C, nikomu tego nie życzę z 3 do 4 dni jestem z życia wyjęta... obecniem mam 50 lat. Coś okropnego... walczę z tym na swój sposób, obecnie by nie mieć ataków dny praktycznie jem bo muszę... najlepiej biały chudy ser, jakieś owoce, dużo wody mineralnej, by cały czas wypłukiwać organizm, i niestety lekarstwa do końca życia, o czym pierwszy lekarz nie wspomniaĵ jak mnie zdiagnozował, że już do końca życia będę musiała je brać... 😪
Wróć na i.pl Portal i.pl