5/11
Truskawkowa chmurka Joanny Kądziołki...
fot. Joanna Kądziołka

Truskawkowa chmurka Joanny Kądziołki

Składniki na kruche ciasto
3 żółtka (w temperaturze pokojowej)
120 g masła
30 g cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
180 g mąki pszennej

Składniki na owocową galaretkę
500 g świeżych truskawek
3 truskawkowe galaretki
3,5 szklanki wrzącej wody

Składniki na masę śmietanową
500 ml śmietany kremówki 36 proc.
1 śmietan-fix
250 g serka mascarpone
3 łyżki cukru pudru
16 g cukru waniliowego

Składniki na bezę
3 białka, w temperaturze pokojowej
130 g cukru
1 budyń waniliowy
40 g płatków migdałowych

Wykonanie

Zimne masło zagnieść z żółtkami, mąką, proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Gotowe ciasto zawinąć w folię i włożyć na godzinkę do lodówki (lub ewentualnie na 10 minut do zamrażalnika). Zimne ciasto nałożyć na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakłuć widelcem (ja piekłam w kwadratowej foremce o wymiarze 25 x 25 cm). Piec przez około 18 minut do jego zezłocenia i wypieczenia ciasta w temperaturze 190 stopni.  

Kruche ciasto wyjąć z foremki (ostrożnie, aby się np. nie złamało w połowie itp, najlepiej równo złapać za papier do pieczenia). W tej samej foremce będziemy piec bezę. Białka ubić aż otrzymamy sztywną piankę. Dodać stopniowo cukier, a pod sam koniec ubijania wsypać proszek budyniu waniliowego. Foremkę, w której piekliśmy kruche ciasto ponownie wyłożyć papierem do pieczenia, wysmarować masłem. Masę bezową rozsmarować równo na papierze na wielkość blachy. Oprószyć płatkami migdałowymi.
Piec bezę w temperaturze 140 stopni przez około godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. Wystudzić. Wyciągnąć z foremki.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w 3,5 szklankach wrzącej wody. Truskawki pokroić na mniejsze kawałki, wyłożyć na kruche ciasto (włożyć je ponownie do zimnej już foremki). Gdy galaretki będą już tężejące, to dopiero wylać je na truskawki, następnie wyrównać, schłodzić w lodówce aż galaretka całkiem stężeje.

Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę zmiksować z śmietan-fixem, następnie dodać cukier puder (masa już na tym etapie powinna być dobrze ubita, gęsta i puszysta). Pod koniec dodać mascarpone (również musi być bardzo dobrze schłodzone) i miksować na małych obrotach do połączenia się masy. Masę nałożyć na truskawkową galaretkę, wyrównać, przykryć bezą. Schłodzić ciasto minimum 12 godzin w lodówce.

6/11
Strudel pleciony z truskawkami i rabarbarem Agnieszki...
fot. Agnieszka Sznajder

Strudel pleciony z truskawkami i rabarbarem Agnieszki Sznajder

Składniki na 2 strudle
1/2 kg mąki pszennej
10 dag masła lub dobrej margaryny
1 szklanka ciepłego mleka
10 dag cukru
2 dag świeżych drożdży
1 jajo
2 żółtka
szczypta soli

Dodatkowo
5-6 łodyg rabarbaru
2 słoiki frużeliny truskawkowej

Wykonanie

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z łyżeczką cukru, odstawić na 15-20 minut. Do dużej miski przesiać mąkę, dodać roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz fermentujące drożdże z mlekiem. Jajo i żółtka ubić z cukrem na pianę, dodać do reszty składników.
Ciasto wyrabiać ok. 15 minut, aż na powierzchni zaczną się pokazywać pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto pozostawić w misce, szczelnie przykryć folią do żywności i pozostawić na ok. 2 godziny, aby podwoiło swoją objętość. 
Rabarbar obrać z wierzchnich łupinek i pokroić na jednocentymetrowe kawałki.

Wyrośnięte ciasto podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na prostokąt, naciąć boki, a środek pozostawić w całości, aby nałożyć nadzienie. Wzdłuż ciasto posmarować frużeliną truskawkową, nałożyć kawałki rabarbaru i ponownie na wierzch dodać jeszcze trochę truskawkowej masy. Ciasto zaplatać na przemian, tworząc zwarty strudel.
Foremkę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć na nim gotowy strudel i pozostawić na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni, strudel z wierzchu przed włożeniem posmarować obficie białkiem. Czas pieczenia ok. 35 minut. Po upieczeniu wystudzić ciasto na kratce kuchennej, posypać cukrem pudrem lub polać słodkim lukrem.

7/11
Bezglutenowa tarta z kremem jaglanym i truskawkami Andżeliki...
fot. Andżelika Knop

Bezglutenowa tarta z kremem jaglanym i truskawkami Andżeliki Knop

Składniki na ciasto
200 g mąki gryczanej
3 łyżeczki kakao
100 g zimnego masła lub oleju kokosowego
łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki mleka roślinnego (lub krowiego)
szczypta soli

Składniki na krem
1,5szklanki mleka kokosowego (lub krowiego)
7 łyżek kaszy jaglanej
skórka otarta z cytryny
200 g truskawek

Wykonanie

Ciasto. Do miski przesiać mąkę, dodać kakao, sól, masło pokrojone w kostkę, miód i mleko. Zagnieć szybko ciasto. Następnie gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i przełożyć na 1h do lodówki. Po tym czasie rozwałkować ciasto na ok. 0,5cm, a następnie przełożyć je do blachy na tartę. Ciasto powinno przylegać do formy, nadmiar ciasta należy odciąć. Na koniec nakłuć ciasto widelcem i piec ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.  Po upieczeniu odstawić do przestygnięcia. 

Krem. Do garnka przelać mleko, dodać skórkę otartą z cytryny, zagotować. Gdy mleko zacznie wrzeć, dodać kaszę jaglaną, gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut. Po ugotowaniu odstawić do przestygnięcia. Gdy kasza będzie już chłodna, dodać umyte i obrane truskawki, całość zmiksować na gładką masę. 

Gotową masę przełożyć na wystudzony spód tarty, wyrównać wierzch. Tartę udekorować truskawkami.

8/11
Truskawki zapiekane pod kokosowymi ciasteczkami (amerykański...
fot. Sylwia Ładyga

Truskawki zapiekane pod kokosowymi ciasteczkami (amerykański deser cobbler z truskawkami) Sylwii Ładygi

Składniki na na 2 formy do zapiekania lub małe naczynie żaroodporne

400 g truskawek
30 g cukru
1 łyżka mąki pszennej

Składniki na ciasteczka

50 g mąki pszennej
25 g zmielonych migdałów
25 g cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia –
30 g masła
40 g śmietany kwaśnej 18 proc.
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli

Dodatkowo
kokos
migdały

Wykonanie
Oczyszczone truskawki (duże pokroić na pół ) zasypać 30 g cukru oraz mąką, wymieszać, włożyć do naczynia do zapiekania.
Ciasteczka. Mąką bardzo dokładnie posiekać z masłem, cukrami, mielonymi migdałami, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.
Dodać 3/4 śmietany i szybko wyrobić na gładkie ciasto.
Rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 5-7 mm cm i za pomocą kieliszka wyciąć okręgi.
Ułożyć na przygotowanych owocach, posmarować delikatnie resztą śmietany i posypać kokosem oraz posiekanymi (obranymi ze skórki) migdałami.
Włożyć do nagrzanego na 170 stopni (z termoobiegiem) piekarnika na ok. 25 minut.
Uwaga! Jeśli zobaczymy, że kokos za bardzo się rumieni górę przykryć folią. Podawać z lodami lub bitą śmietaną!

Kontynuuj przeglądanie galerii
WsteczDalej

Polecamy

Jak 20 lat temu Kraków wchodził do Unii Europejskiej. Byliście wtedy na Rynku?

Jak 20 lat temu Kraków wchodził do Unii Europejskiej. Byliście wtedy na Rynku?

Dinoworld się powiększa. Nowe dinozaury i atrakcje w Krakowie!

Dinoworld się powiększa. Nowe dinozaury i atrakcje w Krakowie!

Wielka balanga na koniec kwietnia w Alfa Club Tarnów. To była gorąca impreza!

Wielka balanga na koniec kwietnia w Alfa Club Tarnów. To była gorąca impreza!

Zobacz również

Dinoworld się powiększa. Nowe dinozaury i atrakcje w Krakowie!

Dinoworld się powiększa. Nowe dinozaury i atrakcje w Krakowie!

Wielka balanga na koniec kwietnia w Alfa Club Tarnów. To była gorąca impreza!

Wielka balanga na koniec kwietnia w Alfa Club Tarnów. To była gorąca impreza!