Chorwacja wyrosła niespodziewanie na kulinarną gwiazdę Europy. Kolejne gwiazdki Michelin dla tamtejszych restauracji.

Kazimierz Sikorski
Kazimierz Sikorski
pixabay
Poza odpowiednią pogodą i wspaniałymi widokami turyści liczą jeszcze na wyborne jedzenie w czasie wakacji. To wszystko zapewnia Chorwacja.

Ma wspaniałą pogodę, piękne krajobrazy, a do tego niewielka, bo licząca nieco ponad cztery miliony mieszkańców Chorwacja, może dodać kolejną atrakcję. To trzy nowe restauracje, które dołączyły do prestiżowego grona lokali z gwiazdkami Michelin.

Restauracje: Nebo (Rijeka), Alfred Keller (Mali Lošinj) i Agli Amici (Rovinj) dostały właśnie po jednej gwiazdce MICHELIN, natomiast Pelegrini (Šibenik), 360º (Dubrovnik), Monte (Rovinj), Noel (Zagrzeb), Draga di Lovrana (Lovran), Boškinac (Novalja) i LD Terrace (Korčula) zachowały swoje dotychczasowe gwiazdki.

Gwiazdki Michelin są najważniejszym wyróżnieniem, jakie może otrzymać restauracja. Przyznaje je francuski przewodnik Michelin, który ukazuje się od początku XX wieku. Jedna gwiazdka oznacza, że restauracja jest bardzo dobra, dwie przyznawane są kuchni rewelacyjnej, natomiast trzy gwiazdki oznaczają kuchnię wyjątkową.
Wszystko zależy od oceny inspektorów przewodnika Michelin, którzy incognito sprawdzają lokale, potem ostateczna opinia należy do specjalnej komisji. Uzy-skanie gwiazdki jest nobilitacją dla restauracji i marzeniem szefów kuchni.

„Dla całej chorwackiej sceny gastronomicznej przyznanie prestiżowych rekomendacji MICHELIN w warunkach światowej pandemii koronawirusa jest wyjątkowym sukcesem. Jest to bardzo ważne z punktu widzenia chorwackiej turystyki. Nasz kraj posiada obecnie 10 restauracji z gwiazdką MICHELIN oraz 79 restauracji z rekomendacjami tego prestiżowego przewodnika. Potwierdza to jakość chorwackiej gastronomii, która jest jednym z głównych motywów przyjazdu do Chorwacji wielu miłośników podróży z całego świata”, powiedział Dyrektor Generalny Chorwackiej Wspólnoty Turystycznej, Kristjan Staničić.

Chorwacja jest szczególnie interesującym kierunkiem, który pozwala podróżnikom i smakoszom cieszyć się autentycznymi i różnorodnymi doznaniami kulinarnymi. Kraj oferuje lokalnym szefom produkty o wyjątkowej jakości, dzięki czemu z dnia na dzień stają się coraz bardziej kreatywni”, powiedział Gwendal Poullennec, Dyrektor Międzynarodowy Przewodników MICHELIN. „Ostatnie miesiące były trudne dla Chorwacji, nie tylko z powodu globalnej pandemii, ale także trzęsienia ziemi. Mimo wszystkich wyzwań chorwacka scena kulinarna rozwija się, zwłaszcza na wybrzeżu i w stolicy. Nasi inspektorzy spotkali profesjonalistów, którzy są pasjonatami i jednocześnie z zapałem kultywują rodzime tradycje kulinarne”, dodał Poullennec.

„Jednym z najważniejszych sposobów poznawania kraju jest doświadczenie jego smaków. Chorwacja, która posiada niezwykle zróżnicowaną gastronomię i bogatą tradycję kulinarną musi systematycznie inwestować w jej promocję i rozwój. Liczne prestiżowe wyróżnienia, takie jak MICHELIN, są ogromnym uznaniem dla wszystkich tych, którzy nieustannie pracują nad jakością całego doznania kulinarnego. W nadchodzących latach planujemy nadal pozycjonować Chorwację jako kulinarną gwiazdę Europy, podsumowała Minister Turystyki i Sportu, Nikolina Brnjac.

Czas zimowy i letni przez kolejne 5 lat

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie