W skrócie
Domowa choinka z piernika może być udekorowana nie tylko lukrem do pierników, karmelem lub cukrem pudrem. Można zrobić na niej bombki, korzystając z czekoladowych cukierków z kolorową skorupką. Świetnie sprawdzi się także jadalny srebrny brokat, który będzie przypominał wyglądem szron na gałązkach drzew. Przepis jest prosty, więc przy wykrawaniu pierników i składaniu choinki mogą pomóc dzieci. Taka choinka z piernika będzie pięknie pachnieć, tworząc przytulną domową atmosferę na święta.
Choinka z piernika – przepis na ozdobę stołu
Liczba porcji: na 1 kg ciasta.
Czas przygotowania: 10 minut + 1 godzina na schłodzenie + 5 minut pieczenia.
Stopień trudności: łatwe.
Składniki:
- 140 g jasnego miodu,
- 200 g cukru brązowego,
- 200 g masła,
- Starta skórka z 1 cytryny,
- 4 łyżeczki mielonego imbiru,
- 10 g mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej,
- 1/4 łyżeczki mielonych goździków,
- 5 g sody oczyszczonej,
- 500 g mąki pszennej,
- 5 g soli,
- 1 jajko.
Do dekoracji:
- 2 porcje lukru królewskiego
Jak zrobić choinkę z piernika?
Sposób przygotowania:
- W dużym garnku umieściłam miód, cukier, masło, startą skórkę z cytryny i przyprawy korzenne. Następnie cały czas mieszając, podgrzewałam, aż cukier się rozpuści.
- Masę na pierniczki zagotowałam i zdjęłam z palnika. Dodałam sodę oczyszczoną, aż mieszanina zacznie się pienić. Wymieszałam do połączenia składników i odstawiłam do wystudzenia na 20 minut.
- W oddzielnej misce przesiałam mąkę pszenną, sól i wlałam do niej wystudzoną masę z garnka.
- Masę na choinkę z piernika mieszałam drewnianą łyżką i wbiłam lekko rozmieszane jajko. Wszystkie składniki mieszałam do uzyskania jednolitej całości.
- Ważne, aby nie dosypywać mąki, nawet jeśli ciasto wydaje się na początku lepkie.
- Wyłożyłam je na blat delikatnie obsypany mąką i zagniatałam do momentu otrzymania gładkiej konsystencji.
- Ciasto na choinkę z piernika owinęłam folią spożywczą i odstawiłam do lodówki na godzinę.
- Piekarnik rozgrzałam do 140° Celsjusza z termoobiegiem. Dwie blachy wyłożyłam papierem do pieczenia.
- Ciasto piernikowe wyjęłam z lodówki, rozwałkowałam na grubość 5 milimetrów i wykrawałam z nich gwiazdki o różnej wielkości.
- Większe gwiazdki piekłam i w piekarniku przez około 8 minut, aż do zarumienia brzegów. Te o średniej wielkości 6 minut, a najmniejsze przez 3 minuty.
- Upieczone gwiazdki należy położyć na kratce do wystudzenia.
- Do dekoracji przygotowałam szybki lukier królewski z cukru pudru, białka i wody. Włożyłam do rękawa cukierniczego z okrągłą końcówką i lukrowałam brzegi gwiazdek. Zostawiłam do zastygnięcia na pół godziny.
- Następnie gwiazdki układałam jedna na drugiej, zaczynając od największej, która stworzy podstawę i kończąc na najmniejszej tworzącej stożek.
- Choinka z piernika jest gotowa do podania.
Łączenie choinki z piernika
Zamiast lukru królewskiego można połączyć poszczególne gwiazdki gorącym karmelem, a następnie skleić je. W ten sposób powstanie jadalny klej. Na koniec przed podaniem choinkę z piernika można oprószyć cukrem pudrem, który będzie wyglądał jak śnieg na drzewie.
Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:
Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?