Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Brzoskwiniowy sierpień. Przepis na pyszny mus z chia

Dominika Wójciak
To idealny deser na takie dni. Lekki, orzeźwiający i energetyczny. Szanowni Czytelnicy, dziś pora na brzoskwinie.

BRZOSKWINIOWY MUS Z CHIA

Składniki:

4 małe, dojrzałe brzoskwinie (około 400 g)
375 ml mleka migdałowego (lub innego niesłodzonego mleka roślinnego)
1 łyżka ekstraktu z wanilii
40 g (4 łyżki) nasion chia
1 duże dojrzałe awokado hass (ok. 220 g)
3 - 4 daktyle Medjool
1 szklanka malin (około 140 g)
opcjonalnie: miód o neutralnym smaku, do dosłodzenia

Przygotowanie:

Brzoskwinie umyj, usuń pestki i pokrój na kawałki. Zmiksuj owoce na jednolity koktajl z mlekiem i wanilią. Jeśli chcesz, by twój krem był słodszy, dosłodź go dodatkowo miodem. Przelej koktajl do dużego słoika, wsyp nasiona chia i zakręć słoik. Energicznie wstrząsając wymieszaj nasiona z koktajlem. Przełóż do lodówki na minimum 2 godziny. W tym czasie nasiona zagęszczą koktajl tworząc gęsty, kremowy pudding. Gotowy pudding rozłóż między 4 słoiki o pojemności około 250-300 ml. Krem powinien sięgać do połowy słoika. W międzyczasie przygotuj mus. Wydrąż miąższ z awokado i przełóż do kielicha blendera. Dodaj wypestkowane daktyle i maliny. Zmiksuj wszystko na kremowy, puszysty mus. Mus rozłóż do słoików z kremem.

Deser przechowuj w zamkniętych słoikach, w lodówce do 3 dni.

UWAGI: W ten sam sposób przygotujesz krem o dowolnym smaku. Wystarczy, że brzoskwinie zastąpisz np. mango. To samo dotyczy musu na bazie awokado, zamiast malin możesz wykorzystać porzeczki, truskawki albo jagody. Eksperymentuj!

ZOBACZ KONIECZNIE:

Polub nas na Facebooku i bądź zawsze na bieżąco!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na dziennikpolski24.pl Dziennik Polski