18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Bez chemii w żywności

Joanna Pieńczykowska
To dodatek żółcieni pomarańczowej sprawia, że oranżady i napoje gazowane mają piękną pomarańczową barwę
To dodatek żółcieni pomarańczowej sprawia, że oranżady i napoje gazowane mają piękną pomarańczową barwę Wojciech Gadomski/POLSKA
Udostępnij:
Nie chcesz, by Twoje dziecko było nadpobudliwe, miało kłopoty z koncentracją albo uczyło się gorzej niż rówieśnicy?

To nie faszeruj go słodyczami i napojami zawierającymi popularne barwniki i konserwanty oznaczone symbolem E.

Unia Europejska wydała właśnie wojnę niektórym popularnym "E-dodatkom" powszechnie stosowanym do koloryzowania żywności. Na cenzurowanym znalazło się sześć takich substancji: E110 - żółcień pomarańczowa, E104 - żółcień chinolinowa, E122 - azorubina, E129 - czerwień allura, E102 - tartrazyna, E124 - czerwień koszenilinowa.

Parlament Europejski przyjął w tym tygodniu pakiet rozporządzeń, zgodnie z którymi producenci będą mieli obowiązek umieszczania na etykietach napisów ostrzegających o tym, że "mogą mieć niekorzystny wpływ na aktywność i zdolność koncentracji u dzieci".

- W najbliższych dniach pakiet rozporządzeń przyjmie Rada Ministrów, ale to tylko formalność - mówi Andrzej Sanderski z biura prasowego UE.

Tymczasem są to bardzo popularne barwniki powszechnie stosowane jako dodatki poprawiające wygląd żywności.

Można je znaleźć prawie wszędzie: w napojach, w lodach, cukierkach, lizakach, maśle, przetworach owocowo-warzywnych, galaretkach, dżemach, kisielach itp. To dodatek żółcieni pomarańczowej sprawia, że oranżady i napoje gazowane mają piękną pomarańczową barwę, a azorubina nadaje czerwony, lubiany przez najmłodszych, kolor lizakom i daniom gotowym do spożycia.

Również w Polsce są one stosowane w większości produktów. - Niestety, często wręcz nadużywane - przyznaje dr Halina Turlejska z Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie. Na przykład E110 można znaleźć w popularnej Mirindzie oraz w żelkach Haribo, E104 (żółcień chinolinowa) służy do barwienia cukierków M&M's.

Do tej pory uważano je za bezpieczne. Substancje te figurują na specjalnej liście dodatków do żywności dopuszczonych do spożycia przez Komisję Europejską. Obecnie na liście znajduje się ok. 2,5 tys. konserwantów, polepszaczy i emulgatorów.

Unia Europejska chce ograniczyć spożycie sześciu barwników, bo ostatnie badania potwierdziły to, o czym niektórzy naukowcy ostrzegają od lat: mogą one mieć niekorzystny wpływ na zdrowie człowieka. Badania przeprowadzone przez Uniwersytet w Southmapton na grupie kilkuset najmłodszych wykazały, że barwniki i popularny konserwant benzoesan sodu mogą powodować nadaktywność i kłopoty z koncentracją. U dzieci oznacza to kłopoty w szkole, np. z nauką czytania, a nawet z zachowaniami społecznymi. Niektórzy naukowcy twierdzą wręcz, że sztuczne barwniki są odpowiedzialne za zespół ADHD. Mało tego: badania dowodzą, że niektóre z tych substancji mogą przyczyniać się do powstawania innych chorób, np. astmy, alergii, a nawet raka. W niektórych krajach część barwników jest zakazana, np. E104, E122 i E 124 nie mogą być dodawane do żywności w USA.
Twardy orzech do zgryzienia mają teraz wielkie światowe koncerny, które dodają sztuczne barwniki do żywności. Producenci będą mieli osiemnaście miesięcy od chwili wejścia przepisów w życie, aby zdecydować, czy będą umieszczać na etykietach ostrzeżenia i narażać się na spadek sprzedaży, czy też zmienią formułę swoich produktów.
Wiele koncernów, takich jak Cadbury czy Nestlé, zapowiedziało już, że wycofa większość substancji konserwujących ze swoich produktów. Inne jeszcze się zastanawiają, bo oznacza to konieczność poważnej zmiany receptur. - Na pewno dostosujemy się do przepisów. Jeszcze jest za wcześnie, by powiedzieć, czy wycofamy niektóre barwniki - mówi Katarzyna Borucka z Coca-Cola Poland.
Ale wiele firm już teraz eliminuje kontrowersyjne dodatki. Wiosną tego roku wycofała barwniki i konserwanty ze wszystkich swoich artykułów spożywczych sieć Marks & Spencer. Podobnie jest w Polsce. - Od pewnego czasu zastępujemy barwniki syntetyczne naturalnymi. W ogóle już nie stosujemy benzoesanu sodu - mówi Dariusz Sieczak z firmy Zbyszko, która produkuje takie napoje, jak: Polo Cola, Trzy Cytryny czy Veroni Mineral. Współpraca:Henryk Sadowski, Magdalena Olczak
Joanna PieńczykowskaPodejrzane barwniki znajdują się niemal wszędziezłotych wart jest światowy rynek dozwolonych dodatków do żywności

Wideo

Komentarze 3

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

E
E coś tam
Byle dziennikarzyna aby zaistnieć napisze o tym, czego zupełnie nie rozumie i na czym się nie zna. Straszy ludzi. Benzoesan sodu jest również w żurawinie, suszonych śliwkach, jabłkach, cynamonie... Myślę że tego tez powinni zabronić.
k
konsument TZM
Właśnie przeglądałem produkty zawierające wymienione w artykule barwniki i nigdzie na opakowaniu nie znalazłem ostrzeżenia, o którym mowa w artykule. Czyli albo nie była to "tylko formalność" jak to określił Andrzej Sanderski, albo producenci nic sobie nie robią z rozporządzeń UE.

A teraz mała garść informacji:
Żółcień chinolinowa (E104) - Powoduje nadpobudliwość u dzieci.
Jest uważany za toksyczny i jest zakazany w większości krajów; dolegliwości skórne, nowotwory i guzy nerek
Żółcień pomarańczowa (E110) - W wielu krajach zakazany ze względu na swoją szkodliwość; niebezpieczny; reakcje alergiczne; guzy nerek, nudności i wymioty
Czerwień koszenilowa A, Pąs (Ponceau) 4R (E124) - Czynnik rakotwórczy u zwierząt; reakcje alergiczne; należy unikać
Tartrazyna, zwana też Żółcień FD&C 5 (E102) - Niezalecana dla dzieci. Odradza się spożywanie.
Zagrożone są zwłaszcza osoby, które reagują alergicznie
na aspirynę i astmatycy; ataki astmy, nowotwory tarczycy
Czerwień Allura AC, Czerwień FD&C 40 (E129) - należy unikać
Azorubina (122) - reakcje alergiczne; należy unikać

Smacznego!!!
K
Konsument
Proszę sprawdzić etykeiety napojów zbyszko?
Dodaj ogłoszenie