Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
645 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]
Fenomenalny sernik oreo bez pieczenia. Ten deser rozpływa się w ustach
Sernik na zimno z oreo nie tylko bosko wygląda, ale też tak smakuje. Największą zaletą tego smacznego ciasta bez pieczenia jest prostota wykonania. Do zrobienia...
Kotlet de volaille. Przepis na popisowe danie na obiad
Mam dla ciebie przepis na delikatny kotlet de volaille, nazywany także devolajem lub kotletem po kijowsku. Choć danie jest bardzo efektowne, nasz przepis nie...
Sernik, który zawsze się udaje. Tradycyjny przepis na ciasto na kruchym spodzie
Szukasz sprawdzonego przepisu na tradycyjny sernik na kruchym spodzie? Mamy dla ciebie przepis na wyśmienity sernik z dodatkiem skórki pomarańczowej. To ciasto...
Smakowite masło czosnkowe do kanapek. Zobacz, jak je przygotować
Masełko czosnkowe to doskonały dodatek do pieczywa, a także dań z grilla. Mam dla ciebie najlepszy przepis na takie smarowidło. Proponuję doprawić je tzw....
Efektowne ciasto góra lodowa. Zrobisz je bez pieczenia
Ciasto góra lodowa jest bardzo smaczne i łatwe do przygotowania. To idealny deser bez pieczenia, który robi się na herbatnikach. Doskonale sprawdzi się na...
Fenomenalny sernik z rosą. To najlepsze ciasto na Wielkanoc
Szukasz pomysłu na oryginalny sernik na święta? Polecam sernik złota rosa, zwany także sernikiem z rosą. To pyszna masa serowa na kruchym spodzie, zwieńczona...
Niezawodne ciasta na Wielkanoc. 25 najlepszych przepisów
Zebrałyśmy dla ciebie 25 przepisów na najlepsze ciasta na Wielkanoc. Jeśli szukasz pomysłu na pyszne wypieki, skorzystaj z naszych podpowiedzi. W zestawieniu...
Pyszne ciasto leniwej synowej. Tak pyszne, że znika do ostatniego okruszka
Ciasto leniwej synowej, jak sama nazwa wskazuje, nie wymaga wiele pracy. Jednak efekt jest zaskakujący – delikatny krem z kajmakiem i serkiem mascarpone,...
Najlepsze mazurki wielkanocne. Top 6 przepisów na zachwycające mazurki
Mazurki wielkanocne to jedne z najpopularniejszych polskich wypieków. To wyśmienite kruche ciasta z pysznymi polewami i dekoracjami do schrupania. Mamy dla...
Zajączki wielkanocne z ciasta drożdżowego. Przepis na pyszne bułeczki
Zajączek wielkanocny do zjedzenia? Czemu nie! Zwłaszcza, że najpierw możesz go włożyć do święconki. Pyszne, maślane bułeczki w kształcie zajączków wielkanocnych...