Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePolskaWarszawa
524 materiały

Zioła i suplementy diety na niedokrwienie nóg. Te naturalne składniki poprawią słabe krążenie krwi, zmniejszając zmęczenie i ból kończyn
Słabe krążenie krwi najczęściej skutkuje niedokrwieniem najdalszych i najniżej położonych części ciała, a takie są właśnie nogi. To dlatego zaburzenia tego typu...

Objawy niedoboru witaminy C widać na skórze. Sprawdź, co jeszcze wskazuje na niski poziom wit. C, jakie ma konsekwencje i jak go uzupełnić
Witamina C to kluczowy przeciwutleniacz dla zdrowia, który musi być stale dostarczany wraz z dietą. Organizm zużywa go bowiem a bieżąco, a na dodatek w wielu...

Czy suplementy z aloesem uszkadzają wątrobę? Zobacz, kiedy aloes szkodzi i na co zwracać uwagę przy zakupie tabletek i kapsułek z wyciągiem
Aloes zwyczajny to roślina, której właściwości są często przeceniane. To jedno z cennych ziół, które wspomaga organizm w wielu problemach, ale nie wyleczy...

Zaledwie kilka minut ruchu po posiłku to ochrona przed cukrzycą. Wyniki badań wskazują, w jakim czasie po jedzeniu warto być aktywnym
Rozwój cukrzycy typu 2 może być rezultatem zaburzeń glikemii, a zwłaszcza częstych i znacznych wahań stężenia glukozy we krwi poniżej i powyżej prawidłowego...

Roślinne zamienniki mięsa i mleka naprawdę zdrowsze od produktów zwierzęcych! Potwierdzono, że to dobry wybór w diecie fleksitariańskiej
Produkty zastępujące mięso i mleko są coraz łatwiej dostępne, rośnie ich wybór i wciąż poprawia się smak. Niektóre z obecnych zamienników żywności odzwierzęcej...

Te produkty obniżają wysokie ciśnienie tętnicze krwi. Zobacz, co kardiolodzy polecają do jedzenia i o ile można zmniejszyć nadciśnienie
Nadciśnienie tętnicze krwi jest czynnikiem rozwoju chorób sercowo-naczyniowych, a także zawału i udaru. Objawy zbyt wysokiego ciśnienia nie zawsze są wyraźnie...

Nowy wirus odzwierzęcy w Chinach. Przenoszą go ryjówki. Z powodu henipawirusa Langya (LayV) zachorowało już 35 osób. Co o nim wiemy?
Już 35 osób zachorowało z powodu nowego odzwierzęcego wirusa, który pojawił się w Chinach. Zarażają się nim nie tylko ryjówki, uznane za rezerwuar wirusa, ale i...

Dlaczego niektórzy są bardziej podatni na COVID-19? Odkryto decydujące o tym warianty genetyczne. W badaniach udział wzięła polska badaczka
COVID-19 nie przestanie zbierać swojego żniwa, choć wirus SARS-CoV-2 stracił już część zjadliwości. I tak od początku pandemii do chwili obecnej odnotowano już...

Jak szkodzi nam przetworzona żywność? Oszacowano jej wpływ na ryzyko przedwczesnej śmierci, rozwój nadciśnienia, zapalenia jelit i wagę
Żywność przetworzona to głównie produkty gotowe do jedzenia lub przygotowania, które są wygodne i pozwalają oszczędzać cenny czas. Coraz częściej to produkty...

Co warto stosować zamiast cukru? Zobacz, czym słodzić kawę, herbatę i potrawy! Poznaj też szkodliwe zamienniki cukru, które lepiej omijać
Cukier jest sprawcą wielu problemów ze zdrowiem, a współczesne produkty zawierają go w nadmiarze. Warto więc zastępować ten produkt niskokalorycznymi...