Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
1202 materiały
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Placek z rabarbarem jak z PRL-u. Ten wypiek znika do ostatniego okruszka
Szybki placek z rabarbarem przygotowuję na bazie ciasta biszkoptowego. Zrobisz je w godzinę na podwieczorek. Polecam w sezonie wymieszać go z truskawkami, które...
Pyszne szaszłyki z pieczarek na grilla. Zjesz je ze smakiem i poprosisz o dokładkę
Szukasz pomysłu na potrawę z grilla bez grama mięsa? Poznaj przepis na szaszłyki z pieczarek. Doprawiam je prostym masłem ziołowym na bazie natki pietruszki i...
Apetyczny koktajl bananowy. Świetny pomysł na pożywny deser
Koktajl bananowy z płatkami owsianymi to pomysł na szybkie i zdrowe śniadanie. Całość przygotujesz niemal w mgnieniu oka i to bez mleka i bez cukru. To...
Najlepsza surówka z kiszonej kapusty. Zrobisz ją w 15 minut
Surówka z kiszonej kapusty to pyszny i bardzo zdrowy dodatek do obiadu. Idealnie sprawdzi się jako surówka do ryby, jak i tradycyjnego kotleta schabowego z...
Takich flaczków jeszcze nie jedliście. Idealne danie prosto... z Neapolu
Możesz być w szoku dowiadując się, gdzie pochowano Drakulę. Ja byłam, gdy przeczytałam historię serwowaną przez Bartka Kieżuna w najnowszej książce „Neapol....
Pyszny kebab z kurczaka z grilla. Wypróbuj przepis na apetyczne mięso
Szukasz pomysłu na pyszne mięso z grilla? Poznaj przepis na domowy kebab z kurczaka o wyrazistym smaku. Dzięki użyciu pikantnych przypraw mięso zyskuje...
Najlepsza pasta jajeczna na śniadanie. Trudno przestać na jednej kanapce
Pasta jajeczna to prosty sposób na podanie jajek na śniadanie. W PRL-u składnikiem dość kontrowersyjnym był dodatek musztardy. Współcześnie pasta jajeczna...
Zaskakujące w smaku kiszone rzodkiewki. Raz spróbujesz i odstawisz ogórki na dobre
Mam dla ciebie przepis na zdrowe i bardzo smaczne kiszone rzodkiewki. To idealny dodatek do dań z grilla, kanapek, sałatek, a także pomysł na wartościową...
Lody kawowe tylko z 4 składników! Smakują jak z najlepszej lodziarni
Ten banalny przepis na lody kawowe potrzebuje tylko czterech składników. Przez lata znacznie go przerabiałam. Dodawałam różnego rodzaju likiery lub dodatki,...
Gorąca zupa fasolowa z jarmużem prosto z lasu. Ugotuj obiad w naturze
Gorąca zupa fasolowa z warzywami to danie, które jest niemal pozycją obowiązkową na leśnym pikniku. Piotr Ciemny, autor książki „Leśne gotowanie. Chwasty od...