Atlas grzybów trujących i niejadalnych. Tak odróżnisz prawdziwki od fałszywek. Kluczowe różnice pokazujemy na zdjęciach - 1.10.2023

Miłosz Skiba
Miłosz Skiba
Wideo
od 16 lat
Wilgoć i ciepło - te dwa czynniki jednocześnie powodują, że w lasach pojawiają się grzyby. A razem z nimi pojawiają się grzybiarze, którzy zawsze zastanawiają się czy do koszyka trafił właśnie grzyb jadalny, niejadalny czy może nawet trujący. Jak odróżnić prawdziwki od "fałszywek"? Zapraszamy do galerii zdjęć, na których pokażemy różnice pomiędzy najczęściej mylonymi grzybami trującymi i jadalnymi.

Czym różni się borowik ponury od borowika ceglastoporego, kania od muchomora sromotnikowego, a rydz od nibyrydza? Lepiej znać odpowiedzi na te pytania, przed rodzinną wycieczką na grzyby.

KLIKNIJ W PONIŻSZY OBRAZEK I ZOBACZ ZDJĘCIA WRAZ Z OPISAMI NAJCZĘŚCIEJ SPOTYKANYCH GRZYBÓW JADALNYCH, NIEJADALNYCH I TRUJĄCYCH

ZOBACZ PRZYKŁADOWE ZDJĘCIA WRAZ Z OPISAMI NAJCZĘŚCIEJ SPOTYKANYCH GRZYBÓW JADALNYCH, NIEJADALNYCH I TRUJĄCYCH NA KOLEJNYCH SLAJDACH

Atlas grzybów trujących i niejadalnych. Tak odróżnisz prawdz...

Prawdziwki i fałszywki: Zdjęcia grzybów jadalnych i trujących

Czas na rodzinne grzybobranie. A zbieranie grzybów zawsze kojarzy się nam z rozterkami czy grzyb, którego właśnie udało się nam wyszperać jest jadalny, czy może trujący. Dla tych wszystkich, którzy mają podobne zmartwienia prezentujemy galerię grzybów, które są najczęściej mylone ze sobą.

Grzyby jadalne i vs trujące - jak uniknąć zatrucia grzybami - podstawowe zasady

Wiele jadalnych grzybów ma swoje trujące albo w najlepszym wypadku bardzo niesmaczne sobowtóry. Aby uniknąć zatrucia należy przestrzegać kilku ogólnych zasad:

  • Należy zbierać wykształcone już grzyby. Dzięki temu jesteśmy w stanie rozpoznać wszystkie wykształcone ju cechy charakterystyczne pozwalające rozpoznać gatunek. Musimy również zwracać uwagę na szczegóły budowy (zabarwienie, pory lub blaszki, obecność pierścienia i pochwy).
  • Zbieraj i do koszyka wkładaj tylko całe grzyby. Gdy zbierzemy sam kapelusz lub nóżkę, nie będziemy w stanie z całą pewnością ustalić czy mamy do czynienia z grzybem jadalnym, czy z trującym.
  • Nie zbieraj grzybów po ulewnych deszczach. Wtedy ściółka jest zbyt wilgotna, grzyby pleśnieją i szybciej się rozkładają. Są też bardziej podatne na atak insektów.
  • Należy też pamiętać o podstawowej zasadzie - wszystkie gatunki śmiertelnie trujące mają blaszki pod kapeluszem i wiele jadalnych sobowtórów. To właśnie wśród nich są trujące muchomory. I to wcale niekoniecznie te czerwone. Bardzo łatwo możesz np. pomylić muchomora sromotnikowego z kanią.

Uwaga! Pomylenie tych grzybów grozi śmiercią!

PRZYKŁADY GRZYBÓW JADALNYCH, NIEJADALNYCH I TRUJĄCYCH

Popularne grzyby jadalne rurkowe:

Borowik szlachetny (prawdziwek)
Ma duży mięsisty kapelusz o średnicy 6-25 cm. Powierzchnia kapelusza w różnych odcieniach brązu, dolna żółtawozielona lub biała, trzon biały. Biały miąższ po przekrojeniu nie zmienia barwy, przyjemnie pachnie i smakuje wybornie.

Podgrzybek brunatny (borowik brunatny)
Kapelusz duży, średnica 3-15 cm, ciemnobrązowy, od spodu dobrze widoczne jasnożółte rurki. Trzon 4-12 cm, dość gruby, walcowaty, jasnobrązowy. W miejscach uszkodzonych zmienia kolor, staje się zielononiebieski. Aromatyczny.

Maślak zwyczajny
Szeroki brązowy kapelusz o średnicy 5-15 cm pokryty lepką, łatwą do usunięcia skórką. Osadzony na niskim jasnożółtym trzonie z charakterystycznym pierścieniem. Na spodzie kapelusza widoczne żółtawe rurki.

Maślak sitarz
Szeroki brązowy kapelusz o średnicy 5-15 cm pokryty lepką skórką, osadzony na niskim jasnożółtym trzonie z charakterystycznym pierścieniem. Na spodzie kapelusza widoczne żółtawe rurki. Miąższ też jest lepki.

Koźlarz babka
Kapelusz ma 5-20 cm, jest miękki, poduszkowaty, szarobrązowy (w różnych odcieniach), osadzony na wysokim twardym trzonie. Spód z rurkami, szarobiały. Trzon biały z ciemnymi łuseczkami

Koźlarz czerwony
Ma gruby, gładki i mięsisty kapelusz o średnicy 6-15 cm barwy pomarańczowej, na spodzie szary. Białawy trzon pokryty jest brązowoczerwonymi łuskami. Przekrojony miąższ barwi się na ciemnoszaro

Podgrzybek zajączek
Ma zamszowy, aksamitny kapelusz o średnicy 3-10 cm w kolorze oliwkowym lub brązowym. Trzon prosty albo trochę zgięty, bladożółtawy. Miąższ żółtawobiały, nie ciemnieje. Skórka nie daje się oddzielić od miąższu. Trzon cienki.

Popularne grzyby jadalne blaszkowe

Pieprznik jadalny (kurka)
Ma średniej wielkości żółty kapelusz, choć może być nawet biały. Starsze mają kształt lejkowaty i postrzępione brzegi kapelusza, u młodych jest on podwinięty. Trzon żółty, przeważnie krótki i wygięty, z zaostrzoną podstawą.

GRZYBY JADALNE I TRUJĄCE NA ZDJĘCIACH

Opieńka miodowa
Ma żółtawobrązowy płaski okrągły kapelusz pokryty niewielkimi, nieco ciemniejszymi, lekko odstającymi łuseczkami. Osadzony jest na wysmukłym trzonie w kolorze miodowym z wyraźnym białawym

Mleczaj rydz
Ma kapelusz o średnicy 4-10 cm, w środku wklęsły lub lejkowaty, pomarańczowy z ciemnymi smugami. W miejscach uszkodzonych występują plamy brudnozielone. Z przekrojonych grzybów wypływa pomarańczowe mleczko.

Gąska zielonka
Ma kapelusz o szerokości 5-10 cm, o barwie żółtozielonej lub brązowooliwkowej, dość nieregularny. Osadzony jest na wygiętym krótkim trzonie. Miąższ biały, tylko na brzegu żółtawy.

Czubajka kania
Ma duży kapelusz o średnicy 10-25 cm z ciemnymi strzępkami na górnej powierzchni, osadzony na długim, wewnątrz pustym trzonie z luźnym ruchomym pierścieniem. Blaszki delikatnie

Smardz jadalny
Ma brązowy kapelusz o kształcie jajowatej nieforemnej główki pokrytej fałdkami i wgłębieniami. Umocowany jest na białawym trzonie. Wnętrze owocnika jest puste. Gatunek

Grzyby trujące i niejadalne

Muchomor zielonawy sromotnikowy
Ma zielonkawy kapelusz, na spodzie białe blaszki. Trzon ze zwisającym pierścieniem, nieprzyjemny słodkawy zapach.

Muchomor plamisty
Ma szarobrązowy kapelusz z białymi łatkami i prążkowanym brzegiem, białe blaszki, wysmukły trzon z pierścieniem, u dołu bulwa.

Jesteś gotowy na sezon grzybowy? Sprawdź się w Wielkim Ogólnopolskim Teście Wiedzy o Grzybach! QUIZ

Muchomor czerwony
Ma duży czerwonopomarańczowy kapelusz z białymi łatkami. Cienkie białe blaszki, trzon z pierścieniem u góry, u dołu kulista podstawa. Objawy podobne do zatrucia alkoholem. Wywołuje biegunkę i wymioty, zaburzenia wzroku.

Borowik szatański
Ma poduszkowaty białoszarawy kapelusz, spód żółty, z dojrzewaniem czerwieniejący, pękaty, żółty, czerwonawy u dołu trzon, żółtawy miąższ, starsze okazy cuchną. Często mylony z borowikiem purpurowym lub ponurym.

Mleczaj wełnianka
Ma bladoceglasty kapelusz z ciemniejszymi pręgami. Podwinięte brzegi pokryte są kosmykami grzybni. Blaszki jaśniejsze od kapelusza, zapach owocowy, smak piekący. Mylony z rydzem jadalnym. Powoduje wymioty i biegunki.

Piestrzenica kasztanowata
Ma czerwonobrązowy kulisty kapelusz, na powierzchni pofałdowany, osadzony na krótkim trzonie. Ma dość przyjemny zapach. Mylony ze smardzem jadalnym. Objawami zatrucia są wymioty, biegunka, bóle głowy, drgawki, senność.

Zasłonak rudawy
Ma szorstki, brązowo-pomarańczowy kapelusz. Na spodniej części rzadkie rdzawobrązowe blaszki. Trzon żółtawy. Zapach podobny do rzodkiewek. Objawy zatrucia występują po kilkunastu dniach.

Muchomor jadowity
Ma 4-8 centymetrowy biały kapelusz, początkowo owalny, potem stożkowaty o powierzchni gładkiej i kleistej. Trzon biały, smukły z bulwiastą podstawą. Miąższ biały, nie zmienia koloru.

Strzępiak ceglasty
Ma kapelusz wypukły, brązowawy, po dotknięciu ciemnieje. Blaszki szarawe, trzon białawy, czerwieniejący. Mylony z pieczarkami. Objawy zatrucia występują natychmiast po jego spożyciu.

Lisówka pomarańczowa
Ma kapelusz pomarańczowy lub brązowawy. Początkowo wypukły, potem płaski o podwiniętych brzegach. Blaszki pomarańczowożółte, słaby zapach, cierpki smak. Mylony z kurką.

Tego musisz spróbować. TOP 12 sportów wodnych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Atlas grzybów trujących i niejadalnych. Tak odróżnisz prawdziwki od fałszywek. Kluczowe różnice pokazujemy na zdjęciach - 1.10.2023 - Echo Dnia Świętokrzyskie

Komentarze 25

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

D
Dziobak
Wszystkie grzyby są jadalne... Niektóre tylko raz ..
s
sekretarka
Spojrzałam na koźlarza czerwonego, przeczytałam, że ma gruby, gładki i mięsisty kapelusz o średnicy 6 cm, i nie wiem dlaczego natychmiast o szefie pomyślałam...? Chyba dlatego, że nie chce mi dać urlopu...
G
Gość
19 lipca 2018, 16:46, Robuś:

A co to za słowo "niejdalany" ?



Słownik języka polskiego PWN

niejadalny

1. «nienadający się do jedzenia»

2. «niesmaczny»

M
Michał Dziurzyński
12 sierpnia 2018, 16:55, Piwopij:

Jak odrużnić jadalne od nie jadalnych ? Bardzo prosto. Podarować Tarczyńskiemu . Jak pierdolnie jakąś (kolejną) bekę, to znaczy, że wpierdolił jadalnego grzyba. A jak chui go strzeli, to znak, że wpiedolił muchomora. Takie proste. Myślcie, myślcie trochę. PIWOPIJ.

Nie każdy muchomor jest trujący.

M
Michał
19 lipca, 16:17, Gość:

Nie ma grzybów w Dębnicy Kaszubskiej więc zapraszam na kleszcze brudasów grzybiarzy

I strzyżaki by mogły Cię uj.. w czoło ;)

M
Michał Dziurzyński
Przy okazji. Gąska zielonka jest uznawana za grzyba trującego. Polecam poczytać o związkach w niej zawartych.
M
Michał Dziurzyński
19 lipca 2018, 11:35, maniek:

Panie redaktorze. Wszystkie grzyby są jadalne. Z tą różnicą że niektóre tylko raz w życiu :)  Pozdrawiam

A są takie jadalne dwa razy w życiu ? Chyba, że zjadasz swoje wymiociny :)

M
Michał Dziurzyński
12 sierpnia 2018, 15:50, moli:

Grzyby dzielą się na jadalne i niejdalane - oto nowa polszczyzna.

Po części to prawda. Są jeszcze trujące.

M
Michał Dziurzyński
12 sierpnia 2018, 16:55, Piwopij:

Jak odrużnić jadalne od nie jadalnych ? Bardzo prosto. Podarować Tarczyńskiemu . Jak pierdolnie jakąś (kolejną) bekę, to znaczy, że wpierdolił jadalnego grzyba. A jak chui go strzeli, to znak, że wpiedolił muchomora. Takie proste. Myślcie, myślcie trochę. PIWOPIJ.

Żenujące. Politykę wcisnąć wszędzie. Polecam jebnąć się w łeb . Dobranoc :)

M
Michał Dziurzyński
19 lipca 2018, 23:20, Łukasz:

Ciekawe, że o muchomorze sromotnikowym autor napisał „ nie jadalny”..

Bo.. to prawda? Niejadalny znaczy trujący, czyli taki, którego nie zjesz więc? Ale rozumiem. Lekka nieścisłość jest.

M
Michał
7 października 2018, 22:45, znafca:

A propos:

Jak rozróżnić płeć łabędzia ?

Rzucić skórkę chleba - jeżeli ją dziobnął to znaczy ,że łabędź ,jeżeli dziobnęła - znaczy się że to samica...

Acha

M
Michał Dziurzyński
Artykuł bardzo słaby.. Nie ma czegoś takiego jak "nibyrydz" czy "nóżka".. I mówienie, że bardzo łatwo pomylić muchomora sromotnikowego z kanią? Przepraszam bardzo ale .. jak? Spójrzcie sobie na cechy obu gatunków:

Muchomor sromotnikowy (teraz zielonawy - jak sama nazwa wskazuje) posiada zielonkawy odcień kapelusza, którego nie znajdziecie u czubajki kanii. Kania posiada łuski na kapeluszu, których nie ma u muchomor zielonawy. Muchomor posiada wyraźną pochwę, której nie ma czubajka kania. Zapach również odkrywa kluczową rolę w rozpoznawaniu. Muchomor zielonawy pachnie ziemniaczanymi obierkami. Trzon? Kania posiada zygzakowaty wzór, który łatwo zetrzeć palcem. I jest pusty w środku. Muchomor nie posiada tych cech. Ciężko jest czytać taki artykuł. Mnóstwo nie szczegółowych informacji. Jeśli chcecie nauczyć się czegoś więcej to polecam grupy facebookowe ["Grzyby, grzybiarze, grzybobranie", "Fungi Forever" etc]. Oraz porządne atlasy grzybów.
G
Gość
Nie ma grzybów w Dębnicy Kaszubskiej więc zapraszam na kleszcze brudasów grzybiarzy
s
skomor
ostatnio zobaczylem takie bydlackiego odynca ze to strach myslec uwazajcie na dziki jak cos to w lasach gardzienickich
W
Wendetta

Ty śmieciu co  obrażasz Pana Posła Tarczyńskiego- wszelkie plagi na ciebie spadną!

Wróć na i.pl Portal i.pl