Amerykanie objadali się lodami. Ale apetyt na zimy deser im przeszedł. Dlaczego?

Kazimierz Sikorski
Kazimierz Sikorski
Wideo
od 16 lat
Jeszcze niedawno Amerykanie byli wielkimi smakoszami lodów. W kwestii jedzenia zimnych deserów bili prawdziwe rekordy. Wiele powodów złożyło się na to, że coraz częściej rezygnują z takiego jedzenia. Co się stało?

Według amerykańskiego Departamentu Rolnictwa od lat spada spożycie zwykłych lodów mlecznych. Dane nie obejmują mrożonego jogurtu, sorbetu ani lodów beztłuszczowych i niskotłuszczowych.

Spożycie lodów spada

W 1986 roku przeciętny Amerykanin zjadł około 10 kg zwykłych lodów. Do 2021 roku liczba ta spadła o jedną trzecią, do zaledwie 6 kg na osobę.

Ale podobnie jak pełnotłuste mleko, napoje gazowane, czerwone mięso i inni dawni bohaterowie amerykańskiej diety, lody zostały zbadane pod kątem ich wpływu na zdrowie i środowisko. Po osiągnięciu szczytu w latach 40. dostępność lodów na mieszkańca zaczęła spadać w latach 90. Zaczęły być wówczas traktowane jako okazjonalna, droga uczta.

Od piwa po lody

Przez lata lody zajmowały cenne miejsce w historii kultury i kuchni Ameryki. Najpierw była prohibicja. Kiedy alkohol stał się nielegalny, amerykańskie browarów zaczęły produkować właśnie lody.

Zainteresowanie lodami utrzymywało się podczas II wojny światowej, podsycane przez rząd, który wykorzystywał mrożony deser do podniesienia morale żołnierzy walczących na froncie.

"Zbudowaliśmy fabryki lodów na liniach frontu, dostarczaliśmy kartony lodów do okopów i wydaliśmy ponad milion dolarów na pływającą barkę z lodami, która patrolowała Pacyfik, dostarczając lody" - czytamy w archiwach Departamentu.

w 1946 roku Stany Zjednoczone wyprodukowały równowartość 13 kg lodów na osobę.

Był dobry czas

Po wojnie system autostrad międzystanowych i mnożenie się zamrażarek do indywidualnego użytku sprawiły, że lody stały się bardziej dostępne.

Z biegiem lat obawy dotyczące cukru stały się bardziej powszechne. Lucas Fuess, analityk branży mleczarskiej w Rabobank, podejrzewa, że ​​problem zdrowotny jest jednym z powodów spadku popularności lodów.

- Ludzie mają teraz znacznie więcej opcji deserowych niż w przeszłości. Stają się też coraz bardziej świadomi tego, co jest zdrowie, lody przegrały tę bitwę - tłumaczy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na i.pl Portal i.pl