1/21
Jak przygotować smaczne, pachnące bułeczki? Wybierz przepis...
fot. Istock

Jak przygotować smaczne, pachnące bułeczki? Wybierz przepis i ruszaj do kuchni. Mamy ich aż 20. Sprawdzonymi recepturami podzielili się z nami nasi Czytelnicy. Teraz sam możesz upiec pyszne bułeczki. To proste, jeżeli poznasz te sprawdzone metody.

Polecamy 20 przepisów na domowe bułki! Przejdź do następnego zdjęcia >>>


Lubisz gotować? Sprawdź również:
50 sposobów na smaczne naleśniki! [PRZEPISY NA NALEŚNIKI];nf


WIDEO: Lubuskie Smaki: Chleb z czosnkowym masłem



2/21
1. KAJZERKI...
fot. pixabay.com

1. KAJZERKI

1. KAJZERKI

Składniki na ok. 20 bułek:
350 g mąki pszennej, 60 g mąki ziemniaczanej, 20 g cukru, 1,5 łyżeczki soli, 1 jajko, 230 ml mleka, 30 g świeżych drożdży, 40 g miękkiego masła. Do posmarowania: jajko wymieszane z łyżką śmietany 18 proc. Do posypania: sól w płatkach, mak, czarnuszka, sezam, mielona papryka, itp. - ja użyłam czarnuszki, grubo zmielonego kolorowego pieprzu i papryki w płatkach

Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Mleko podgrzać lekko, wlać do drożdży. Dodać sól, jajko, przesiane i wymieszane ze sobą mąki (pszenną i ziemniaczaną). Na końcu dodać miękkie masło. Wszystko razem zagnieść.
Uformować kulę, przesmarować ją delikatnie tłuszczem - może to być odrobina oleju lub masła. Przykryć i odstawić do wyrastania na godzinę. Wyrośnięte ciasto podzielić na 10 kawałków. Z każdego formować wałek o długości około 30 cm. Zwijać kajzerki. Trzeba zawiązać wałek na podwójny węzeł i zawinąć końce pod spód. Gotowe bułeczki układasz na blasze wyłożonej papierem do pieczenia na pół godziny do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować śmietaną z jajkiem i posypać ulubioną posypką. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 20 minut - do zrumienienia.

3/21
Składniki:...
fot. Istock

2. BUŁECZKI ORZECHOWE

Składniki:
380 g mąki pszennej, 210 ml mleka,
1 jajko, 20 g cukru, 10 g drożdży, 1,5 łyżeczki soli,
70 g miękkiego masła, 100 g zmielonych orzechów,
dodatkowo odrobina mleka do posmarowania bułek przed pieczeniem

Przygotowanie: Drożdże rozetrzeć z cukrem. Kiedy się rozpuszczą dodać lekko podgrzane mleko. Mąkę przesiać, dodać sól, zmielone orzechy - wlać do tego drożdże z mlekiem, dodać jajko i masło. Całość zagnieść. Powinna wyjść dość luźna masa, która jednak nie powinna kleić się do rąk i ścianek naczynia. Ciasto przykryć i odstawić na dwie godziny do wyrośnięcia.
Po dwóch godzinach ciasto zbić ręką, żeby odgazowało. Uformować bułki - mnie wyszło 12. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować mlekiem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia na kolejną godzinę. Piec w temperaturze 190 st._C przez 20 minut.




4/21
Składniki na ok. 20 bułek:...
fot. Istock

3. BUŁKI PSZENNO-KUKURYDZIANE

Składniki na ok. 20 bułek:
1 i 3/4 szklanki mąki kukurydzianej, 3 i 2/3 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 450), paczka suchych drożdży (7 g), 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka cukru, 3 łyżki oleju lub oliwy, 1 jajko, 2 i 1/2 szklanki ciepłej wody

Przygotowanie: Wszystkie suche składniki wsypać do miski. Wymieszać razem. Wlać ciepłą wodę (powinna być ciepła, a nie gorąca), roztrzepane jajko oraz olej i wszystko razem wyrabiać przez około 10 minut. Powinno powstać niezbyt luźne elastyczne ciasto, bez problemy odchodzące od dłoni i naczynia. Ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto odgazować zbijając je dłonią, a następnie ponownie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Ciasto podzielić na pół. Każdą z części ponownie podzielić na mniejsze kawałki - tyle, ile chcemy mieć bułek i jakiej wielkości. Trzeba jednak pamiętać, ze bułki wyrosną i będą większe niż wydzielone kawałki. Ja swoje bułki upiekłam na dwa sposoby: z pierwszej części uformowałam kuleczki, ułożyłam na blasze wyłożonej papierem i odstawiłam, żeby podrosły - przed pieczeniem posmarowałam je mlekiem i posypałam ziarnem sezamowym; z drugiej części uformowałam wałek obsypany lekko mąką, ostrym nożem pokroiłam ten wałek na części i poukładałam je na blasze wyłożonej papierem, żeby podrosły - niczym nie smarowałam i nie obsypywałam. Bułki piec w temperaturze 170-180 st. C przez około 20 minut. Powinny delikatnie zarumienić się. Po upieczeniu wystudzić na kratce.




Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Górnik pokonał Raków i wyprzedził go w tabeli! Co za babol Kuciaka

Górnik pokonał Raków i wyprzedził go w tabeli! Co za babol Kuciaka

Archeolodzy odkryli kolejne tajemnice dawnego Krakowa

Archeolodzy odkryli kolejne tajemnice dawnego Krakowa

Policja otoczyła konsulat Iranu. Mężczyzna groził detonacją bomby! Został zatrzymany

AKTUALIZACJA
Policja otoczyła konsulat Iranu. Mężczyzna groził detonacją bomby! Został zatrzymany

Zobacz również

Mocne otwarcie sezonu przy Zygmuntowskich. Motor gromi Stal (ZDJĘCIA)

Mocne otwarcie sezonu przy Zygmuntowskich. Motor gromi Stal (ZDJĘCIA)

Górnik pokonał Raków i wyprzedził go w tabeli! Co za babol Kuciaka

Górnik pokonał Raków i wyprzedził go w tabeli! Co za babol Kuciaka