13. Konkurs Piw Rzemieślniczych. Tytuł Kraft Roku 2019 dla piwa "Pijże" z Browaru Nepomucen

red.
Do trzynastej już edycji Konkursu Piw Rzemieślniczych zgłoszono 615 piw ze 119 browarów. To oznacza, że w KPR wziął udział co trzeci z funkcjonujących w Polsce browarów. Fot. Kacper Marczukiewicz
Piwo "Pijże" z Browaru Nepomucen zostało nagrodzone tytułem Kraft Roku 2019 podczas 13. edycji Konkursu Piw Rzemieślniczych. - Polski rynek piw rzemieślniczych jeszcze bardziej skrócił dystans dzielący nas od nadającego ton piwowarstwa amerykańskiego - mówi Tomasz Kopyra, szef Jury Konkursu.

Konkurs Piw Rzemieślniczych Kraft Roku organizowany jest przez Browamatora – importera i dystrybutora surowców piwowarskich. Szefem jury Konkursu jest Tomasz Kopyra – najpopularniejszy polski piwny ekspert, międzynarodowy sędzia konkursów piwa i autor książki „Piwo".

Do trzynastej już edycji Konkursu zgłoszono 615 piw ze 119 browarów. To oznacza, że w KPR wziął udział co trzeci z funkcjonujących w Polsce browarów. Jury, w którego składzie znajdowało się dziewięcioro sędziów zagranicznych z takich krajów jak Bułgaria, Czechy, Hiszpania, Holandia, Litwa, Panama, Słowacja, USA i Włochy oraz 28 sędziów certyfikowanych Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i zawodowych piwowarów, pod przewodnictwem Tomasza Kopyry przyznało 120 medali, z czego 30 złotych, w 53 kategoriach.

Debiutanci i weterani kraftu

Wśród nagrodzonych browarów znajdują się zarówno debiutujący zaledwie dwa tygodnie przed konkursem browar Spencer (brązowy medal za West Coast IPA), otwarty na wiosnę restauracyjny Miejski Browar Stargard, który zdobył trzy medale, jak i browar Bury, który również może się pochwalić trzema trofeami, z czego dwoma złotymi. Oceniano także browary z wieloletnią historią, jak Browar Zamkowy Cieszyn, Browar Fortuna z Miłosławia czy Browar Tenczynek.

Najwięcej medali, bo aż 10 - podobnie zresztą jak rok wcześniej - zdobył browar kontraktowy Trzech Kumpli, warzący w Browarze Zapanbrat w Żywcu. Wśród nagrodzonych wypada jeszcze wymienić weteranów polskiego kraftu, czyli browar PINTA, który dzięki piwom uwarzonym już w nowym browarze w Wieprzu, jak i tym warzonym wcześniej, może pochwalić się siedmioma medalami. Najwięcej złotych medali, bo aż trzy, zdobył Dobry Browar, który funkcjonuje w Gnieźnie od niewiele ponad roku

Browar Nepomucen uwarzył najlepsze piwo

Tytuł Kraftu Roku 2019, czyli najlepszego piwa konkursu, wybieranego przez Grand Jury, zdobyło piwo „Pijże”, uwarzone przez Mateusza Kupracza w Browarze Nepomucen. Jest to piwo w zupełnie nowej kategorii Hazy Pale Ale, czyli mętne, mocno chmielone, jasne amerykańskie ale. Charakteryzuje się ono niesamowitą gładkością, miękką goryczką, oraz oszałamiającym aromatem nowofalowych odmian chmielu, a to wszystko przy zaledwie 4,4% alkoholu. Mimo że piwo było uwarzone jako piwo urodzinowe multitapu Weźże Krafta z Krakowa, to ze względu na wielką popularność, jego kolejne warki były warzone już przed Konkursem. Po zdobyciu tytułu Kraftu Roku 2019 piwo wejdzie do stałej sprzedaży.

- Kategoria, w której startowało "Pijże", czyli Hazy Pale Ale, pojawiła się na Konkursie Piw Rzemieślniczych po raz pierwszy, a zaledwie rok wcześniej zadebiutowała na konkursach za Oceanem. To pokazuje, że polski rynek piw rzemieślniczych jeszcze bardziej skrócił dystans dzielący nas od nadającego ton piwowarstwa amerykańskiego - mówi Tomasz Kopyra, szef jury.

- Międzynarodowe Grand Jury, w którego składzie znaleźli się sędziowie z Hiszpanii, Włoch, Litwy, Polski, ale również z USA, uznało, że uwarzone w leżącym na granicy Wielkopolski i Dolnego Śląska browarze Nepomucen piwo w stylu Hazy Pale Ale mogłoby stawać w szranki z najlepszymi przedstawicielami tego stylu ze słonecznej Kalifornii. Dodatkowo wybór ten wpisuje się w trend na warzenie piw słabszych pod względem zawartości alkoholu, sesyjnych, które jednak potrafią dostarczyć równie wiele radości z degustacji, co piwa mocniejsze. A zatem pijżmy lekkie sesyjne mocno chmielone ale! - dodał słynny piwny bloger.

Wyniki 13. Konkursu Piw Rzemieślniczych

Laureaci w poszczególnych kategoriach (miejsce, nazwa browaru, nazwa piwa, piwowar):

1.Brytyjskie Ale

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: nie przyznano
  • Miejsce III: Browar Zamkowy Cieszyn Sp. z o.o. / Lekka Brytania / Ireneusz Misiak

2. Strong Ale

  • Miejsce I: Browar Tumski / Gorączka Złota / Piotr Gwiazda, Karol Kołodziejski
  • Miejsce II: nie przyznano
  • Miejsce III: Browar Perun / Dusza Widmo / Adam Czogalla

3. Dry Stout

  • Miejsce I: Browar Turek / Czarna Kaśka / Tomasz Wiatrowski
  • Miejsce II: Browar Widawa / Liberty Stout / Wojtek Frączyk
  • Miejsce III: Antybrowar / Proboszcz / Borys Banasiak

4. Sweet Stout

  • Miejsce I: Browar De Facto / Barakito / Piotr Domański
  • Miejsce II: Browar Biały / KAFEJETO / Sławomir Ignatiuk
  • Miejsce III: Browar Bury / Milk Stout / Mateusz Matyaszek, Marcin Strzelczyk

5. Stout/Porter z dodatkami

  • Miejsce I: Dobry Browar / Coffe Stout z Gniezna / Bartosz Kozłowski, Marcin Igliński
  • Miejsce II: Green Head / Raspberry Moonshine / Dominik Połeć, Przemysław Baranowski, Kamil Wałęka
  • Miejsce III: Green Head / Green Moon / Dominik Połeć, Przemysław Baranowski, Kamil Wałęka

6. Mocny Stout/Porter

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Browar PINTA / Havana Stout / Paweł Masłowski, Ziemowit Fałat
  • Miejsce III: MiniBrowar Reden Chorzów / Świąteczny Stout / Paweł Fityka

7. Imperialny Stout/Porter

  • Miejsce I: Trzech Kumpli - Browar Lotny / Idiota / Piotr Sosin
  • Miejsce II: Browar Nepomucen Sp. z o.o. / D-tonacja / Mateusz Kupracz
  • Miejsce III: Antybrowar/ Antymateria / Borys Banasiak

8. Specialty Imperial Stout/Porter (> 20ºPlato)

  • Miejsce I: Browar Piwowarownia / Kawko i Mlekosz Nu Pagadi / Łukasz Gustkiewicz
  • Miejsce II: Brokreacja / Imperialny Nafciarz Islay Blend BA / Mateusz Górski
  • Miejsce III: Brofaktura / Imperial Baltic Porter / Bartłomiej Imieliński

9. Wood & Barrel Aged Imperial Stout/Porter

  • Miejsce I: Browar Śląski Alternatywa / Bourbon RIS / Daniel Lempke, Jacek Kocurek
  • Miejsce II: Browar Rockmill / 2nd Anniversary / Andrzej Miller
  • Miejsce III: Browar Czarnków S.A./ KONSTANCIN BOURBON BARREL AGED PORTER / Andrzej Kryczka

10. Baltic Porter

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Dobry Browar / Porter z Gniezna / Maciej Branicki, Bartosz Kozłowski, Marcin Igliński
  • Miejsce III: BROWAR FORTUNA / KOMES PORTER BAŁTYCKI / Krzysztof Panek

11. Specjalny Porter Bałtycki

  • Miejsce I: Browar Profesja / Pirat / Przemysław Leszczyński
  • Miejsce II: RADUGA / Black Lagoon / Andrzej Kiryziuk
  • Miejsce III: Browar Recraft / Mentor II / Łukasz Łazinka

12. Wood & Barrel Aged Baltic Porter

  • Miejsce I: Dobry Browar / Porter z Gniezna leżakowany w beczce po koniaku Martell / Bartosz Kozłowski, Marcin Igliński
  • Miejsce II: Brokreacja / Deep Dark Sea Bourbon BA / Mateusz Górski
  • Miejsce III: PINTA / Imperator Bałtycki Rum & Bourbon / Bartek Ociesa, Paweł Masłowski, Ziemowit Fałat

13. American Pale Ale

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Such a Beer / Such an American / Łukasz Chrząszcz
  • Miejsce III: Inne Beczki / Zissou APA / Maciej Piaszczyński

14. Hazy Pale Ale (10-14ºPlato)

  • Miejsce I: Browar Nepomucen / Pijże / Mateusz Kupracz
  • Miejsce II: Trzech Kumpli - Browar Lotny / Pia / Piotr Sosin
  • Miejsce III: Browar Funky Fluid / Everyday / Michał Langier, Karol Mizielski

15. American Wheat (10-14ºPlato)

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Browar Piwnica Rajców / American Wheat Rajców / Łukasz Mila, Tomasz Szczukiewicz
  • Miejsce III: nie przyznano

16. American Amber, Brown & Dark Ale (10-20ºPlato)

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: nie przyznano
  • Miejsce III: Browar Trzech Kumpli - Browar Lotny / Brewnote / Piotr Sosin

17. Session IPA

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Such a Beer / Such a Albert / Łukasz Chrząszcz
  • Miejsce III: Browar Trzech Kumpli - Browar Lotny / Piece of Cake / Piotr Sosin

18. West Coast IPA

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Browar Trzech Kumpli - Browar Lotny / Califia / Piotr Sosin
  • Miejsce III: Browar Spencer / Hello! / Tomasz Spencer

19. East Coast IPA

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Browar Tarnobrzeg Sp. z o.o. / AWATAR / Michał Wójcik
  • Miejsce III: Browar PINTA / Atak Chmielu / Ziemowit Fałat

20. Hazy IPA (14-18ºPlato)

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Browar Manufaktura Rzeszów / New England IPA / Wojciech Szczepański, Michał Jadwisiak
  • Miejsce III: Browar Trzech Kumpli - Browar Lotny / Misty / Piotr Sosin

21. Milkshake IPA

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: nie przyznano
  • Miejsce III: nie przyznano

22. White IPA

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: nie przyznano
  • Miejsce III: nie przyznano

23. Black IPA

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Browar Nepomucen / Hole / Mateusz Kupracz
  • Miejsce III: Incognito Browar Rzemieślniczy / Black IPA / Michał Zieliński

24. Imperial IPA

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Browar Widawa / Last of the Idols / Wojtek Frączyk
  • Miejsce III: Browar PINTA / Simply the Best! / Jakub Głuch, Paweł Masłowski

25. Hazy Imperial IPA (>18ºPlato)

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: nie przyznano
  • Miejsce III: Browar Nepomucen / Szosa / Mateusz Kupracz

26. Other IPA (14-22º Plato)

  • Miejsce I: Stary Browar Rzeszowski / Ryżowe IPA / Marcin Jędrzejeski, Aleksander Helman
  • Miejsce II: Browar Rockmill / Rye Forrest, Rye! / Paweł Niemc
  • Miejsce III: Browar Trzech Kumpli - Browar Lotny / Amok / Piotr Sosin

27. Polish Ale

  • Miejsce I: Browar Perun / Topór Peruna / Adam Czogalla
  • Miejsce II: Browar Zamkowy Cieszyn Sp. z o.o. / Mastne Cieszyńskie / Dominik Szczodry
  • Miejsce III: Browar Piwnica Rajców / Polski Ale Rajców - Zula i Izabela / Łukasz Mila, Tomasz Szczukiewicz

28. Grodziskie

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: nie przyznano
  • Miejsce III: Browar Trzech Kumpli - Browar Lotny / Piwo w Stylu Grodziskie / Piotr Sosin

29. Hefeweizen

  • Miejsce I: Dobry Browar / Pszeniczne z Gniezna / Bartosz Kozłowski, Marcin Igliński
  • Miejsce II: Browar Tenczynek / Tenczynek Pszeniczne / Sebastian Jabłoński
  • Miejsce III: Hotel Gdańsk Brovarnia / Brovarnia Pszeniczne / Tomasz Biegański, Bartosz Nowak

30. Dunkelweizen, Weizenbock & Roggenbier (10-20ºPlato)

  • Miejsce I: Browar Stargard / TATOO CONVENTION / Tomasz de Weyher
  • Miejsce II: nie przyznano
  • Miejsce III: nie przyznano

31. Witbier

  • Miejsce I: Browar Bury / Witbier / Mateusz Matyaszek, Marcin Strzelczyk
  • Miejsce II: MiniBrowar Reden Chorzów / Cytrosoida / Paweł Fityka
  • Miejsce III: Miejski Browar Stargard / Witbier / Oskar Pych, Asia Roman, Piotr Brzeziński

32. Belgijskie Ale

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Browar Podborze / Belgian Pale Ale Podborze / Tomasz Dudziński
  • Miejsce III: Such a Beer / Such a Blond / Łukasz Chrząszcz

33. Belgian Strong Ale

  • Miejsce I: BROWAR FORTUNA / KOMES POTRÓJNY ZŁOTY / Krzysztof Panek
  • Miejsce II: Browar Trzech Kumpli - Browar Lotny / Dubbel Trzech Kumpli / Piotr Sosin
  • Miejsce III: Browar Łąkomin / Belgijski Byk / Adam Śmiglak

34.Saison

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: nie przyznano
  • Miejsce III: Browar Kingpin / Stigma / Marek Kamiński

35. Bohemian Lager (9-14ºPlato)

  • Miejsce I: Browar Bury / Desitka / Mateusz Matyaszek, Marcin Strzelczyk
  • Miejsce II: Brofaktura / KUPIECKIE / Barłomiej Imieliński
  • Miejsce III: Browar Piwnica Rajców / Pils Rajców / Łukasz Mila, Tomasz Szczukiewicz

36. German Lager ( 10-14ºPlato)

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Miejski Browar Stargard / Lager / Oskar Pych
  • Miejsce III: Browar Kazimierz / Pilsiwko / Mateusz Jachimczak

37. Other Lager

  • Miejsce I: Browar Zamkowy Cieszyn Sp. z o.o. / Lager Cieszyński / Dominik Szczodry
  • Miejsce II: Hotel Gdańsk Brovarnia / ZŁOTO BROVARNI / Tomasz Biegański, Bartosz Nowak
  • Miejsce III: Browar Wielka Sowa / Jasne Pełne / Maciej Smolicki

38. Amber Lager

  • Miejsce I: Browar Wielka Sowa / Marcowe / Maciej Smolicki
  • Miejsce II: Browar Jedlinka / Marcowa Dama / Krzysztof Ozdarski, Jakub Kochmański
  • Miejsce III: Browar Pod Zamkiem / NIEBUSZEWO / Jarosław Jurga

39. Dark Lager

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Mazurski Browar / Ełckie/Lager Ciemny / Taras Hupalo, Igor Omalianenko
  • Miejsce III: Browar Zamkowy Cieszyn Sp. z o.o. / Ciemna Strona Cieszyna / Krzysztof Kałamarz

40. Koźlak

  • Miejsce I: Browar Port Gdynia / Doppelbock Browar Port Gdynia / Wojciech Piasecki
  • Miejsce II: Hotel Gdańsk Brovarnia / GDAŃSKI KOŹLAK NIEPODLEGŁOŚCIOWY / Tomasz Biegański, Bartosz Nowak
  • Miejsce III: Browar Tenczynek / Tenczynek Bock / Sebastian Jabłoński

41. Sour Ale

  • Miejsce I: Browar Spółdzielczy / Rożkowe / Agnieszka Dejna, Janusz Golisowicz
  • Miejsce II: Browar Miejski Sopot / Barrel Aged Sour Bock / Adam Żemetro, Artur Puszkarczuk
  • Miejsce III: nie przyznano

42. Belgian Sour Ale

  • Miejsce I: Browar Przystanek Tleń / Flanders / Michał Semrau, Roma Pękała
  • Miejsce II: BROWAR FORTUNA / FORTUNATUS II: Sour Cherry Wild Ale BA / Marcin Ostajewski, Krzysztof Panek
  • Miejsce III: Browar Harpagan / Klątwa Masztalerza / Krzysztof Juszczak

43. Fruit Sour Ale

  • Miejsce I: BeerLab / Cherry Wild Ale / Dawid Głuszczyński, Maciej Branicki
  • Miejsce II: Browar Profesja / Kanclerz z malinami / Przemysław Leszczyński
  • Miejsce III: Browar Łańcut / Das is Kwass, wiśnia/malina / Jacek Michna

44. Smoke Beer

  • Miejsce I: Browar Waszczukowe / Łycha Zbycha / Mateusz Waszczuk, Filip Lis
  • Miejsce II: Brokreacja / Sumac Of All Fears / Tomasz Syguła
  • Miejsce III: Browar Amber / Śliwka na bocku (Po Godzinach) / Paweł Kozica, Roman Kotlewski

45. Fruit Beer

  • Miejsce I: Browar Widawa / Le Polonais c'te'une joke / Wojtek Frączyk. Eloi Deit, Nestor Kościański
  • Miejsce II: Browar Widawa / Fruit Bomb IPA / Wojtek Frączyk
  • Miejsce III: Browar Spółdzielczy / Podwójne 3.0 / Agnieszka Dejna, Janusz Golisowicz

46. Honey Beer

  • Miejsce I: Browar Wielka Sowa / Miodowe / Maciej Smolicki
  • Miejsce II: Browar PINTA/Superstition Meadery / Oh, Honey! / Paweł Masłowski, Joseph Laclair
  • Miejsce III: Jan Olbracht Browar Staromiejski / Piernikowe / Mirosław Gałka

47. Field Beer

  • Miejsce I: Browar Piwowarownia / Blada Marija / Łukasz Gustkiewicz, Tomasz Seguła
  • Miejsce II: Stary Browar Rzeszowski / Dyniowe / Marcin Jędrzejewski, Aleksander Helman
  • Miejsce III: Browar Wyszak / Pumpkin Ale / Tomasz de Weyher

48. Beer with Special Ingredients

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Browarnia Sobótka Górka Bartłomiej Bogdański / RADUNIA / Bartłomiej Bogdański
  • Miejsce III: nie przyznano

49. Wood & Barrel Aged Beer

  • Miejsce I: Brokreacja / Potion #07 / Łukasz Górski, Tomasz Seguła
  • Miejsce II: Browar Fortuna / Fortunatus I: Wild Barley Wine BA / Marcin Ostajewski, Krzysztof Panek
  • Miejsce III: Browar PINTA / Portermass Mead BA / Bartek Ociesa, Paweł Masłowski, Ziemowit Fałat

50. Wood & Barrel Aged Wild Beer

  • Miejsce I: Doctor Brew / Brett Red Curant Barley Wine BBA / Grzegorz Garniec
  • Miejsce II: Browar Maryensztadt / Joyride - Aronia Sour Ale Rioja Barrel Aged / Jakub Piesio
  • Miejsce III: Browar Spółdzielczy / Kaj / Agnieszka Dejna, Janusz Golisowicz

51. Historical Beer

  • Miejsce I: Browar Świdnica / Jopejskie Świdnica / Rafał Harchala
  • Miejsce II: nie przyznano
  • Miejsce III: nie przyznano

52. Ice Beer

  • Miejsce I: Browar Spółdzielczy / Krasnolód Heaven Hill BA / Agnieszka Dejna, Janusz Golisowicz, Przemysław Leszczyński
  • Miejsce II: nie przyznano
  • Miejsce III: BROWAR FORTUNA / KOMES WYMRAŻANY BARLEY WINE COGNAC BA / Marcin Ostajewski, Krzysztof Panek

53. Non-Alcohol Beer

  • Miejsce I: Browar NOOK / Zaraz Wracam Marakuja / Andrzej Kiryziuk
  • Miejsce II: Browar Dziki Wschód / Wolny Duch / Jarek Ośka
  • Miejsce III: Browar PINTA / Mini Maxi IPA / Paweł Masłowski, Kuba Głuch

54. Low Alcohol Beer

  • Miejsce I: Browar Waszczukowe / Bezlitosna Sosna / Filip Lis
  • Miejsce II: Browar Green Head / Headshot / Dominik Połeć, Przemysław Baranowski, Kamil Wałęka
  • Miejsce III: Browar Trzech Kumpli - Browar Lotny / Happy Days / Piotr Sosin

55. Specialty Beer

  • Miejsce I: nie przyznano
  • Miejsce II: Browar Przystanek Tleń / Sour Passionfruit Wild Ale / Roman Pękała, Michał Semrau
  • Miejsce III: Miejski Browar Stargard / Orkiszowe / Oskar Pych

Kiedy będzie wiosna? Zwierzęta dają sygnały. Klimat się zmienił.

Wideo

Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych”i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie