1/14
12 potraw wigilijnych...
fot. ARC Mojegotowanie

12 potraw wigilijnych
ZUPA RYBNA Z KARPIA

Potrzebujesz:

1 głowa karpia
okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
1 duża marchewka
½ pietruszki
1/8 selera
sól
szczypta utartej gałki muszkatołowej
2 łyżki pokrojonego koperku
sok z cytryny
4 szklanki wody
½ słodkiej śmietanki
3 łyżeczki mąki
Szczypta kurkumy
1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )

Przygotowanie:

Oczyścić głowę karpia ( usuwając oczy , krew , mięso ze skrzeli ) .Umyć dokładnie mięso ryby . Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka . Dodać warzywa . Lekko osolić ( ok. ½ łyżeczki ).Gotować na małym gazie 40 minut . Przecedzić .Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut .W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba , skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę , makaron . Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem , odrobiną maggi , szczyptą utartej gałki muszkatołowej .Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.

Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.pl

Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:


































2/14
12 potraw wigilijnych. KLIKAJ W ZDJĘCIA, ABY ZOBACZYĆ...

12 potraw wigilijnych. KLIKAJ W ZDJĘCIA, ABY ZOBACZYĆ PRZEPISY. Kolacja wigilijna: ona musi się udać!

Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:

3/14
12 potraw wigilijnych...
fot. ARC DZ

12 potraw wigilijnych
ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole.

Potrzebujesz:

30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
2 średnie cebule
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
kostka rosołowa grzybowa
2-3 łyżki masła
kilka kulek ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól
pieprz
natka pietruszki
kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki

Sposób przygotowania:

Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.

Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:








































4/14
12 potraw wigilijnych...
fot. ARC DZ

12 potraw wigilijnych
BARSZCZ Z USZKAMI - Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. domów. Jak go zrobić?

Potrzebujesz:

25 dag buraków
pół pęczka włoszczyzny
1 i 1/2 cebuli
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
5 ziaren czarnego pieprzu
sól
1 łyżka koncentratu buraczanego
1/2 szklanki mąki
2 dag ugotowanych suszonych grzybów
1/4 pęczka posiekanej natki
1 jajko
1 łyżka oleju
majeranek suszony

Sposób przygotowania:

Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie.

Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

Przeglądajcie przepisy na kolejnych kartach:
































Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Te chwasty można jeść! To bomba witaminowa na wiosnę. Zobacz, które zbierać

Zarobki Biało-Czerwonych w Miami Open. Kto liderem na liście płac? GALERIA

Zarobki Biało-Czerwonych w Miami Open. Kto liderem na liście płac? GALERIA

To nie skoczkowie najwięcej zarobili tej zimy! Oto sportowcy z największym zyskiem!

To nie skoczkowie najwięcej zarobili tej zimy! Oto sportowcy z największym zyskiem!

Zobacz również

Volkswagen Passat Variant 1.5 eTSI 150 KM. Wrażenia z jazdy, dane techniczne, ceny

Volkswagen Passat Variant 1.5 eTSI 150 KM. Wrażenia z jazdy, dane techniczne, ceny

Bezpieczne, czyste i niesamowicie piękne – poznaj najlepsze plaże Europy

Bezpieczne, czyste i niesamowicie piękne – poznaj najlepsze plaże Europy