12 potraw wigilijnych: oto sprawdzone przepisy na pyszne i tradycyjne dania wigilijne na świąteczny stół. Jak je przyrządzić?

KS

Wideo

Zobacz galerię (14 zdjęć)
12 tradycyjnych potraw wigilijnych - wykorzystajcie wypróbowane przepisy. Zobaczcie, jak je przygotować. Przepisy na potrawy wigilijne mogą się przydać, bo wigilia to jedno z nielicznych świąt w roku, kiedy większość ludzi stawia na stołach podobne potrawy. Zgodnie z tradycją powinno ich być 12 (symbolizują 12 apostołów) i koniecznie muszą być postne. Oczywiście wiele zależy od naszych upodobań i regionu w którym mieszkamy. Jednak produkty, z których powinny być przygotowane to przede wszystkim kasze, mąki, kiszona kapusta, groch, ryby, mak miód oraz suszone owoce i warzywa. ZOBACZCIE LISTĘ I PRZEPISY ZAPROPONOWANYCH PRZEZ NAS POTRAW NA WIGILIJNY STÓŁ

Przepisy wigilijne na 12 tradycyjnych potraw świątecznych

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. BARSZCZ Z USZKAMI - Badania wskazują, że barszcz z uszkami gości w 82 proc. domów. Jak go zrobić?

Barszcz z uszkami: Składniki

  • 25 dag buraków
  • pół pęczka włoszczyzny
  • 1 i 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • sól
  • 1 łyżka koncentratu buraczanego
  • 1/2 szklanki mąki
  • 2 dag ugotowanych suszonych grzybów
  • 1/4 pęczka posiekanej natki
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • majeranek suszony

Sposób przygotowania:
Włoszczyznę obrać,pokroić na kawałki. Przełożyć do rondla , zalać 3/4 litra wody.Dodać listek,pieprz obraną 1 cebulę.Gotować wywar,dodać obrane i starte na grubej tarce buraki oraz roztarty z solą czosnek.Gotować 30 minut.Przecedzić,doprawić solą,pieprzem i koncentratem.

Z mąki, soli i letniej wody zagnieść ciasto.1/2 cebuli posiekać i zeszklić na oleju.Wymieszać z pokrojonymi grzybami,natką i jakiem przyprawić. Ciasto rozwałkować wyciąć kółeczka, na każdym ułożyć porcję farszu.Uformować uszka i ugotować je w posolonej wodzie. Gotowe przełożyć porcjami na talerze zalać barszczem posypać majerankiem.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA GRZYBOWA - pojawia się na co czwartym polskim stole.

ZUPA GRZYBOWA: Składniki

  • 30-35 dag grzybów (borowików lub prawdziwków)
  • 2 średnie cebule
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • kostka rosołowa grzybowa
  • 2-3 łyżki masła
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • sól
  • pieprz
  • natka pietruszki
  • kilka łyżek śmietany 12-proc. do zup i sosów
  • opcjonalnie: 3 średnie ziemniaki lub makaron łazanki

Sposób przygotowania:
Zupa grzybowa musi mieć dobry wywar. Bulion gotujemy w dużym garnku z 2-2,5 l wody, marchewek, pietruszki, selera i pora. Dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe oraz kostkę rosołową grzybową. Grzyby oczyszczamy i myjemy. Osuszamy, a następnie kroimy na kawałki. Wrzucamy go gotowego wywaru i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez min. 30-40 minut, do miękkości.

Cebule obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Uwaga! Cebuli nie smażymy. Trzeba ją zeszklić na maśle, aby zupa grzybowa miała wyborny smak!

Gotową cebulę dorzucamy do garnka. Doprawiamy solą i pieprzem. Natkę pietruszki siekamy i dorzucamy do zupy.

TOP 10 smartfonów do 1000 złotych w 2018 roku. Jaki smartfon...

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ZUPA RYBNA Z KARPIA

ZUPA RYBNA Z KARPIA: Składniki:

  • 1 głowa karpia
  • okrojone w czasie sprawiania karpia kawałki mięsa przy skrzelach . ogon
  • kawałek ( tak z 10 cm )czystego fileta z karpia
  • 1 duża marchewka
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • sól
  • szczypta utartej gałki muszkatołowej
  • 2 łyżki pokrojonego koperku
  • sok z cytryny
  • 4 szklanki wody
  • ½ słodkiej śmietanki
  • 3 łyżeczki mąki
  • Szczypta kurkumy
  • 1 szklanka ugotowanego grubego makaronu ( kokardki, rurki, łazanki )

Przygotowanie:
Oczyścić głowę karpia (usuwając oczy, krew, mięso ze skrzeli). Umyć dokładnie mięso ryby. Włożyć wszystko po za czystym filetem do garnka. Dodać warzywa. Lekko osolić (ok. ½ łyżeczk). Gotować na małym gazie 40 minut. Przecedzić. Do wywaru włożyć czyste filety gotować 20 minut. W czasie gdy filety się gotują obrać białe mięso z łba, skrzeli i ogona i włożyć do zupy. Rozrobić mąkę z odrobiną zimnej wody i wlać do zupy- zagotować. Dodać do zupy śmietankę, makaron. Doprawić sokiem z cytryny, koperkiem, odrobiną maggi, szczyptą utartej gałki muszkatołowej.Wsypać szczyptę kurkumy by uzyskać lekko kremowy kolor.

Przepis pochodzi z portali mojegotowanie.pl

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KARP W GALARECIE

KARP W GALARECIE: Składniki

  • 1 karp (ok. 1,2 kg)
  • 15 dag marynowanych grzybków
  • 15 dag marynowanych buraczków
  • 1/2 pęczka włoszczyzny
  • sok z cytryny
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 2 liście laurowe
  • po kilka ziaren pieprzu i Ziela angielskiego
  • 1/2 pęczka natki
  • sól

Przygotowanie:
Rybę sprawić, umyć, osuszyć (płetwy i głowę zachować). Natrzeć solą i skropić sokiem z cytryny. Włoszczyznę oczyścić, umyć, pokroić na kawałki. Włożyć do rondla, wlać 2 l wody, dodać płetwy i głowę karpia, liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego, gotować pod przykryciem 1 godzinę.
Karpia podzielić na dzwonka. Dołożyć do rondla, gotować jeszcze 20 minut. Dzwonka wyjąć, ułożyć na półmisku, ostudzić. Obłożyć buraczkami i grzybkami.
Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody. Wywar przecedzić przez gęste sito, 1 l gorącego płynu wymieszać z żelatyną. Zalać karpia, udekorować natką, ostudzić. Karpia w galarecie wstawić do lodówki na ok. 5 godzin.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI: Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 50 dag kapusty kiszonej
  • 5 dag suszonych grzybów
  • cebula
  • liść laurowy
  • 2 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
Z mąki, jajka, szczypty soli i odrobiny ciepłej wody zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić na 20 minut. Grzyby opłukać, namoczyć w ciepłej wodzie. Osączyć (płyn zachować) i posiekać. Cebulę obrać, pokroić, zeszklić na oleju. Dodać grzyby, chwilkę podsmażyć.
Kapustę przelać zimną wodą i odcisnąć. Grubo posiekać. Zalać wywarem z grzybów. Dodać liść laurowy i ugotować do miękkości. Dodać grzyby z cebulą, przyprawić. Wymieszać i dusić około 20 minut.
Ciasto cienko rozwałkować. Wykrawać szklanką krążki. Na każdy nałożyć farsz i zlepić brzegi. Pierogi z kapustą i grzybami gotować w osolonym wrzątku 2 min od wypłynięcia.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KAPUSTA Z GROCHEM

KAPUSTA Z GROCHEM: Składniki:

  • 2 kg kapusty kiszonej
  • 0,5 kg łuskanego żółtego grochu
  • 20 dag wędzonego boczku
  • liść laurowy
  • 2 angielskie ziela
  • pieprz
  • wegeta
  • 2 duże cebule

Przygotowanie:
kiszoną kapustę płuczemy jeśli jest zbyt kwaśna,zalewamy wodą i gotujemy do miękkości(w szybkowarze 30 min.)do kapusty dodajemy listek laurowy i ang.ziele po ugotowaniu wyjmujemy groszek płuczemy i gotujemy do lekkiego rozgotowania(w szybkowarze około 40 min.) dosypujemy wegety, składniki łączymy(jeśli w kapuście jest zbyt dużo wody musimy odlać)dobrze mieszamy dodajemy pieprz i wegety do smaku, topimy pokrojony boczek, dodajemy pokrojoną drobno cebulkę ,aż do zarumienienia wlewamy wszystko do kapusty z grochem i dokładnie mieszamy.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KAPUSTA Z GRZYBAMI

KAPUSTA Z GRZYBAMI: składniki

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 dag suszonych grzybów, najlepiej prawdziwki
  • 1 duża cebula
  • mielony albo cały kminek
  • tłuszcz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz
  • Przyprawa do bigosu i potraw z kapusty

Przygotowanie:
Opłukane grzyby namoczyć w letniej wodzie (najlepiej dzień wcześniej) i gotować 1 godzinę.
Kapustę wypłukać, drobno pokroić. Wywar z grzybów wlać do kapusty. Gotować do miękkości 1–2 godz. W połowie gotowania dodać kminek, kilka ziaren ziela angielskiego i liść laurowy. Grzyby drobniutko posiekać. Dodać do kapusty. Cebulę pokroić w cieniutkie piórka, zrumienić na tłuszczu. Dodać łyżkę mąki. Przełożyć do kapusty. Dodać sól, pieprz. Dosypać przyprawę do bigosu. Chwilę pogotować. Grzybów można dodać 2–3 dag więcej, według uznania.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KUTIA

KUTIA: składniki

  • 1 szklanka pszenicy łuskanej
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka miodu
  • 100 g orzechów włoskich, posiekanych
  • 100 g orzechów laskowych, posiekanych
  • 100 g migdałów, drobno posiekanych
  • 100 g suszonych fig, drobno posiekanych
  • 100 g suszonych daktyli, drobno posiekanych
  • 100 g rodzynek
  • kilka kropel aromatu rumowego

Przygotowanie:
Pszenicę opłukać na sicie, a następnie zalać w garnku gorącą wodą. Odstawić na noc. Rano pszenicę ponownie przepłukać pod bieżącą wodą i ugotować w świeżej wodzie do miękkości (ok. 4 godz.). Po ugotowaniu odcedzić i znów opłukać. Odstawić. Mak zalać wrzącym mlekiem, a następnie doprowadzić do ponownego wrzenia. Zdjąć z ognia i odstawić na co najmniej 2 godziny. Po upływie tego czasu mak odcedzić dobrze na sicie i zemleć dwa razy w maszynce. Rodzynki zalać na chwilę wrzącą wodą. Miód rozpuścić w rondelku na małym ogniu. Kiedy będzie już płynny wymieszać z makiem i z pszenicą. Dodać bakalie i aromat, wymieszać. Przełożyć kutię do miseczki i wstawić do lodówki na kilka godzin w celu schłodzenia.

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. MAKÓWKI

MAKÓWKA: Składniki

  • mak - ok. 1 kg
  • cukier - ok. 2,5 szklanki
  • miód - 2 łyżeczki
  • cukier waniliowy - 1 łyżeczka
  • kakao - 1 łyżeczka
  • orzechy
  • rodzynki
  • kokos
  • masło - 1/2 kostki
  • sucharki 0,5 kg
  • mleko - 0,5 l-1 l

Przygotowanie:
Przemielony mak wsypać na drobne sito i przelewać gotującą się wodą, (aby pozbyć się goryczy z maku), następnie wrzucić do garnka mak i dodać wszystkie pozostałe składniki (cukier, miód, cukier waniliowy, kakao, masło, orzechy, rodzynki, kokos, mleko, wedle uznania w zależności ile kto lubi bakalii).
Wszystko gotować na wolnym ogniu ok. pół godziny (ciągle mieszając, aby się nie przypaliło). Masę należy uzupełniać mlekiem na tyle, aby powstała papka, ciągle gotując. W osobnej miseczce przygotowujemy: wodę przegotowaną z odrobiną spirytusu i cukru. Wszystko mieszamy aż się rozpuści cukier. W takim roztworze moczymy delikatnie sucharki. Do naczynia dajemy troszkę przygotowanej masy makowej, następnie układamy sucharki (które wcześniej delikatnie moczyliśmy), przelewamy masą makową. Powtarzamy czynność aż cała miska zostanie uzupełniona. Na górze - dekoracja wedle uznania.

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. RYBA PO GRECKU

RYBA PO GRECKU: Składniki

  • 8 kostek ryby mrożonej ryba po grecku
  • 1/2 selera
  • 4 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 cebule
  • koncentrat pomidorowy
  • 1/2 łyżki soli
  • kilka liści laurowych
  • olej do smażenia
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • cukier do smaku

Przygotowanie:
Warzywa (marchewki, pietruszkę, seler) należy zetrzeć na tarce, cebulę pokroić w piórka i dusić pod przykryciem około 30 minut. Kostki ryby należy posolić i odczekać, aż się rozmrozi. Następnie rozmrożoną rybę obtoczyć w jajku i bułce tartej i usmażyć. Do uduszonych warzyw dodać koncentrat pomidorowy, liście laurowe, sól, pieprz, cukier i dalej gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Po usmażeniu ryby, można albo rozdrobnić ją i dodać do warzyw, albo ułożyć warstwami.

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. ŚLEDŹ W OLEJU

Potrzebujesz:

  • 60 dkg solonych płatów śledziowych
  • 3 duże cebule
  • sok z cytryny - wg uznania
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek pieprzu ziarnistego
  • 1 liść laurowy
  • pieprz mielony do smaku
  • olej do zalania śledzi

Przygotowanie:
Płaty śledziowe włożyć do zimnej wody i odstawić na 12 godzin. Po tym czasie wodę zmienić, a śledzie moczyć kolejne 12 godzin. Wymoczone śledzie pokroić na mniejsze kawałki. W dowolnym naczyniu ułożyć warstwę śledzi, skropić je sokiem z cytryny i oprószyć pieprzem. Na śledziach ułożyć warstwę pokrojonej w półplasterki cebuli, kawałek liścia laurowego, ziarenko ziela angielskiego i ziarenko pieprzu. W ten sam sposób ułożyć kolejne warstwy (ostatnia warstwa z cebuli). Wszystko zalać olejem tak, żeby ostatnia warstwa też była w nim zamoczona. Tak przygotowane śledzie odłożyć do lodówki na ok. 2 doby.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

Przeglądajcie zdjęcia z przepisami:

12 tradycyjnych potraw wigilijnych. KOMPOT Z SUSZU

KOMPOT Z SUSZU: Składniki

  • 20 dag suszonych śliwek (polskich wędzonych)
  • po 10 dag suszonych moreli, jabłek i fig
  • 5 dag suszonych gruszek
  • pomarańcza
  • cytryna
  • kawałek kory cynamonu
  • 5 goździków
  • miód

Przygotowanie:
Suszone owoce opłukać, osączyć i zalać przegotowaną wodą. Odstawić na 3–4 godziny. Pomarańczę i cytrynę sparzyć, pokroić w plastry. Dodać do napęczniałych owoców. Wrzucić korę cynamonu i goździki. Gotować na małym ogniu około 25 minut, uważając, by owoce się nie rozpadły. Doprawić miodem. Dobrze schłodzić i przelać do szklanej salaterki lub dzbanka.

Przepis pochodzi z portalu mojegotowanie.pl

Bądź na bieżąco i obserwuj

Prezenty na Święta: pomysły na upominki pod choinkę

Zestawy Lego w okazyjnych cenach idealne na prezent pod choinkę nie tylko dla dzieci

miejsce #49

Lego

Lego 31080 Creator Ferie Zimowe

249,99 zł
miejsce #42

Lego

Lego 60198 City Pociąg Towarowy

638,00 zł
miejsce #41

Lego

Lego 42083 Technic Bugatti Chiron

1 272,00 zł
miejsce #39

Lego

Lego 60215 City Remiza Strażacka

204,00 zł
miejsce #38

Lego

Lego 21318 Ideas Domek Na Drzewie

944,88 zł
miejsce #37

Lego

Lego 42115 Technic Lamborghini

1 271,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Sprzęt RTV w promocji? Zobacz świąteczne promocje na telewizory

miejsce #50

LG

LG OLED55CX3

5 200,00 zł
miejsce #49

Sony

Sony Bravia KD-65XH9505

5 888,00 zł
miejsce #48

Sony

Sony Bravia KD-55XH9005

3 779,00 zł
miejsce #47

Xiaomi

Xiaomi Mi LED TV 4S 55"

1 789,00 zł
miejsce #46

LG

LG OLED65CX3

7 299,00 zł
miejsce #37

THOMSON

THOMSON 55UG6300

Kolor: CzarnyGwarancja: 24 miesiąceZałączone wypos…

1 799,00 zł1 599,00 zł-11%
miejsce #32

Hitachi

Hitachi 43HAK5750

Widżety Smart TV:Netflix, YouTube;Cyfrowe wyjście …

1 399,00 zł1 249,00 zł-11%
miejsce #31

Sony

Sony KD-77AG9

Akcesoria opcjonalne:uchwyt SU-WL450 (ograniczony …

17 499,00 zł15 499,00 zł-11%
miejsce #28

Kiano

Kiano SlimTV 50 FHD

Kiano SlimTV 50 FHD

1 099,00 zł961,00 zł-13%
miejsce #24

TCL

TCL 50P815

Widżety Smart TV:Amazon Prime, Netflix, YouTube;Cy…

2 199,00 zł1 899,00 zł-14%
miejsce #23

Toshiba

Toshiba 55UL2063DG

Widżety Smart TV:Amazon Prime, Netflix, YouTube;Cy…

1 849,00 zł1 599,00 zł-14%
miejsce #21

THOMSON

THOMSON 55UG6400

Kolor: CzarnyGwarancja: 24 miesiąceZałączone wypos…

1 999,00 zł1 699,00 zł-15%
Materiały promocyjne partnera

Zobacz książki, które świetnie sprawdzą się jako prezent na święta

miejsce #50

Wydawnictwo Albatros

W głębi lasu

Jaka tajemnicę skrywa milczący las?nn"Pew…

39,90 zł23,94 zł-40%
miejsce #49

Wydawnictwo Albatros

O krok za daleko

Sekrety nie umierają nigdy.Simon Greene żyje na kr…

38,90 zł23,34 zł-40%
miejsce #48

Wydawnictwo Albatros

Noc, kiedy umarła

Tej nocy stała na klifie i patrzyła w dół, na fale…

37,90 zł22,74 zł-40%
miejsce #47

Wydawnictwo Albatros

Nie mów nikomu

Powieść, która przyniosła Harlanowi Cobenowi rozgł…

37,90 zł22,74 zł-40%
miejsce #46

Wydawnictwo Albatros

Hipoteza zła

W podziemnym pomieszczeniu budynku policji federal…

39,90 zł23,94 zł-40%
miejsce #45

Wydawnictwo Albatros

Wkręceni

Zanim przeczytasz tę książkę, musisz wiedzieć trzy…

39,90 zł23,94 zł-40%
miejsce #44

Wydawnictwo Albatros

Zaklinacz

Sześć odciętych rąk zakopanych w ziemi. Pięć zagin…

39,90 zł23,94 zł-40%
miejsce #42

Wydawnictwo Albatros

Brudna sprawa

Cykl z detektyw Tracy Crosswhite.nKsiążka autora d…

39,90 zł23,94 zł-40%
miejsce #41

Wydawnictwo Albatros

Trzynaście

Ten seryjny morderca nie jest sądzony.nTO ON JEST …

39,90 zł23,94 zł-40%
miejsce #40

Wydawnictwo Albatros

Uciekinier

"Uciekinier" Kena Folletta to zręczny ko…

38,90 zł23,34 zł-40%
miejsce #39

Wydawnictwo Albatros

Na gorącym uczynku

Idylla życia w tak zwanych dobrych domach może być…

38,90 zł23,34 zł-40%
miejsce #37

Wydawnictwo Albatros

Niewinny

Jeden mały błąd może zmienić wszystko.nnZabicie cz…

38,90 zł23,34 zł-40%
miejsce #35

Burda Media Polska

BTS. Koreańska fala

Nowe, uaktualnione i rozszerzone wydanie bestselle…

44,90 zł26,07 zł-42%
miejsce #33

Wydawnictwo Literackie

Stramer

StramernnByć może miałeś już okazję poznać Mikołaj…

44,90 zł26,04 zł-42%
miejsce #29

Burda Media Polska

W szpilkach od Manolo

Śmiesznie, strasznie, zagadkowo – &q…

39,90 zł23,17 zł-42%
miejsce #26

Wydawnictwo Literackie

Córka czarownic

Arcydzieło o dojrzewaniu, pierwsza udana próba doś…

39,90 zł23,14 zł-42%
miejsce #25

Wydawnictwo Literackie

Perfumiarka

Słoneczna opowieść w nurcie feel-good.nHistoria sk…

34,90 zł20,24 zł-42%
miejsce #24

Wydawnictwo Literackie

Ale z naszymi umarłymi

„Do Europy — tak, ale razem z …

39,90 zł23,14 zł-42%
miejsce #23

Wydawnictwo Literackie

Sekretne dziecko

Możesz uciekać od swojej przeszłości, ale ona i ta…

39,90 zł23,14 zł-42%
miejsce #22

Wydawnictwo Literackie

Inni ludzie

Miasto zatrute smogiem i pogardą, drogie auta, tan…

39,90 zł23,14 zł-42%
miejsce #20

Wydawnictwo Filia

Iluzjonista

IluzjonistannDrugi tom przygód byłego prokuratora,…

39,90 zł23,11 zł-42%
miejsce #19

Wydawnictwo Literackie

Portret młodej wenecjanki

"Historie takie zdarzają się rzadko – raz, dw…

34,90 zł20,24 zł-42%
miejsce #17

Wydawnictwo Literackie

Jeden dobry dzień

To jest tajemnica Romy Ligockiej: jej książki pisa…

34,90 zł20,24 zł-42%
miejsce #16

Edipresse Książki

W poszukiwaniu prawdy

Przeszłość Zane’a i Darby kryje straszne…

39,90 zł23,12 zł-42%
miejsce #15

Wielka Litera

Szara lotka

Nowa książka jednego z najwybitniejszych polskich …

39,90 zł21,62 zł-46%
miejsce #10

Burda Media Polska

Zimny strach

Bohaterowie bestsellera "Dziewczyna bez s…

39,90 zł21,55 zł-46%
miejsce #8

Wielka Litera

Eksplozje

Ekskluzywny literacki podarunek dla wszystkich kob…

39,90 zł21,62 zł-46%
miejsce #7

Wielka Litera

Grand

"Pewnego lipcowego deszczowego poranka, przed…

39,90 zł21,62 zł-46%
miejsce #3

Wydawnictwo Filia

Behawiorysta

BehawiorystanRemigiusz MróznnKażdy gest ma znaczen…

36,90 zł20,04 zł-46%
Materiały promocyjne partnera

Sprawdź inne pomysły na prezenty świąteczne

Materiały promocyjne partnera

Komentarze 54

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

H
Hyjdla z Bykowiny

Skuli mie, to na tym wilijnym stole moze byc i sto rozmajitych gyrichtow. Ino - piernika - niy zwejcie ich ...tradycyjnymi sloskimi potrawami!

Jusz kejsik we "Nowej kuchni Sloskiej - Symonidesowyj, nacisli rozmajitych "sloskich" receptow, kere miauy byc "nasze". Po mojymu styknie.

Jo mom pora kochbuchow ze rychtigymi receptami na slonskie joduo - choc tak po prowdzie - za modu mie Mamulka i Oma nauczouy wazic po naszymu, to mi ksionszki niy cza.

E
Erwin

Tukej bych jeszcze dociepnou:

Matka Bosak

16 grudnia 2016, 20:38

Polscy okupanci Slaska nie mogli zakazac przygotowywania Slazakom tradycyjnych potraw Bozonarodzeniowych, wiec zaczeli je rozwadniac potrawami zabuzanskimi i mazowiecko-imperialnymi.

I tak niektorzy Slazacy zaczeli wierzyc, ze kutia i pierogi maja slaski rodowod!

A co do tych 12 potraw. Na polskim stole wigilijnym nie powinno zabraknac wody, zeby na pasterke sie dotoczyc i krzepko podspiewywac Jezuskowi - krolowi Polski!

F

Francik Posypa

16 grudnia 2016, 20:30

Jo bych dociepnou 13 potrawa: Zygowiny po apelu smolynskim!

E
Erwin
23 grudnia 2019, 12:51, Gość:

Fto na Oberschlesien warzi abo pichci 12 potraw to sam gorolstwo na nasz świynty Oberszlesien przismycoł!!! Gorole Raus!!!

Jo by to tak niy widziou. Bo dzisiej w kozdy slonckij famili mosz pora wrzinionych goroli, kerzy ci udowodniajom, co te przyjstkie joduo polckie jestI bestosz jusz i Slonzoki wcinajom kutja i staropolckie slonckie pierogi ruskie. bo bez nich zodyn gorol do stoua niy siednie.

A jak policzysz gorzoua do tego, to co nawet 14 strowow wyndzie!

G
Gość

Fto na Oberschlesien warzi abo pichci 12 potraw to sam gorolstwo na nasz świynty Oberszlesien przismycoł!!! Gorole Raus!!!

K
Karolinka
24 grudnia 2018, 09:27, Tradycja śląska:

Zacznijmy od tego,że w przedwojennej tradycji śląskiej nigdy nie było,by na stole wigilijnym znajdowało się 12 potraw,tak samo,jak nie łamano się opłatkiem.

Na typowym stole wigilyjnym autochtonów śląskich(nie przybyszów zza Buga) była zawsze zupa moczka,siemieniotka,rybna,lub grzybowa.Był karp z kartoflami i kiszoną kapustą,oraz był kompot i oczywiście obowiązkowo makówki.

.Były jeszcze zależnie od rodziny jakieś drobne dodatki,ale na Boga nigdy nie kutia,czy barszcz z uszkami.

Jeśli już o kutii piszecie,to jest to tradycja przybyszów z terenów obecnej Ukrainy,Lwowa!

Więc pisząc o tradycji,napiszcie,że to nowa tradycja śląska przybyszów na te tereny.Bo stara tradycja śląska nie jest w ogóle uwzględniona w tych dydrymałkach zabużańskich.

Ale tak jest im wygodnie, następnemu pokoleniu będą opowiadać, że oni tu zawsze byli, jedli kutię i bryzgane, a Ślonzoków, to z pomarańczami przywieżli. Polska propaganda ma się dobrze

L
Luca z Johanki
23 grudnia 2018, 20:09, kuchorz:

ftory Slonzok zere na wilijo takie ciulstwa jak?

barszcz z uszkami,

kutia,

pierogi,

karp w galarecie?

15 grudnia, 19:01, Gość:

ale tu jest napisane na tradycyjnym POLSKIM stole,a nie u hanysow ha ha ha

U hanysów, w przeciwieństwie do was po lactwa, jest spokój, u was tradycyjnie ochlajstwo przy kolacji i polerowanie sobie nawzajem mord

B
But
16 grudnia, 18:44, Gość:

szkoda, że 50 nie zrobię, trzeba mieć na to pieniądze, precz ze świętami

Głupi jak but jesteś

m
m

Do autora tego artykułu: 12 potraw to nie odwołanie do 12 apostołów. Wigilia jest tradycją pogańską i nie ma nic wspólnego z chrześcijaństwem. Owszem po wprowadzeniu chrześcijaństwa zaczęto chrystianizować święta i obyczaje kultywowane przez naszych przodków. Boże Narodzenie to też nie jest data przypadkowa... Może trzeba się trochę douczyć...

G
Gość

szkoda, że 50 nie zrobię, trzeba mieć na to pieniądze, precz ze świętami

G
Gość
23 grudnia 2018, 20:09, kuchorz:

ftory Slonzok zere na wilijo takie ciulstwa jak?

barszcz z uszkami,

kutia,

pierogi,

karp w galarecie?

ale tu jest napisane na tradycyjnym POLSKIM stole,a nie u hanysow ha ha ha

S
SI - Silezia ; )

Kiedy u goroli jest Boże Narodzenie ?

Dwa dni po tym gdy w Ślasku jest rozdanie prezentów

G
Grüße aus Oberschlesien

może" Rum na kościach"hehe

G
Grüße aus Oberschlesien

tyla zeżrić ,na pewno gorolianie.

T
Tradycja śląska

Zacznijmy od tego,że w przedwojennej tradycji śląskiej nigdy nie było,by na stole wigilijnym znajdowało się 12 potraw,tak samo,jak nie łamano się opłatkiem.

Na typowym stole wigilyjnym autochtonów śląskich(nie przybyszów zza Buga) była zawsze zupa moczka,siemieniotka,rybna,lub grzybowa.Był karp z kartoflami i kiszoną kapustą,oraz był kompot i oczywiście obowiązkowo makówki.

.Były jeszcze zależnie od rodziny jakieś drobne dodatki,ale na Boga nigdy nie kutia,czy barszcz z uszkami.
Jeśli już o kutii piszecie,to jest to tradycja przybyszów z terenów obecnej Ukrainy,Lwowa!
Więc pisząc o tradycji,napiszcie,że to nowa tradycja śląska przybyszów na te tereny.Bo stara tradycja śląska nie jest w ogóle uwzględniona w tych dydrymałkach zabużańskich.

k
kuchorz

ftory Slonzok zere na wilijo takie ciulstwa jak?

barszcz z uszkami,
kutia,
pierogi,
karp w galarecie?

Dodaj ogłoszenie