1/11
10 pomysłów na mięso z grilla. Co wrzucić na ruszt poza klasyczną kiełbaską? PRZEPISY
2/11
Składniki:...

10 pomysłów na mięso z grilla: INDYK Z KOLENDRĄ MARYNOWANY W MLEKU KOKOSOWYM

Składniki:

> pierś z indyka 600 g
> ketchup: 3 łyżki
> przyprawa do grilla: 1 opakowanie
> mleko kokosowe: 100 ml
> kmin rzymski: 1 łyżka
> kolendra: 1 pęczek
> oliwa: 2 łyżki
> szalotka: 2 sztuki
> ząbek czosnku
> sok z 1 limonki


Przepis:

1. Piersi z indyka pokrój wzdłuż na cienkie, długie plastry.

2. W małym garnku podsmaż pokrojoną w kosteczkę szalotkę, dodaj mleko kokosowe, przyprawę do grilla i ketchup. Wszystko razem gotuj minutę, odstaw na bok do ostygnięcia.

3. W ostudzoną marynatę włóż pokrojone piersi z indyka. Odstaw je do zamarynowania na co najmniej 12 godzin.

4. Zmiksuj kolendrę z czosnkiem i sokiem z limonki. Dodaj kmin rzymski. Na paski zamarynowanego mięsa nałóż pastę zmiksowanej kolendry. Paski mięsa zwiń w "ślimaczki" i nadziej po dwie-trzy roladki na patyki do szaszłyków.

5. Gotowe szaszłyki grilluj na tackach aluminiowych w średniej temperaturze przez ok. 30 minut. Najlepiej pod przykryciem, co jakiś czas obracając je i smarując pozostałą marynatą do momentu, gdy indyk będzie miękki i rumiany.

źródło: www.przepisy.pl

3/11
Składniki:...

10 pomysłów na mięso z grilla: KARKÓWKA W MARYNACIE IMBIROWEJ

Składniki:

> karczek wieprzowy – 700 g
> sos sojowy – 3 łyżki
> świeży imbir – 3 cm
> whisky – 2 łyżki
> olej – 1 łyżka
> sok z cytryny – 1 łyżka
> sól i pieprz


Przepis:

1. W małej miseczce wymieszać sos sojowy, whisky, olej, sok z cytryny, sól, pieprz i świeży imbir pokrojony w cieniutkie plasterki.

2. Mięso opłukać, pokroić na plastry i osuszyć ręcznikiem papierowym. Karkówkę natrzeć wcześniej przygotowana marynatą i odstawić na minimum 1 godzinę, a najlepiej na całą noc.

3. Następnie wyjąć mięso z marynaty, osączyć, usunąć plasterki imbiru i grillować na ruszcie lekko spryskanym olejem. Grillować z obu stron, aż mięso będzie miękkie.

źródło: www.przyslijprzepis.pl

4/11
Składniki:...

10 pomysłów na mięso z grilla: BAŁKAŃSKIE SZASZŁYKI CEVAPCICI

Składniki:

> 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego,
> 1 czerwona cebula,
> 2 ząbki czosnku,
> 1/4 czerwonej papryki,
> 1 łyżka oliwy,
> 1 łyżka sosu sojowego,
> 1 łyżka natki pietruszki,
> 1 łyżka kolendry,
> 1 łyżeczka kminku,
> 1,5 łyżeczki słodkiej papryki,
> szczypta ostrej papryki,
> sól i pieprz


Przepis:

1. Czerwoną cebulę i paprykę kroimy w bardzo drobną kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę.

2. Do miski wkładamy mięso, dodajemy pokrojone warzywa, posiekane zioła, sos sojowy i oliwę, dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy przyprawy - mięso powinno mieć intensywny smak.

3. Mięso odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki (najlepiej na całą noc), aby smaki się przegryzły.

4. Wilgotnymi dłońmi formujemy wałeczki i nabijamy je na patyczki do szaszłyków (powinny być wcześniej namoczone, aby się nie przypaliły). Gotowe szaszłyki grillujemy z każdej strony do zarumienienia.

źródło: www.przyslijprzepis.pl

Kontynuuj przeglądanie galerii
Dalej

Polecamy

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Trawa nie chce rosnąć w cieniu? Nie przejmuj się nią, tylko posadź te rośliny

Najseksowniejsi panowie na Wyspach Brytyjskich. Jest nowy ranking

Najseksowniejsi panowie na Wyspach Brytyjskich. Jest nowy ranking

Ford na EKG w Katowicach. Elektromobilność wymaga od nas zmiany podejścia

Ford na EKG w Katowicach. Elektromobilność wymaga od nas zmiany podejścia

Zobacz również

Ci celebryci dokonali publicznego coming outu. Oni nie wstydzą się swojej orientacji

Ci celebryci dokonali publicznego coming outu. Oni nie wstydzą się swojej orientacji

Ford na EKG w Katowicach. Elektromobilność wymaga od nas zmiany podejścia

Ford na EKG w Katowicach. Elektromobilność wymaga od nas zmiany podejścia