Wigilijne dania lepiej kupić czy przygotować samemu? Sprawdzamy ceny produktów i gotowych potraw na święta 2022

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Czas przygotowań świątecznych ruszył, niektórzy już teraz lepią pierogi i mrożą je na Wigilię.
Czas przygotowań świątecznych ruszył, niektórzy już teraz lepią pierogi i mrożą je na Wigilię. Janusz Wójtowicz/Polska Press
W dobie rekordowej inflacji święta Bożego Narodzenia wydają się luksusem. Klienci narzekają, że podstawowe produkty drożeją za szybko i niedługo przygotowanie wieczerzy dla wielopokoleniowej rodziny wyniesie tyle, co krótki urlop nad morzem. Wszyscy jednak zgodnie twierdzą – Wigilia przy suto zastawionym stole musi być. O ile można zrezygnować z niektórych przystawek, wybrać mniej wymyślne dania na pierwszy i drugi dzień, o tyle 24 grudnia na półmiskach obowiązkowo pojawią się karpie, pierogi, a w wazie zagości barszcz. Każda z potraw jest niestety czasochłonna. Jak więc nie stać po nocach w kuchni? Część można zamówić. Tylko czy to się opłaca? Sprawdzamy.

Spis treści

Święta 2022 pod znakiem oszczędzania

W sklepach roi się od bombek, stoiska są pełne jodeł, świerków i sosen. Tak, to już czas. Bożonarodzeniowe szaleństwo ogarnęło Polaków. Choć do rodzinnego spotkania zostało jeszcze kilka tygodni, wielu z nas nerwowo poszukuje prezentów i… magazynuje żywność.

– Zapasy sypkich produktów robię już teraz. Mąka, mak, proszki do pieczenia, suszone owoce nie zepsują się tak szybko, a kto wie, ile to wszystko zdrożeje tuż przed Wigilią – mówi nam Barbara z Warszawy.

Większość artykułów spożywczych zdrożała na przestrzeni roku. Płacimy więcej za jajka, mleko, masło, olej i mąkę, a to wcale nie koniec podwyżek. Z badania ASM Sales Force Agency wynika, że średnia cena koszyka zakupowego w październiku br. wyniosła 263,58 zł. To wzrost o 2,73 zł, czyli o 1,05 proc. w porównaniu do września br. Produkty, które lądują w sklepowych wózkach, uważane są za te pierwszej potrzeby. Takie też będziemy wybierać na święta do przygotowania podstawowych potraw.

Pierogi na święta. Czy warto je wcześniej zamówić?

Klasyczne pierogi z kapustą i grzybami to obowiązkowy punkt wigilijnej wieczerzy. Jedni przyrządzają farsz wytrawnie, drudzy na słodko. W pierwszym przypadku najlepiej wybrać kiszoną kapustę, w drugim świeżą główkę, która zostanie poszatkowana. Lepienie pierogów jest czasochłonne, ale smak wynagradza wszelkie trudy. W kontekście innych potraw ta wydaje się stosunkowo tania. Pytanie jednak, co opłaca się bardziej – kupić czy samemu zakasać rękawy?

Ceny cateringu lub gotowych pierogów od gospodyń/rolnika/osoby prywatnej są zróżnicowane. Najwięcej kosztują te zamawiane z restauracji, nieco taniej sprzedaje się je na wsiach. Wśród ofert znalazły się:

  • Śląskie. Pierogi z kapustą i grzybami na święta, tylko 1 zł za sztukę,
  • Dolnośląskie. Zamówienia świąteczne przyjmuję do 10 grudnia. Pierogi z kapustą i grzybami domowej produkcji – 36 zł/kg,
  • Lubuskie. Różnego rodzaju domowe pierogi, 1,2 zł/szt.,
  • Pomorskie. Od ponad 30 lat lepię pierogi według tradycyjnego przepisu. Pierogi robione na świeżo i mrożone, 1,5 zł/szt.,
  • Wielkopolskie. Pierogi posiadają dużo farszu i cienkie ciasto, 40 zł/kg.

Zakładając, że pierogi ulepimy sami, potrzebujemy mąki (w przypadku konkretnych przepisów na ciasto także jajka lub oleju), kapusty, grzybów oraz przypraw. Z kilograma mąki wyjdzie nam ok. 60 pierogów średniej wielkości. Koszt opakowania mąki to dziś ok. 5 zł w markecie. Przy tej proporcji mąki inne składniki odmierzamy następująco:

  • 1 jajko lub 2 łyżki oleju, jeśli nie chcemy ugniatać ciasta na bazie samej mąki i wody,
  • 1 kg kapusty kiszonej,
  • garść grzybów suszonych ok. 50-60 g,
  • cebula,
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek.

Najtańsze będą pierogi z klasycznego ciasta, czyli z mąki, wody i soli. Co do farszu, koszty rozkładają się średnio:

  • 1 kg kapusty kiszonej – 3-4 zł,
  • suszone grzyby – ok. 30 zł za 50-60 g borowików lub podgrzybków,
  • cebula – cena jednej główki to kilkadziesiąt groszy,
  • przyprawy – każdy ma je w domu.

Licząc, że z podanych składników wyjdzie nam ok. 60 pierogów, podliczamy: 5 zł + 4 zł + 30 zł + 50 gr = 39,50 zł.

Przygotowanie domowych pierogów jest czasochłonne, zwłaszcza w kontekście farszu, jednak się opłaca. Zamówienie kosztowałoby nas minimum 60 zł, w niektórych regionach znacznie więcej, nawet 80 zł, na własną rękę wyniesie nas to ok. 40 zł. Widać różnicę.

Jak pierogi, to może i uszka?

Podobnie sytuacja wygląda z uszkami. Mimo że ich przygotowanie też wymaga pracy, to farsz pierogowy jest podobny do tego od uszek. Co ważne, zazwyczaj uszek robimy mniej niż pierogów. W ofertach zewnętrznych za kilogram liczą sobie 35-45 zł, gdzieniegdzie nawet 60 zł. W domowej kuchni koszt wykonania jest znacznie mniejszy.

Karpie w tym roku rekordowo drogie

Hodowcy karpia przyznają, że koszty produkcji ryb wzrosły i nie ma co spodziewać się niskich cen na święta. Zboże do karmienia ryb poszło w górę, podobnie za paliwo i prąd płaci się więcej, finalnie klient dostaje więc droższy produkt. Już teraz ryby są rekordowo drogie, a Polacy obawiają się, że sprzedawcy podniosą stawki tuż przed Wigilią, gdy wielu będzie chciało kupić świeżego karpia. W krajowej tradycji na stole pojawia się ten smażony lub w galarecie. W listopadzie ceny sięgają średnio 30 zł/kg. Waga może być różna, najczęściej kupujemy te w przedziale 1,5-2,5 kg. Zakładając, że jedna osoba zje ok. 200-250 g ryby, to z jednej tuszy usmażymy kilka mniejszych porcji. Wniosek? Za kilkadziesiąt złotych jesteśmy w stanie wyłożyć karpia na stół.

Obróbka świeżej ryby nie jest trudna, do usmażenia potrzeba tak naprawdę jedynie tłuszczu. Ci, co jednak nie chcą stać przy patelni, muszą liczyć się z tym, że zamówienie karpia jest w tym roku kosztowne. W ofercie można znaleźć karpie smażone na maśle klarowanym za ponad 80 zł/kg lub te w galarecie za minimum 120 zł/kg.

Nie tylko karp, ryba po grecku też musi być

Choć zwana rybą po grecku, jest tak polska, że wielu nie wyobraża sobie bez niej świąt. W ogłoszeniach zewnętrznych zamówienie dania to koszt ok. 60-80 zł/kg. Podobnie jak pierogom, trzeba mu poświęcić trochę czasu. Ile wyniesie nas przygotowanie półmiska na własną rękę?

Koszty produktów:

  • 700 g białej ryby, większość kupuje mrożone, np. dorsza lub mirunę – dorsz jest droższy, ok. 50 zł/kg, mirunę można dostać za ok. 40-45 zł/kg, najtańsze są mintaje lub tilapie powyżej 30 zł/kg.
  • włoszczyzna x 2 – 7 zł/pęczek,
  • 2 koncentraty pomidorowe – ok. 8 zł za 400 g,
  • przyprawy – każdy ma je w domu.

Wybraną rybę rozmrażamy, smażymy, a następnie zasypujemy ugotowanymi warzywami w sosie pomidorowym. Niektórzy dodatkowo zapiekają całość dla lepszego smaku. W domowych warunkach, zakładając, że kupujemy tańszą rybę, np. mintaja, zapłacimy 25 zł + 14 zł + 8 zł = 47 zł. Wniosek? Samodzielne przygotowanie jest dla nas lepsze niż zamówienie.

Tani jak barszcz?

Uszka mamy, pora na barszcz. Buraczany wywar to kolejna z potraw, która bezapelacyjnie wygrywa w kategorii świątecznych zup. Od gospodyń lub osób prywatnych kupienie gotowca to koszt ok. 15-20 zł/l. Samodzielne wykonanie wymaga od nas następujących produktów o średniej cenie:

  • 1 kg buraków ćwikłowych – 1-2 zł/kg,
  • 2 ząbki czosnku – cena za kilogram to średnio 7 zł/kg, więc główka wyniesie 1-2 zł, w zależności od wagi,
  • 10 g suszonych grzybów – ok. 5 zł,
  • przyprawy – każdy ma je w domu,
  • bulion warzywny – gdy nie mamy gotowego wywaru, potrzebujemy włoszczyzny (7 zł za pęczek), na której powstanie baza do barszczu.

Podsumowując, 1,5 zł + 2 zł + 5 zł + 7 zł = 15,5 zł. Tyle wyniesie nas ugotowanie garnka o pojemności ok. 1,5 l. Cena podobna jest do tej oferowanej przez prywatne osoby, z tym że w domowych warunkach zupy będzie więcej. O ile przy wcześniejszych daniach, rozbieżność cen cateringowych a domowych była duża, w tym przypadku zamówienie barszczu, gdy nie mamy możliwości jego przygotowania, nie jest wcale złą opcją.

Taniej w domu, ale z większym nakładem pracy

Zamówienie wigilijnych dań jest wygodną opcją, zwłaszcza gdy ciężko pracujemy i nie mamy czasu na krzątanie się w kuchni przez cały przedświąteczny tydzień. Niestety, za ten luksus trzeba zapłacić więcej. Każdy kucharz używa innych składników, ceny obecnie różnią się w marketach, na straganach i u rolnika, dochodzi też koszt usługi. Choć nie są to mocno podbite stawki, przygotowanie tradycyjnych potraw w domu przy większej ilości ma znaczenie dla naszego portfela. Podobnie jak dobór składników. Podane wyżej ceny produktów lub gotowców są orientacyjne, różnią się w zależności od miejsca, a także sklepu lub producenta.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Seria pożarów Premier reaguje

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.