MKTG SR - pasek na kartach artykułów

To pomoże zgubić ci zbędne kilogramy. Oto, dlaczego warto jeść rzodkiewkę. Zobacz, jakie ma wartości odżywcze i na co pomaga rzodkiewka

KK
To pomoże zgubić ci zbędne kilogramy. Oto, dlaczego warto jeść rzodkiewkę. Zobacz, jakie ma wartości odżywcze i dlaczego warto ją jeść ▶
To pomoże zgubić ci zbędne kilogramy. Oto, dlaczego warto jeść rzodkiewkę. Zobacz, jakie ma wartości odżywcze i dlaczego warto ją jeść ▶ Mariusz Kapala / Gazeta Lubuska
Choć dla niektórych może wydawać się niekiedy za ostra, to rzodkiewka jest jednym z tych warzyw, które powinno się spożywać przez cały rok, zwłaszcza, gdy zmagamy się z niedoborem wapnia, potasu, czy witaminy C. Dlaczego rzodkiewka jest wskazana w naszej diecie? Sprawdź, jakie są plusy spożywania rzodkiewki!

Spis treści

Nie każdy ją lubi jeść, wielu przeszkadza charakterystyczny ostry posmak, ale o tym, że warto wprowadzić ją na stałe do swojej diety, powinni wiedzieć wszyscy. Zobacz zalety spożywania rzodkiewki oraz to, jakie ma wartości odżywcze.

Rzodkiewka i jej składniki odżywcze. Dlaczego warto ją jeść?

Rzodkiewka to warzywo korzenne, które w swoim składzie bogate jest w wiele ważnych składników odżywczych. Warto nadmienić, że 100 g rzodkiewki zawiera jedynie 18 kalorii!

Wartości odżywcze rzodkiewki:

  • tłuszcz: 0,1 g,
  • sód: 45 mg,
  • węglowodany: 3,9 g,
  • błonnik: 1,9 g,
  • cukier: 2,2 g,
  • białko: 0,8 g.

Wartości podane dla 100 g rzodkiewki.

Rzodkiewka w 95 proc. składa się z wody. Ma niską wartość energetyczną, ale powoduje uczucie sytości. Dlatego też często wybierana jest jako składnik diety. Co więcej, rzodkiewka jest dobrym źródłem witaminy C, już 100 g zapewnia 22 proc. zalecanego dziennego spożycia (RDA) dla kobiet i 17 proc. RDA dla mężczyzn.

Rzodkiewki zawierają również kwas foliowy i witaminę B6 oraz minerały potas, mangan i wapń.

Na co pomaga rzodkiewka? To ważny produkt dla funkcjonowania całego organizmu

W 100 g rzodkiewki znajduje się niemal 2 g błonnika. Dbanie o właściwą ilość błonnika w naszym organizmie pomaga w kontroli poziomu cukru we krwi, może pomóc w utracie wagi oraz w obniżeniu poziomu cholesterolu. Rzodkiewka jest niezwykle cennym produktem spożywczym dla osób w każdym wieku.

Pamiętaj! Nie sam korzeń rzodkiewki jest jadalny. W liściach tego warzywa znajdziesz spore ilości witaminy C, żelazo oraz wapń, a także fosfor. Oprócz tego, liście rzodkiewki zawierają glukozynolany, czyli związki o działaniu antyrakowym.

Jak wykorzystać liście rzodkiewki? Można je ukisić, najlepiej z całymi rzodkiewkami, podać zamiast sałaty do obiadu, lub dodać do sałatki. Liście rzodkiewki spełnią rolę jako dodatek do dania zwłaszcza dla tych, którzy cenią sobie wyrazisty i ostry smak.

Rzodkiewka idealna na dietę, równie warto ją spożywać w sytuacji problemów z wysokim ciśnieniem krwi

Rzodkiewka, choć jest sycąca, to ma mało kalorii, nie zawiera tłuszczu i węglowodanów. Jest świetną opcją dietetyczną dla tych, którzy chcą schudnąć. Pomaga również tym, którzy zmagają się z problemami z ciśnieniem tętniczym.

Rzodkiewka szczyci się niezwykłą zawartością potasu, minerału, który zapewnia szerokie spektrum korzyści zdrowotnych. Tylko w 100 g tego warzywa znajdziemy tego składniku aż 233 miligramy. Co może zdziwić to zaledwie o kilka mg mniej, niż w pomidorach, które uchodzą za duże źródło potasu.

Na utratę potasu narażeni jesteśmy zwłaszcza latem, więc w sezonie to na warzywo, tym bardziej powinno się wprowadzić je do kuchni, tym bardziej, że za pęczek rzodkiewki zapłacimy od 50 gr do maksymalnie 2 zł (w droższych sklepach).

Rzodkiewka odpowiedzią na walkę z nowotworami. Na co jeszcze pomaga?

Rzodkiewki zawierają substancje korzystne dla wszystkich organów człowieka. Jej regularne spożywanie pomaga w leczeniu żółtaczki, zwalcza też niektóre komórki rakowe. Wszystko to zasługa tego, że rzodkiewka działa jako silny detoksykator. Rzodkiewka usuwa z organizmu bilirubinę, zmniejsza niszczenie czerwonych krwinek, zwiększając dopływ świeżego tlenu do krwi.

Dzięki bogatej zawartości rzodkiewki w witaminę C, antocyjany oraz kwas foliowy, rzodkiewka pomaga w leczeniu różnego rodzaju nowotworów, w tym m.in. raka nerek, jamy ustnej czy żołądka.

Rzodkiewki zawierają również związki, które po połączeniu z wodą rozkładają się na izotiocyjaniany. A te pomagają oczyścić organizm z substancji rakotwórczych i zapobiegają rozwojowi nowotworów.

Inne właściwości rzodkiewki. Masz problem z nerkami lub zmagasz się z cukrzycą? Zobacz inne zalety jedzenia rzodkiewki

Dzięki dużej zawartości wody, a także innym właściwościom, rzodkiewka jest silnie moczopędna. Warto nie tylko zatem jeść rzodkiewkę, ale również pić z niej sok, który poprawia działanie układu odpornościowego i hamuje infekcję nerek.

Jedząc rzodkiewki, możemy pozbyć się także stanów zapalnych i pieczenia podczas oddawania moczu.

Regularne spożywanie rzodkiewki wpływa także na inne schorzenia. Do swojej diety rzodkiewkę powinny wprowadzić m.in. te osoby, które zmagają się z cukrzycą, chorobami serca, chorobami układu pokarmowego, czy ich wyniki poziomu cholesterolu są niepokojąco wysokie.

Rzodkiewka dobra jest również dla skóry, nie tylko oczyszcza ją z toksyn, ale również eliminuje poczucie suchości skóry, czy niweluje zmarszczki.

Trwa głosowanie...

Czy lubisz jeść rzodkiewkę?

Dziennik Bałtycki
To pomoże zgubić ci zbędne kilogramy. Oto, dlaczego warto jeść rzodkiewkę. Zobacz, jakie ma wartości odżywcze i dlaczego warto ją jeść ▶

To pomoże zgubić ci zbędne kilogramy. Oto, dlaczego warto je...

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź "Dziennik Bałtycki" codziennie. Obserwuj dziennikbaltycki.pl!

od 7 lat
Wideo

Zakaz krzyży w warszawskim urzędzie. Trzaskowski wydał rozporządzenie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na dziennikbaltycki.pl Dziennik Bałtycki